Hem Whisky & Bourbon Diplomático Mantuano – bäst i klassen

Diplomático Mantuano – bäst i klassen

av Livets Goda

Destilleriet Licorerías Unidas grundades redan 1959 men det var först 2002, när några entreprenörer med bakgrund i dryckesbranschen fick möjlighet att köpa destilleriet, som Destilerías Unidas bildades och Diplomáticos resa på riktigt kunde börja. Fram till denna punkt hade rommen exklusivt sålts på den lokala marknaden, men de nya ägarna såg en helt annan potential för varumärket. Nu, 20 år senare, är Diplomático är internationellt känt namn och rommen säljs i drygt 70 länder, där Sverige är en av de starkaste marknaderna. Inte konstigt då produkterna är bländade bra, oavsett vilken av rom under Diplomáticos flagg som står framför oss.

Idag står Mantuano i fokus, vilket är en blend av olika rom som fått sin lagring upp till åtta år – på vinspråk, en cuvée helt enkelt. Den är destillerad av melass och destilleringen är en kombination av kontinuerlig destillering, kopparpanna och en tredje variant, ett slags mellanting som kallas batch kettle, alltså en kolonndestillering och kopparpanna i en och samma panna. Resultatet är lika gott som alltid och från och med idag kan den svenska romdrickaren glädjas lite extra då priset sänks från 399 till 299 kronor för en helflaska – tack för den.

Chefredaktör Anders Enquist om Diplomático Mantuano

Frågan är hur långt ner i pris man kan gå för att kunna hitta en sådan här skön rombjudning. ”Prisbåttom is nådd” fastställer jag nu, vilket innebär att Mantuano sopar banan med sina mörka (och ljusa) rom konkurrenter i sitt nya prisläge, även om den också stod mycket fast och högt i det tidigare också. Jag skriver mörk men här ska direkt sägas att det glimtar ljusa apelsin- och aprikosnyanser. Det är en rom som annars spelar flinkt och flyhänt på en förlösande romfrestelses omedelbarhet, det är lätt att tycka om detta utan förbehåll, och det gör jag.

Charmig, flirtig, attraktiv och med dessertetsade toner av vanilj, choklad, kanel, fudge och snyggt nyanserade toner från muscovadosocker. Det låter måhända som en fluffig, underbar bakelsebagatell, men det är så mycket mer än så, för i allt det här finns en elegant finstämd skapelse med lager, substans och målinriktning. Det handlar således inte om tomma kalorier, här finns en stram fatskärpa, här finns ett väl placerat kryddgrepp och en vital energi, vilket främst visar sig i det ”vuxna” avslutets vindar med humidorboende cigarrtobak och snyggt utdragen kryddighet, för att inte nämna den maritimt violblommande lakritssmekningen. Det attraktiva, opulenta och omedelbara har komplexitet, nyans och balans. Det är just det som gör detta till vad det är: en sjusärdeles rom!

91p

Diplomático Mantuano 40%
Nr 389 (700 ml) 299 kr
Venezuela

Hur dricker jag?

Måttligt måste vi först skriva för att inte få vissa myndigheter på oss. Sedan; On the rocks, som sval avec, till efterrätten i form av muskotkryddade pannkakor med lönnsirap och glass eller till fattiga riddare. Till exempel…

Rommen finner man på Systembolaget HÄR >

RELATERAD LÄSNING