Hem Vinvärlden Dignitat – årgångscava från enskild vingård

Dignitat – årgångscava från enskild vingård

av Niklas Jörgensen

Cavan, från rätt producent naturligtvis, hör till den mousserande världens absolut mest givna köp och inte minst för att det är viner med oerhört sympatiska prislappar. Det å sin sida är tråkigt för producenterna som inte får mer betalt för sina kvalitativa produkter men samtidigt är en av baksidorna att det finns för mycket skräpcava på marknaden som drar ner dryckens renommé.

Kritiken mot cavans reglering har funnits där i många år och även lett till att flertalet producenter lämnat för att producera spanskt mousserande under annat namn och med högre kvalitetskrav. Bra, absolut, men samtidigt är namnet cava värt att skydda och arbeta för ska bli mer respekterat så risken är också att det skapar förvirring bland konsumenter och att massproduktionen segrar. Cava ska inte ta kampen mot prosecco om vem som kan leverera billigast möjliga bubbel för det spanska vinet är de facto producerat enligt den traditionella champagnemetoden och redan där är man på en annan nivå. Cava ska våga ta nästa steg även mot den bredare massan och ett sätt att göra det är som med det vin jag nu har i mitt glas, familjen Massachs Dignitat Brut Nature, en årgångsmärkt cava från ett enskilt vingårdsläge. Och ja, till inga pengar alls sett till kvaliteten

Niklas intryck av 2017 Dignitat Brut Nature

(art.nr. 78768, 750 ml, 11,5%, <3 g/l, 109 kr, 88 p)
15 månader på sin fällning har Massachs gett sin Brut Nature och det har skänkt vinet en fin smeksam mousse och diskret brödiga toner som kompletterar den gula fruktigheten. Man arbetar med de klassiska druvorna macabeo (känd som viura i Rioja), parellada och xarel-lo, odlar ekologiskt och har lagt sockerhalten på blott tre gram per liter i vinet. Normalt sett är jag inget större fan av så kallade Zero Dosage-viner med snudd på obefintlig sockerhalt men det gäller mer champagne där jag tycker en diskret dosage är nödvändig i de flesta fall. I Katalonien har du en annan värme och når en fruktmognad som fransoserna inte kan matcha och med den kommer en rikedom och naturlig rondör utan att sötma behövs. Det märks i denna 2017 som har en fin grillad citron-karaktär och örtighet samt ett visst nötigt drag. Syran är likväl på plats och stramar upp frukten och det rena avslutet etsar sig fint kvar i form av grapefruktsbeska.

Prova en flaska, häll vinet i ditt vitvinsglas och skippa flöjtglaset. Drick det inte för kallt och drick det gärna till mat. Varför inte göra det enkelt och blott öppna en riktigt bra konserv med sardiner, ta fram ett bättre ljust bröd i medelhavsstil, olivolja och några havssaltsflingor. Behöver inte vara svårare än så.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING