Hem NyheterVinnyhet Diente de León – nyhet

Diente de León – nyhet

av Livets Goda

Diente de León lanseras nu på Systembolaget, ett vin gjort på 100% criolladruvor som vuxit i gamla vingårdar från producenten Bodega Montlaiz. Criolla är ett samlingsnamn för en mängd druvsorter i Sydamerika som antingen togs hit som frö eller sticklingar av spanjorerna på 1600-talet, eller som är resultatet av spontana korsningar på plats mellan de europeiska druvsorter som spanjorerna hade med sig. Två av de vanligaste är criolla chica och criolla grande. Det finns mer kända druvor i criollafamiljen som t.ex. torrontés, och många fler relativt okända criolladruvor likt dessa två. Criolladruvor har länge varit populära som inhemskt traditionella druvor i t.ex. Argentina, men vissa har sällan exporterats utanför ländernas gränser.

Diente de León kommer från den familjeägda vingården Bodega Montlaiz och drivs av Mariano Olaiz. Vingården ligger i östra Mendoza i Juninprovinsen. Namnet betyder ”maskros” på spanska och vinet får bära detta namn som en symbol för vineriets hjärta och själ i hållbarhet. Maskrosor är en del av ett hälsosamt ekosystem där bin pollinerar och där de bidrar till en hälsosam jordmån. Vinet är veganvänligt, ekologiskt, etiskt märkt med Fairtrade och ingår i Systembolagets märkning “våra mest hållbara drycker”.

När Mariano fick sitt första barn förändrades hans sätt att tänka. Han ville skapa en bättre framtid för sina barn och dessutom ge dem sunda värderingar i livet. Han bestämde sig då för att han skulle utveckla verksamheten och bli en mer hållbar vinproducent. Sedan dess har han fått ytterligare två barn och inte bara blivit eko-certifierad, utan innehar dessutom en hållbarhetscertifiering och har satsat på Fairtrade. Fairtrade är en oberoende certifiering med kriterier för social, ekonomisk och miljömässigt hållbar utveckling.

”Det känns spännande och väldigt roligt att kunna lansera ett vin på annorlunda druvor som criolla tillsammans med en producent med så mycket hjärta och själ i det etiska och hållbara. Här får vi svenskar ta del av ett argentinskt arv i form av ett härligt, lätt och elegant rött vin”, säger Anna Rönnlund, Brand Manager på Anora.

Diente de León finns i utvalda butiker på Systembolaget, eller att beställa.

Ursprung: Argentina, Cuyo Mendoza, årgång 2022
Artikelnummer Systembolaget: 2405
Volym: 750 ml
Alkohol: 13%
Pris: 150 kr
Övrigt: Lättare glasflaska, ekologiskt, Fairtrade, veganvänligt

RELATERAD LÄSNING