Hem Vinvärlden Diplomering av Sandro Boscaini

Diplomering av Sandro Boscaini

av Livets Goda

– Det är en rolig historia hur vi kom fram till att Sandro skulle få priset, inleder Anders Enquist. Vi var helt överens om att han var ”the one” när Michel Jamais utbrister ”men Anders du tycker ju inte ens om amarone”. Det gör jag men bara bra sådan vilket Masi och Sandro Boscaini står för. Michel Jamais som instiftat priset tillsammans med Anders Enquist tillägger att Masi är orsaken bakom den enorma amaronehauss som rått i Sverige de senaste åren. – Min ambition är att personifiera vår region, Valpolicella, i en flaska vin, berättar en mycket glad Sandro efter att han mottagit priset. För 20 år sedan kom jag till Sverige för första gången och presenterade mina viner för Systembolaget. De var otroligt tveksamma och tyckte att det var för regionalt och för dyrt. Till slut gav de sig och köpte 240 flaskor. Idag säljer de en miljon flaskor amarone per år vilket är tio procent av den totala produktionen. Självklart är jag otroligt stolt över att ha introducerat amarone för er som är sådana uppskattande konsumenter. Sandro vill också belysa vilken betydelse som Philipsson och Söderbergs arbete har betytt för Masi i Sverige. – I dag så arbetar vi stenhårt för att upprätthålla kvalitetsnivån på amarone, avslutar han. Det är ett exklusivt vin och måste kosta därefter, annars har det slarvats i produktionen någonstans. Förutom Sandro Boscaini så mottog även två av Sveriges vassaste sommelierer var sitt stipendium ur Anders Enquist hand. Först ut var Daniel Crespi som driver Leijontornets restauranger i Stockholm. Han är Årets Livets Goda Sommelier 2011. – Det är otroligt roligt med pris och såklart kul att få uppskattning för allt slit man lägger ner. Masi ÄR amarone för mig och jag gillar dem mycket. Dessutom ska vi ha amaronetema på vårt julbord i år, säger han glatt. Det andra stipendiet Årets Livets Goda Sommelier ”Rising Star” tilldelades Cara Ricciuti som nyligen utexaminerades som kurstetta på Restaurangakademien i Stockholm. – Att få ett sådant här pris gör att jag inte blir lat utan att jag hela tiden vill utvecklas och lära mig mer. Jag blir otroligt uppmuntrad av det och det ska bli fantastiskt att få åka till Masis anläggning i Verona och lära mig mer. Extra roligt att det är under skörden och allting händer, säger Cara. De båda stipendiaterna får resa till Verona, besök hos Masi samt varsin dubbelmagnum Masi Costasera 2005.

RELATERAD LÄSNING