Divines nyheter under februari

Livets Goda 17 Jan, 2019
Vin Importören Divine lanserar under februari en hel del nyheter och bland annat finner man viner från Felton Road och Clos Saint Jean.
Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

 

Nr 92173, TERRES DOREES FLEURI 2017, 229 KR
Domaine Terres Dorées startades 1979 av Jean Paul Brun, som är ägare och vinmakare på sin ca 16 hektar stora familjeegendom. Han håller till i byn Charney, som ligger i södra Beaujolais, strax norr om Lyon. I Charney består jordarna huvudsakligen av kalksten och området är känt som "de gyllene stenarnas region". Jean Paul äger även vingårdar i Côte de Brouilly, Morgon, Moulin a Vent och Fleurie, där jordarna mestadels består av granit. Han brukar jordarna ekologiskt sedan ca 10 år tillbaka.

När det gäller själva vinmakandet så är han purist, dvs han gör så lite som möjligt för att påverka själv. Hans viner är vildjästa. Han tycker inte om den nya stilen på beaujolais som smakar lite godis och är väldigt mörka som resultat av kolsyrejäsning och odlad specialjäst för området.

Han tycker inte om att chaptalisera och han filtrerar så lite som möjligt. Druvorna plockas för hand och avstjälkas. Därefter pigeages och maceration i mellan 4-6 veckor, beroende på vilken plats druvorna kommer från. Ingen kolsyrejäsning. M.a.o. traditionellt Burgundiskt vinmakande. Sedan får vinet lagras antingen i cementfat eller på ek, beroende på appellation och årgång. Jean Paul använder minimalt med svavel.
Detta kan han göra då han använder sig av den naturliga koldioxiden för att skydda vinet från oxidation.
Fleurie är en av de 10 cru klassifierade cru byarna i Beaujolais. Jean-Pauls vingård ligger på 250 meters höjd och jordmånen är granit och lera. Snittåldern på stockarna är 45 år. Fleurie ligger bara på cement.

Nr 99379, FELTON ROAD BANNOCKBURN PINOT NOIR 2017, 419 KR
Nigel Greening är mannen bakom Felton Road som sålde sin reklambyrå och flyttade till Nya Zeeland.
Man certifierades 2010 för biodynamisk odling via Demeter.
När man frågar dem varför de gått över till biodynamisk odling så säger de att de helt enkelt ville bli bättre. Och de har inte haft några problem med skadedjur. Det har snarast varit mera problem att hitta getterna som gödslar vingårdarna.

All skörd sker för hand. Vinmakare är Blair Walter och han började redan 1996 på Felton. Han har tidigare arbetat i Oregon och på Dujac.
Det finns fyra delregioner i Central Otago: Cromwell Basin (störst), Wanaka, Gibbston och Alexandra. Under Cromwell Basin finns det ett antal delregioner: De viktigast är Bannockburn och Bendigo. Felton Roads vingårdar ligger i Bannockburn.  Området har ett semikontinentalt klimat som bara finns här på Nya Zealand. Vingårdarna ligger på en altitud av 200-335 meter, omgivna av 2000 meter höga berg.

Den första kommersiella årgången av Felton Road var 1997. All frukt kommer från egna vingårdar. Bannockburn kommer från deras fyra vingårdar Elms, Cornish Point, MacMuir och Calvert. Klonerna är ”the usual suspects” på Nya Zeeland dvs. mycket Abel som är en klon som sägs vara stulen från La Tâche av Malcolm Abel i mitten på 70-talet. Sticklingarna hittades av tullen gömda i Malcolms gummistövlar. Av den anledningen kallas klonen även för gummistövelklonen. Som tur var jobbade Malcolm för tullen så man tog väl hand om den och efter ett tag i karantän blev den kommersiellt tillgänglig.

Vinmakandet är minimalistiskt. Druvjuicen går ned i jäskaren via gravitation och pumpas inte. Bären jäses hela och detta år med 21 % stjälkar. Blair vill ha lite stjälkar i vinerna då han annars tycker att frukt från Central Otago blir för enkel i sin smak. 22 % ny fransk ek som fått torka i 3 år. Det senare minskar smaken av ny ek. Vinet har legat 13 månader på eken. Man började skörda den 29 mars och skörden var bärgad inom loppet av en vecka. 2017 är en liten och mycket bra skörd.

Nr 99281 FELTON ROAD BANOCKBURN CHARDONNAY 2017, 315 KR
Druvorna kommer från Elms och Cornish Point vingårdarna och skördades i slutet av mars tills i början på april. Förutom den på Nya Zeeland vanliga Mendoza klonen så finns här även klonerna B95, B548 och UCD6.

Man har pressat hela klasar och merparten av vinet har jäst i äldre franska ekfat. Vinet har genomgått en naturlig och långsam malolaktisk jäsning. Vinet har legat 12 månader på sin jästfällning. Blair är försiktig med battonagen eftersom han inte vill göra en fet Chardonnay. Han vill ha citrus och mineralkaraktär på vinet. All frukt skördades under en vecka med start den 29 mars. 

Nr 91180, CLOS SAINT JEAN TRADITION 2016, 439 KR
Pascal och Vincent Maurel sköter om gårdens 43 ha. Philippe Cambie är oenolog. Tradition består av 85 % Grenache och resten Syrah, Mourvedre, Cinsault, Vaccarèse och Muscardine. Grenachen har lagrats i betongtankar och resten i 600 liters fat. De senaste åren har man ändrat lite i tillverkningen genom att avlöva Syrah druvorna mera. Detta har gett en fenolisk mognad tidigare och lägre alkohol. Man har uppgraderat kvaliteten på Tradition och med ökad koncentration så har man också ökat andelen ny ek.

Enligt männen bakom Clos Saint Jean är det kanske det bästa året de producerat någonsin. Det är balanserat med mera finess och fräschör än 2015. Många liknar det vid Bordeaux 1982 som också var ett varmt år med bra mognad som var gott att dricka så fort vinet kommit på flaska.  

Nr 95115, CLOS SAINT JEAN DEUS EX MACHINA 2016, 899 KR
Bara två druvor finns i detta vinet: 60 % Grenache och 40 % Mourvedre. Grenachen är tanklagrad och Mourvedren lagras på en blandning av nya och äldre demi muids ( 600 liters franska fat ).

Begreppet Deus-Ex-Machina ( latin ”Gud ur maskinen” ) härstammar från antik- och grekisk teater där man i vissa pjäser lät en gud, med hjälp av någon slags sinnrik maskin, dyka upp på scenen och rädda en till synes hopplös situation.  Guden/skådespelaren sänktes ned på teaterscenen med hjälp av en maskin. Idag används begreppet på alla händelser i en berättelse, som på ett osannolikt sätt räddar en till synes omöjlig situation. Det är bl.a. namnet på en företeelse i filmen Matrix Revolution. I fallet med detta vin så menar man den kvalitetsförbättringen som skett sedan 2003 när Philip Cambie tog över som oenolog. 

Nr 95445, CLOS SAINT JEAN COMBES DOUS FOUS 2016, 899 KR
Druvblandningen är 60 % Grenache, 20 % Syrah och resten Cinsault, Muscardin och Vaccarese. Grenachen har legat på ståltank medan resten av druvorna legat på äldre barriquer. Vinet kommer från en speciell del av vingården i La Crau som planterades 1905-1910. Det är mer elegant än Deus Ex Machina och Vincent Maurel säger själv att hemligheten bakom detta vin är de gamla stockarna av Vaccarece, av vilka det finns mycket lite av denna kvalitet i Chateauneuf du Pape. Parker kallar vinet för södra Rhônes Musigny.


Hernö Gin intar Sveriges två största flygplatser och SAS flygningar

Whisky och Bourbon Nu kan resenärer köpa Hernö Gin på Stockholm Arlanda Airport,…
25 Apr, 2019

Nyheter från High Coast Whisky - Origins

Whisky och Bourbon High Coast är en mycket speciell plats, ett världsarv där…
25 Apr, 2019

Viña El Pison, El Carretil och Valdeginés 2016 från Artadi släpps idag som webblansering

Vin Artadi ligger i byn Laguardia och är en del av…
25 Apr, 2019

Braun lanserar unik stavmixer med grönsakssvarv

Mat och Restaurang Med den nya stavmixern Braun MQ 5 Vario Fit tillkommer…
25 Apr, 2019

Nya restaurang ÄNG öppnar upp det halländska skafferiet

Mat och Restaurang Ästad Vingård fortsätter satsningen på mat och dryck. På restaurang…
25 Apr, 2019

Välstöpt med Scanpan

Mat och Restaurang Hur tillverkas Scanpans prisvinnande pannor? Följ med Thomas Sjögren bakom…
25 Apr, 2019

Dagens Webblansering från dansk vinstjärna

Vin Den danska vinmakaren Peter Sisseck är ett av vinvärldens stora…
25 Apr, 2019

Mogen Chablis hos Winefinder

Vin Chablis La Pierrelée är La Chablisiennes traditionella Chablis som lätt…
25 Apr, 2019

Löfbergs storsatsar på Cold Servings

Mat och Restaurang Konsumtionen av kalla kaffedrycker ökar kraftigt, framför allt i Japan…
25 Apr, 2019

Vårens nyheter från Peroni

Whisky och Bourbon Nu utvidgar det italienska parumärket Peroni Nastro Azzurro sitt sortiment…
24 Apr, 2019

Gardshol Wines till Göteborg Vin & Deli

Whisky och Bourbon Hantverksmässiga viner står i fokus hos Gardshol Wines som ställer…
24 Apr, 2019

Dugges Bryggeri gästar Flippin' Burgers, Dogfood och LÅDAN med sin största tap-takeover någonsin

Whisky och Bourbon För tredje året i rad kommer Dugges bryggeri och tar…
24 Apr, 2019

Tre av tio produkter i dagligvaruhandeln är nu handelns egna varor

Mat och Restaurang Handelns egna märkesvaror (EMV) står för en allt större del…
24 Apr, 2019

Nya Sportlunch Caramel

Övrigt Vårens nyhet från chokladfabriken är ännu en Sportlunch chokladbar med…
24 Apr, 2019

Världens enklaste mat

Mat och Restaurang För alla som vill äta enkelt men ändå gott är…
24 Apr, 2019

Hernö Gin och Birka Cruises bjuder in till årets ginkryssning med nya upplevelser

Whisky och Bourbon Den sjuttonde maj är det dags för årets ginkryssning i…
24 Apr, 2019

Västerbottensost – I topp bland de varumärken som kvinnor uppskattar mest

Mat och Restaurang Västerbottensost® placerar sig på en stolt åttondeplats när YouGov BrandIndex…
24 Apr, 2019

En natt att minnas på Casino Cosmopol

Övrigt Här kan man njuta av en kväll full av nöjen…
24 Apr, 2019

8 vårdrinkar att välkomna solen med

Whisky och Bourbon Sedan september har vi längtat och snart är den äntligen…
23 Apr, 2019

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Whisky och Bourbon Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick…
23 Apr, 2019
Artikelarkivet