Hem Vinvärlden Direktrapport från provning med Rajat Parr från Evening Land – avslutad

Direktrapport från provning med Rajat Parr från Evening Land – avslutad

av Livets Goda

Kort om producenten
Evening Land Vineyard drivs av två av USA:s mer namnkunninga vinprofiler – Rajat Parr och Sashi Moorman. Med start 2014 tog de över en av Oregons mest berömda vingårdar, Seven Springs.
Vingården är belägen i i Eola-Amity Hills som är den sydligaste och svalaste av de sex underområden som utgör appellationen Willamette Valley i Oregon och planterades redan 1984 av Oregons vinpionjär Al MacDonald.  Sedan starten har Seven Springs varit ”dry farmed”, dvs helt utan bevattning. Vinodlingen är LIVE ™ -certifierad och omvandlades till biodynamisk vinodling 2007.

Liverapportering avslutad

Seven Springs Vineyard i april (Foto: Rajat Parr)

 

Seven Springs Chardonnay 2014 (art.nr 96908, 429 kr),  93 poäng
Elegant med snyggt honungshintad citrusfrukt, försiktiga äpplen och tydligt mineralisk med viss rondör och finlemmad krydda i avslutet som har både längd och kraft. Supersnyggt!

Seven Springs ”Summum” Chardonnay (privatimport/RS, 799 kr), 95 poäng
Underbart djup och elegant rikedom. Väl avvägda nöthintar med smörslinga ger ett läckert möte. Det mineraliska sitter i benmärgen och vinet är hiskeligt gott. Ett stort vin!

 Salem Wine Co Eola-Amity Hills Pinot Noir 2017 (Privatimport/RS, 319 kr), 93 poäng
Går under benämningen ”andra labeln” och vingårdarna ligger mer söderut jämfört med Seven Springs. Superbt distinkt krydda i par med frukten som lever ut i körsbär, vinbär och vildhallon, mörk och röd på samma gång. Mjuk struktur och närapå runt, silkig tannin njutning, men mineralisk edge ger rätta skärpan. Snyggt!

Seven Springs Pinot Noir 2014 (art.nr 90166, 429 kr), 94 poäng
Tillbaka i Seven Springs och sensuell, förförisk, syrligt styrd sötma i frukten där vildhallon, körsbär och mörka vinbär spelar snyggt med varandra. Silkig, elegant tanninstruktur och blommigt i det vegetalt mineraliska. Det här är viner jag är väldigt svag för. Snyggt igen!
(vinet lanseras den 2:a mars 2018)

Seven Springs ”La Source” Pinot Noir 2014 (art.nr 90201, 679 kr), 96 poäng
Druvorna här från de äldsta vinrankorna i La Source vingården briljerar med sin yppighet och feminina styrka. Krispig viol, körsbär och hallonfrukt med läcker parfymerad touch och en distinkt, stenigt mineralisk centrifug ger superb fräschör och elegans. En fullträff och ett melankoliskt skymningsvin!
(Lanseras 19:e januari 2018)

Slutprovat….

 

Svensk importör är The Wineagency

 

Seven Springs Vineyard i januari (Foto: Rajat Parr)

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING