Disco med själ... J.P Wiser´s Triple Barrel 10 Years Old

Livets Goda 1 Jun, 2018
Whisky och Bourbon Historien om J.P Wiser sträcker sig tillbaka till 1857, innan Kanada ens var Kanada. Han destillerade och fatlagrade whisky i Prescott, Ontario och valde tidigt att lagra whiskyn längre än konkurrenterna, vilket bäddade för hans popularitet. Vid 1900-talet så sålde han whisky över hela världen, och växte till att bli Kanadas tredje största destilleri. Den första juni lanseras J.P Wiser´s arv i form av Triple Barrel 10 Years Old, som en fast lansering på Systembolaget i såväl hel- som halvflaska. Whiskyn har lagrats tio år på tre olika fat; nya, bourbon samt kanadensiska whiskyfat.

Disco med själ...

Ett par trevliga kompisar, foto: Niklas Jörgensen

Whisky & Bourbon om J.P Wiser´s Triple Barrel 10 Years Old
Att alltid (noga och omsorgsfullt) blindprova drycker skapar neutralitet i omdömet, och tar bort förutfattade meningar. Drycken bedöms helt efter kvalitet och egenskaper. Då och då blir vi väldigt överraskade med facit i hand eller som i detta fall smått chockerade. PET? Kanada? Vi lider normalt av allergi mot PET-flaska, oavsett innehåll, oavsett hur de klimatsmarta de är, eftersom erfarenheten oftast har lärt oss att det sällan finns något av godo i behållaren. Bra dryck ”förpackas” inte på så vis, punkt slut!

Men J.P Wiser´s ställer allt på ända. Det är en riktigt bra whisky! Vi uttrycker saker som ”god”, ”balanserad”, ”den här skulle jag absolut kunna köpa” under själva blindprovningen. Det finns en hel del instrument som spelar upp i orkestern. Smaker av arrak, kokos, äpple, finstämd sälta i form av lakrits samt banan med lite chokladvindar tillsammans med en lättsam och god fatkrydda i en fin, balanserad legering. En utsökt och sansad sötma går som en röd tråd genom hela smakresan och det drar lite åt tropikerna i sin stil utan att falla över gränsen för det tillåtna och bli ”drinkaktigt”.

En silkig skärpa ger struktur och ett folkkärt motstånd. Det är med andra ord som en mycket trevlig och social kompis i sällskap och samtidigt kan man föra djupare diskussioner med mer substans och mening.

Det blir disco med soul helt enkelt, och när låten ebbar ut sitter vi nöjda och glada, skruvar upp kapsylen och fyller på glasen och sätter på nästa låt. När det underhållande och vardagligt okomplicerade har både god smak och kvalitet så sitter J.P Wiser´s som en smäck!

Chocken har lagt sig…

89 poäng / Whisky & Bourbon

J.P Wiser´s Triple Barrel 10 Years Old
Nr 422 (700 ml), 229* kr, 40%
Finns även som halvflaska, 125* kr
Kanada

Hitta whiskyn på ditt närmsta Systembolag här >>

  • Pant tillkommer med 1 krona

Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet