Disco med själ... J.P Wiser´s Triple Barrel 10 Years Old

Livets Goda 1 Jun, 2018
Whisky och Bourbon Historien om J.P Wiser sträcker sig tillbaka till 1857, innan Kanada ens var Kanada. Han destillerade och fatlagrade whisky i Prescott, Ontario och valde tidigt att lagra whiskyn längre än konkurrenterna, vilket bäddade för hans popularitet. Vid 1900-talet så sålde han whisky över hela världen, och växte till att bli Kanadas tredje största destilleri. Den första juni lanseras J.P Wiser´s arv i form av Triple Barrel 10 Years Old, som en fast lansering på Systembolaget i såväl hel- som halvflaska. Whiskyn har lagrats tio år på tre olika fat; nya, bourbon samt kanadensiska whiskyfat.

Disco med själ...

Ett par trevliga kompisar, foto: Niklas Jörgensen

Whisky & Bourbon om J.P Wiser´s Triple Barrel 10 Years Old
Att alltid (noga och omsorgsfullt) blindprova drycker skapar neutralitet i omdömet, och tar bort förutfattade meningar. Drycken bedöms helt efter kvalitet och egenskaper. Då och då blir vi väldigt överraskade med facit i hand eller som i detta fall smått chockerade. PET? Kanada? Vi lider normalt av allergi mot PET-flaska, oavsett innehåll, oavsett hur de klimatsmarta de är, eftersom erfarenheten oftast har lärt oss att det sällan finns något av godo i behållaren. Bra dryck ”förpackas” inte på så vis, punkt slut!

Men J.P Wiser´s ställer allt på ända. Det är en riktigt bra whisky! Vi uttrycker saker som ”god”, ”balanserad”, ”den här skulle jag absolut kunna köpa” under själva blindprovningen. Det finns en hel del instrument som spelar upp i orkestern. Smaker av arrak, kokos, äpple, finstämd sälta i form av lakrits samt banan med lite chokladvindar tillsammans med en lättsam och god fatkrydda i en fin, balanserad legering. En utsökt och sansad sötma går som en röd tråd genom hela smakresan och det drar lite åt tropikerna i sin stil utan att falla över gränsen för det tillåtna och bli ”drinkaktigt”.

En silkig skärpa ger struktur och ett folkkärt motstånd. Det är med andra ord som en mycket trevlig och social kompis i sällskap och samtidigt kan man föra djupare diskussioner med mer substans och mening.

Det blir disco med soul helt enkelt, och när låten ebbar ut sitter vi nöjda och glada, skruvar upp kapsylen och fyller på glasen och sätter på nästa låt. När det underhållande och vardagligt okomplicerade har både god smak och kvalitet så sitter J.P Wiser´s som en smäck!

Chocken har lagt sig…

89 poäng / Whisky & Bourbon

J.P Wiser´s Triple Barrel 10 Years Old
Nr 422 (700 ml), 229* kr, 40%
Finns även som halvflaska, 125* kr
Kanada

Hitta whiskyn på ditt närmsta Systembolag här >>

  • Pant tillkommer med 1 krona

Nu lanseras den i Sverige - Louis Roederer Cristal 2008

Vin Efter tio års omsorgsfull lagring har VinUnic nu glädjen att…
16 Aug, 2018

Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018
Artikelarkivet