Hem Whisky & Bourbon Diplomático Mantuano – superb och gedigen rom till smekande pris

Diplomático Mantuano – superb och gedigen rom till smekande pris

av Livets Goda

Mantuano: Venezuela-baserade Diplomático har genom åren charmat oss med sina högklassiga rombuteljeringar där Ambassador är kronjuvelen. Men det fina är ändå att prestationen är på högsta nivå, oavsett vilken klass och ålder man än väljer. Mantuano – en åttaårig blend som precis prissänkts från en redan låg nivå till en ännu lägre – utgör inget undantag. Häng med…

Mantuano

Chefredaktör Enquist om Diplomático Mantuano

Frågan är berättigad, hur långt ner i pris man kan gå för att kunna hitta en sådan här bra rombjudning? Inte lika berättigad måhända, men hur långt ner i pris kan man gå innan skepsis över kvaliteten börjar ifrågasättas? Vilket som är det sistnämnda inget vi behöver bekymra oss om när det gäller Mantuano. De är en högkvalitativ rom och det är bara att tacka för den generösa prissättningen.

Mantuano har sensuellt mörka gener, men skiner med ljus gryning i sin utstrålning. En alldeles utsökt blend av apelsin- och aprikosnyanser med vanilj, choklad, lakrits, fudge och karamellisering av muscovadosocker. Med en kryddighet av både kanel och peppar från faten, hålls kurs och stringens och ger samtidigt lite temperament.

Det är förlustande och attraherande med fokuserad hållning och fräsch intensitet, ungdomligt inspirerande och samtidigt belevat med humidor och cigarr i slutsteget. Det är en mycket bra och gedigen rom.

91p

Diplomático Mantuano, 40%
Nr 389 (700 ml), 299 kr
Venezuela

Mantuano finner man på Systembolaget HÄR

Att intaga:
Mantuano jobbar brett när det kommer till att matcha med passande rätter och vi har provlagat och druckit såväl till dessert som till förrätt. Eller vad sägs om en förrätt med smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada och bladpersilja som följs upp av en dessert i form av romindränkt ananas, karamelliserad sås, kokos och vaniljgräddglass.
Skippar vi allt som har med mat att göra så är det både en avecrom och en rom som gör sig bra straight on the rocks.

RELATERAD LÄSNING