Hem Whisky & Bourbon Diplomático Tasting Adventure

Diplomático Tasting Adventure

av Anders Enquist

Att undertecknads motståndskraft för Diplomático är av ytterst ringa styrka är nog inte någon hemlighet för någon som följer Livets Goda och Whisky & Bourbon. I januari lanserade den svenska importören Handpicked ett provningskit på Systembolaget, som kan vara ett bra kit för den som inte kanske måhända är bekant med denna rom. Lådan innehåller ett urval av producentens sorter, närmare bestämt 5 stycken i 4 centiliters ”rör”. Samtliga rom finns även på SB som ”helrör” om andan faller på i den riktningen. Detta lilla fem-roms paket visar också lite på den mångfald detta romdestilleri besitter.

Diplomático Mantuano  40%
Mantuano är en blend av olika rom som fått sin lagring upp till åtta år. På vinspråk en cuvée helt enkelt, och en bra sådan som prismässigt (399 kr för en vuxen butelj) kan ses som ett insteg. Fin mörk arrak och apelsinchoklad i sötman och en kryddig men rund ”utan att bli lös i hullet” struktur. Försiktig agave och små cigarrpuffar i avslutet ger det omedelbara stringens.

Diplomático Planas  47%
Planas som är döpt efter destilleriets placering, ä ren vit rom som lagrats upp till 6 år. Här nalkas fina apelsin och citrustoner med arrak, lakrits och anis i rommens sötma. Det ska påpekas att det är en vit rom med bra viskositet vilket ger oss en fylligt kryddstram gomkänsla. Jag tar den här gärna som en sval avec, medan andra kör drinkstuket. Jag finner den dock nästan för bra för att inte inta den som den är. Vill ni ha mer, vilket ni kommer att vilja, så kostar vuxenbuteljen 429 kr på SB.

Diplomático Reserva Exclusiva  40%
Den klassiska och odödliga Diplomático Reserva Exclusiva är en blend av exklusiv rom som lagrats upp till 12 år och jag vet inte vad som mer kan sägas om denna kvalitativa och extremt goda rom som inte redan har sagts. ”Lättdrucken” klingar inte bra, men bra saker är, som ni vet, defacto ofta lättdruckna för att det också är så f-t gott. Här ligger en attraktiv beska i den generösa chokladsötman som ger syra i det välpackade formatet. Aprikos och apelsin finns med på ett hörn. Den här tar vi både sval som den är eller också i riklig mängd i ett bourbonglas med en stor isbit i (eller fler små). Priset för en normal butelj på SB är 539 kr, och vill ni ha en riktig vuxenbutelj så finns denna även i ett tre-liters utförande för 2 389 kr. Ifall att…

Diplomático Selección de Familia  43%
Rommen som var ämnad exklusivt åt den franska marknaden men som hamnade även i Sverige tack vare den svenska importören Handpicked, och att vi andra var så bra på att inta Diplomático. Här har vi rom som lagats upp till 12 år i amerikansk vitek, använda bourbonfat och ex sherryfat och vi har mycket smaker i ett välspelande dragspel. Nöt, körsbär, mörk choklad, apelsin sultanrussin och karamelliserad farinsocker och vanilj. I avslutet även vissa cigarrpuffar. Mycket men som sagt välspelande och med ett ljus i spriten som gör att det hela andas och hålls rent och snyggt i det rika uttrycket. 625 kronor för ett helrör.

Diplomático Single Vintage 2005  43%
Välkommen till min värld höll jag på att skriva, men det hade låtit så – omedvetet – skrytsamt så det får bli ”välkommen till romhimlen”. Jodå, alla Dipomáticos rom är bra (jodå igen…), men det här är något alldeles speciellt. Efter 12-års lagring i bourbon och malt whiskyfat får rommen en sista finish i oloroso sherryfat. Här legeras karamellsötma med minnen från barndomen uppstår i form av när jag som 7-åring var i Spanien och tuggade på karamelliserad äppelklubba på någon spansk marknad. Finstämd smått nötslimmad choklad och vanilj ligger även elegant och apelsin, aprikos och viss citrus ger fräschör i sötman. Det finns även en ”mineralisk” tanninstruktur som ger en sober edge i det eleganta. Det är en sällsynt lyckad rom, som dessutom har en stor social kompetens.

Ska jag vara petig i min slutsummering så kan jag klaga på att flaggskeppsrommen Ambassador inte medverkar i denna romlåda, men den finns ju att beställa på SB för 2 399 kronor buteljen. Värt varenda öre!

Diplomático Tasting Adventure
Venezuela / Destilerias Unidas / 200 ml / Nr 81770 / 295 kr / 95p

Om ni undrar över glasen på bilden så kan dessa, Diplomáticos provningsglas, köpas via www.Handpickedstore.se. En box innehållandes 2 glas kostar 195 kr + frakt.

Såja, nu har vi sagt det också…

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING