Hem Vinvärlden I rampljuset med chefredaktörn: Diplomático Single Vintage 2004

I rampljuset med chefredaktörn: Diplomático Single Vintage 2004

av Livets Goda

Single Vintage 2004 finns för närvarande på ca 195 butiker men årgångsbytet mellan 2002 och 2004 har skett löpande och därför är det fortfarande 2002 som skyltats på många SB butiker. Så sent som förra veckan såg jag enbart 2002 och inte 2004 i en butik. Men, i en annan butik såg jag 2004 och det blev ett spontanköp i ren glädje även om jag redan innan hade två buteljer i källaren av just 2004. Därmed bestämde jag mig också frankt att nu är den återigen en favorit i glaset. 

Anledningen är inte svår att förstå om praktiskt tillämpande sker och jag citerar mig själv och mitt egna fikonspråk från mitt tidigare omdöme: Briljant och väl avvägd i nyanserna. Elegant, ljusmörk kraft med silkigt och fylligt bett i struktur med en torr, karamelliserad sötma från ”rören”. Toner av choklad, vanilj och kaffetoner sprider vällust i doft och gom och fylls efterhand på med exakta inslag av tobak, lakrits, körsbär, läder och sultanrussin. Ja, allt är fanimej avvägt exakt och utfört med sanslös precision. För att inte allt dock ska hamna i en underbar koma så finns där kryddigheten från faten som ger ett exakt sting. Det här är vad jag kallar en exotisk och erotisk rom, Donna Summers ”Love to love you baby” men i Tom Tom Club´s original mix. De´ ni…   

 

ART.NR 86715 / 1 159 KR (700 ML) / 98 LGP

Destilerias Unidas heter destilleriet i Venezuela och 2004 och har lagrats i amerikanska bourbonfat samt använda single malt fat under 12 år. Därefter har rommen getts ett års lagring i använda sherryfat (Oloroso) fat ytterligare ett år.

RELATERAD LÄSNING