Diebolt Vallois Prestige Brut - En högklassig smash´n´grab champagne

Livets Goda 17 Oct, 2016
Vin Denna egendom, som ligger i hjärtat av Cramant, Champagne, drivs av Jacques Diebolt och hans familj. Ända sedan de 1992 blev utsedda till årets champagneproducent av Gault Millau har efterfrågan på deras viner varit enorm, dock utan att sticka iväg på prislappen. Deras viner genomsyras av en elegans kombinerat med den krämiga och lite gräddiga strukturen som är så typisk för vinerna från Cramant. I veckans Dryckestips har vi provat Diebolt-Vallois Prestige Brut, vilken består av 100 procent chardonnay från Cramant.

Livets Goda om NV Diebolt Vallois Prestige Brut
Här tar en chardonnaysmörig ton omedelbart greppet vid när doftaromerna får sitt första utrymme, och det känns helt rätt. Nördar vi vidare spårar vi sötsyrliga citrusfrukter, blomster, gröna/gula äpplen och en briochehint i den unga, rena frukten. Det är vad vi kallar en god inledning som i smak bibehåller det första goda intrycket: florala hintar av vita blommor, äpple, citrus och grapefrukt. Det finns överlag en krämig och ursprungstydlig struktur med stor fräschör, fin skärpa och bra balans och vi landar i facket ”högklassig smash´n´grab champagne, perfekt som fördrink eller till charkbrickan eller vad och när som helst en måndag, tisdag und so weiter…”. Det tacksamma prisläget gör ju inte heller ont så det är liksom bara att handla på sig lite extra buteljer. Lagringspotential 0-10 år? Absolut också det, om ni har den starka karaktären att låta goda saker bli liggandes…

89-90 poäng / Livets Goda

NV Diebolt Vallois Prestige Brut
Art.nr 7723, 369 kr, 12,5%
Cramant, Champagne


Tillverkning: Alla druvor är Grand Cru från Cramant, Chouilly och Le Mesnil sur Oger. Vinstockarna håller en ålder på 60 år som producerar enastående druvor med stor koncentration och mineralitet. Detta vin är en blandning av de fyra årgångarna 2009, 2010, 2011 och 2012. Vinet har jäst på ståltank, men de äldre årgångarna har lagrats på franska ekfat i 1-2 år. Lite mindre än hälften av vinet består av de äldre årgångarna. Vinet har legat nästan 3 år på sin jästfällning."


Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019

Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs imponerar stort

Vin Initialt, precis efter skörden så haglade lovorden tätt om 2012.…
14 Feb, 2019

Maten vi slänger mest – produkt för produkt

Mat och Restaurang Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet