Hem Whisky & Bourbon Kriminellt god rom i storlekar för alla – Diplomático Reserva Exclusiva

Kriminellt god rom i storlekar för alla – Diplomático Reserva Exclusiva

av Livets Goda

Destilerias Unidas heter destilleriet som är en av Venezuelas och enligt oss, romvärldens, bästa destillerier. Och med rommer som denna är det inte svårt att förstår varför. Diplomático Reserva Exclusiva är en elegant och mörk rom som är gjord från den renaste melassen som också kallas ”sugar cane honey”. Destilleringen äger rum i små kopparpannor och lagras därefter upp till 12 år på små fat av amerikansk vitek.
Ett litet plus är att romen dessutom kommer i flertalet storlekar för alla tillfällen, allt ifrån 5 centiliters flaskor till den festligare dubbelmagnumflaskan på 3000 ml.

Tripp, trapp trull…

Livets Godas chefredaktör Anders Enquist om Diplomático Reserva Exclusiva
Ibland vill vi bara ta drycken, dofta och imundiga utan tanke och tvekan och därefter känna efter hur gott och bra det var och slutligen kort säga: go for it… eller inte.
Men nu har vi ju den uppgiften att vara mer analyserande så att alla som läser det vi skriver får en så bra uppfattning om hur eventuell dryck beter sig och står sig.

Så först konstaterar vi här: go for it, för denna rom från Diplomático är såsom många andra av deras rom: kriminellt god! Sedan analysen och varudeklarationen då: massiv och komplex doft och smak med förnimmelse av mogen fall- och tropisk frukt, kola, nougat, kakao, diskret vanilj, muscovadosocker och nästan lite örtiga rosmarintoner. När sedan lite lätta russintoner, plommon, nötter, och kanderad apelsin ger sig till känna längre i mot slutet kan vi ana att det finns en viss mogen ådra i denna rom där sötman elegant smeker åren balanserat och där strukturen är silkigt elegant.

Japp, det finns många ingredienser här om man nördar, letar och smackar (vilket vi också gärna gör…), och de spelar alla i samma lag och vill vinna matcher, så de håller ihop och stöttar varandra. Faten uppträder coach och vårdar de sina med fingertoppskänsla. Den här intar vi på alla möjliga sätt: i ensam majestät, som sidekick till en härlig kakaotryffel, eller chokladkaka med färska bär eller helt sonika till en lyckligt lottad cigarr.

Det må vara bökigt och stökigt i Venezuela, men i Diplomáticos rom råder fullständig harmoni!

93 poäng

Diplomático Reserva Exclusiva
Nr 356, 40%

Flaskstorlekar:
12×50 ml, 625 kr
350 ml, 265 kr
700 ml, 525 kr
Nyhet – nu även på dubbelmagnum: 3000 ml, 2369 kr. Denna mäktiga flaska finner ni på Systembolaget här >>

Stor och liten…

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING