Hem Whisky & Bourbon Diplomático Reserva Exclusiva – flytande kärlek

Diplomático Reserva Exclusiva – flytande kärlek

av Livets Goda

Diplomático Reserva Exclusiva: Destilerias Unidas är en av de få producenter som får använda beteckningen ”Ron de Venezuela” på sin rom och det är en beteckning som utfärdas av Autónomo de Propiedad Intelectual SAP, i syfte att hålla en hög kvalitet på romproduktionen i landet. Idag har vi gjort ett nytt nedslag i en förförisk och mörk skönhet som i buteljerad form heter Diplomático Reserva Exclusiva.

Framställningen är gjord från den renaste melassen, som också kallas ”sugar cane honey”, och destilleringen äger rum i små kopparpannor, innan lagring upp till 12 år på små fat av amerikansk vitek.

Diplomático Reserva Exclusiva

Diplomático Reserva Exclusiva

Livets Godas chefredaktör Anders Enquist om Diplomático Reserva Exclusiva, 40%

Det handlar om pricksäkerhet och balanserat sinne i det i grund vällustiga uttrycket denna rom har som ambition, och vilja, att leverera. Att vara söt utan att bli för söt, att vara kryddsatt utan att bli rå, att lägga fram en chokladton som i sin mäktighet har en apelsinigt syrlig glans. Att uppträda så att de flesta vill älska och ha dig, från den inbitne romkonnässören till den mer ”party on” inspirerade konsumenten. Att vara publik och samtidigt besitta en personlig och egenartad pondus och bibehållen respekt. Jag tror ni kopplat andemeningen i det budskapet och vad Diplomático Reserva Exclusiva handlar om.

Men vi tar det från början, mer smakinnerligt och djupodlande, också, så: Denna rom från Diplomático är såsom många andra av firmans rom: kriminellt god! Rik och komplex doft och smak med förnimmelse av tropikerna, kola, nougat, kakao, diskret vanilj, muscovadosocker och nästan lite örtiga rosmarintoner. Russin, plommon, nötter, och kanderad apelsin fyller på registret och den söta basen har sin fingertoppskänsliga fatkryddighet som skapar konturer, finess och skärpa mitt i det njutningslystna uttrycket. En mognad i sitt öppna och generösa sinne kan även skönjas i form humidorlagrad cigarr i den andra andningen och där faten ånyo agerar med att ge stringens och en lätt hes ådra med sugande längd.

Diplomático Reserva Exclusiva är flytande kärlek.

93 poäng 

Diplomático Reserva Exclusiva
Nr 356, 40%

Flaskstorlekar:
12×50 ml, 669 kr
350 ml, 299 kr
700 ml, 549 kr

Hitta din Diplomático på Systembolaget HÄR >>

Läs gärna: Specialutgåva från Whisky & Bourbon: Diplomático HÄR >>

Inspiration:
Tropisk tiramisu fulländas med ett glas Diplomático Reserva Exclusiva

Tiramisun hör till de mest ikoniska desserterna men här ger vi oss i kast med att twista till klassikern och resultatet blir till en tropisk tolkning där ingredienserna bland annat är mango, kokosgrädde, rom och lime. Samma rom som vi häller i tiramisun drickes även med framgång till efterrätten när den serveras, Diplomático Reserva Exclusiva. Receptinspiration står BBC Food för.  

Recept

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

RELATERAD LÄSNING