Hem Vinvärlden Dievoles ekologiska Chianti Classico – en riktig vardagspärla!

Dievoles ekologiska Chianti Classico – en riktig vardagspärla!

av Niklas Jörgensen

Italien har alltifrån min vinpassion startade för snart tre decennier sedan hela tiden stått högt i kurs. Men kanske till skillnad från många andra som främst hyllat Piemontes viner så var det de sangiovesebaserade som fick mig på fall. Brunello di Montalcino, Vino Nobile och såklart ett av de finaste matorienterade vinerna vi har, Chianti Classicon. I detta dryckestips presenteras just en sådan och det är en sann vardagsdryckespärla som provats – Dievoles 2018 Chianti Classico.

Mycket har hänt i Chianti sedan mitt vinintresse startade och jag har fått uppleva allt från de supertraditionella vinerna där kvaliteten kunde fladdra rätt rejält till de ekstinna och extraherade som mest jagade höga poäng och missade allt vad drickglädje heter. Nu har pendeln svängt igen, och vinmakningen idag i regionen är oerhört sansad med intelligent bruk av ek för att förstärka växtlägeskänslan, inte ta bort den. Dessutom är det mer transparenta uttryck åter och det är precis det som jag sätter så stort värde på i Dievoles ekologiska buteljering från 2018.

Niklas intryck av 2018 Dievole Chianti Classico

Det är en charmant Chianti Classico i mitt glas, Dievoles ekologiska 2018 som verkligen visar upp årgångens lite bussigare stil men utan att det blir för mycket. Sangiovesemarkörerna skiner starkt med körsbärsfruktighet som stundtals har en air av kanderat över sig. De torkade lavendeltonerna får mig att minnas syslöjdens små tygpåsar man sydde och fyllde med den väldoftande örten och så finns det ett försiktigt kryddigt anslag, sannolikt från de stora faten som för övrigt inte rostats. I gommen får vi ett vin som bygger sin existens på finess framför kraft och det märks inte minst i den transparenta fruktkärnan och de närvarande men ändå smeksamma tanninerna. Lite kärnkärvhet måste vi ju ha i en Classico och visst dyker den upp men i lagom dos, precis som lädret och tobaken. Avslutar i fin vibrerande stil med krydda och citrus. En vardagspärla till Chianti Classico helt enkelt.

89 p

Det här är en Chianti jag gärna tar ett glas av utan mat för att det är så lätt att ta till sig men visst är det svårslaget, lätt kylt, till inte bara italienska klassiker utan även till sommarens grill, gärna örtkryddat fläskkött eller lamm.

Dievoles ekologiska Chianti Classico har artikelnummer 52704 och en flaska (750 ml, 13,5%) kostar 149 kronor. Vinet återfinns i Systembolagets beställningssortiment.

Till Systembolaget & Dievole HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING