Hem Whisky & Bourbon Sprithörnan med chefredaktör Enquist: Diplomático Single Vintage 2005 – Halleluja!

Sprithörnan med chefredaktör Enquist: Diplomático Single Vintage 2005 – Halleluja!

av Livets Goda

“What the fuck is this?”… Ja, det var de första orden en känd artist yttrade när jag bjöd honom på denna rom för första gången, för honom, här i vår Livets Goda Bar.
När han sansat sig lite och i snabb takt inmundigat både ett och två glas av denna rinnande kärlek sa han: ”den här förändrar ju hela min romväldsbild”.
Denna gång blev vi tillsammans lyckliga av Vintage 2000. Nu har vi landat i 2005 som är den sjätte utgåvan av härligheten. Och återigen konstateras, jag citerar John Paul Young: Love is in the air…

En god vän frågade mig vid ett tillfälle för inte så länge sedan när vi tömde (jag vet, det är inte PK att skriva så, men jag har svårt för att ljuga…) en butelj 2004: är det verkligen någon skillnad mellan de olika årgångarna? Ja, även om Diplomaticos Rom Master herr Nelson själv säger att man försöker vara så statiska som möjligt mellan årgångarna, så uppstår små nyansskillnader.

Provar man en årgång allena så kan det ju vara lite svårt att peka på skillnader, men ställer man upp alla olika årgångar bredvid varandra så upptäcker man just de små nyansskillnaderna. Det gäller bara att komma ihåg vad som är vad till vilken årgång, och det är inte så lätt med denna rom eftersom det oftast slutar med att man inte kan sluta att njuta i för stor kvantitet, tappar skärpan och sedan får börja om igen, för att återigen tappa skärpan, och får börja om igen… (kära Anders, verkligen inte PK…).

Okej, med skärpa då; jag skulle vilja påstå att det som är lättast att som huvudpunkt memorera med 2005 i jämförelse med tidigare årgångar är mer mineralisk och något mer ”rökighet”. Inte mycket, men ändå.

Annars finns ju det mesta där som ska finnas och som jag vill ha i denna rom:
Fruktiga inslag av sultanrussin och körsbär, superbt avvägd sötma med försiktigt bränt karamelliserade toner, kaffe, mörk choklad och vaniljlakrits. Det mineraliska jag tidigare nämnt ger hela paketet tillsammans med inslag av cederhumidor, avantgardeutslitet läder, tobak och finlemmad krydda, en stor elegans och finess och stramar åt utan att för en sekund tappa den förföriskt fylliga och ”kramgoa” känslan.

Det är just det som är det stora problemet med denna rom, den kramas så förbannat mycket och samtidigt i ett fast, distinkt grepp så att man förlorar sig själv bortom sans och vett och bara vill ha massor av ”kramar”. Jag menar verkligen MASSOR AV KRAMAR.

Mer sansat (nåja…) kan jag väl avsluta: denna rom bjuder på extremt kärleksfull precision. Punkt.

Diplomático Single Vintage 2005
Destilerias Unidas / Venezuela / Nr 86715 / 1 269 kr / 99 LGP
2005 har liksom tidigare lagrats i amerikanska bourbonfat under 12 år. Därefter har rommen getts ett års lagring i använda sherryfat (Oloroso) innan buteljering.

Single Vintage 2005 finns för närvarande på ca 185 butiker men årgångsbytet mellan 2005 och 2004 har skett löpande och därför kan det fortfarande 2004 som skyltats på många SB butiker och som står när ni ska beställa romen på SB. Håll en liten extra kontroll således.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING