Vin på burk är en marknad som ännu väntar på sin boom men det investeras en hel del i konceptet och inte minst har vi på sistone sett mer seriösa försök att lyfta vinburkssegmentet till en nivå över boxvinerna. Än så länge är huvudargumentet till vin på burk ditt koldioxidavtryck men frågan är om konsumenten ska acceptera detta och undermålig kvalitet blott för att lätta ett miljömässigt samvete? Livets Goda har provat burkvinerna från en ny aktör på marknaden och som samarbetar med hantverksproducenter runtom Europa – Djuce.
Djuce tar burken till en rätt seriös nivå, det råder det ingen tvekan om vilket också producenter som Verget i Bourgogne och Heinrich i Österrike bekräftar med sitt deltagande. Vin på burk är dock inget hållbart alternativ när det kommer till lagring utan det som finns i burken ska konsumeras inom en viss tid, det pratas om en livslängd runt 18 månader.
Om ”canned wine” har en framtid låter vi vara osagt; mycket hänger på vem marknaden riktar sig till, prissättningen och kvaliteten. I nuläget har de flesta produkter Livets Goda provat varit rejält överprisade och inte kunnat konkurrera med kvaliteten i flaskor. Däremot misstänker vi att det kommer göras ytterst seriösa försök på att etablera segmentet bland konsumenterna.
Nedan följer en genomgång av Djuce sortiment som redaktionen provat genom. Samtliga viner håller en kvalitativ nivå. Det bör dock påpekas att vin på burk har en viss uppstartsfas efter att det hällts upp, en något reduktiv känsla som kräver att vinet får lugna sig en stund i glaset för att frigöra sina aromer och smaker.
Djuce
2020 Dominique Piron, Gamay, Beaujoalais, Frankrike, 13%, 250 ml
Klassisk stil av gamay där rödbäriga drag som hallon, körsbär och vinbär tillsammans med örtbukett, ett stänk skumbanan och stenkross i doften följs av en slank och lättsam smakprofil i torrt och rödbärigt stramt utförande. En högst anständig och trivsam gamay på burk.
2021 Famille Chaudière, Provence Rosé, Frankrike, 13%, 250 ml (artikel 56899, 59 kr)
Mer lökskalsfärgad än laxrosa rosé står för det visuella intrycket och följs av en klassiskt blomaromatisk och örtig doft med uppbackande toner av persika, hallon och blodcitrus. Smaken är traditionell för södra Frankrikes roséstil med stram och fästande syra, den känslan man får från kalkstensjordar, och det bjuds blodgrape, smultron, hallon och persika i charmant och fräscht torrt utförande.
2019 Verget Bourgogne Chardonnay Grand Élevage, Frankrike, 13,5%, 250 ml
Chardonnay som för tankarna mot det sydliga Bourgogne och en mer generös, nästan tropisk stil där kryddiga toner, aprikos och lime står för doftintrycken medan smaken visar upp gulfruktiga toner, skärpt syra och pigg citrus i generöst utförande men ändå med känsla som tveklöst känns burgundiskt.
2020 Maine & Jean-Marie Guffens Marsanne, Frankrike, 13,5%, 250 ml
Intressant burk på gröna Rhônedruvan marsanne som bjuder på aprikostoner, engelsk marmelad, lite bränd jord och närmast flortoner, det jästiga uttryck som vi associerar med fino sherry. Smaken har en kryddigt fästande känsla med gulfruktiga toner, aprikos och rökighet och en släng av det jästiga. Personligt och onekligen med karaktär.
2021 Mehling Riesling, Tyskland, 12,5%, 250 ml (artikel 56901, 59 kr)
Här har vi en fruktdriven riesling med persika, syrlig citron, grönt äpple och omogen ananas i charmant utförande och där en kittlande syra ger oss ett smakintryck som drar åt det torra stenfruktiga hållet och ett stänk skalbeska vilket ger vinet den extra spänningen. Seriös burk.
2019 Heinrich Zweigelt, Österrike, 12%, 250 ml
Från en av Österrikes främsta producenter kommer denna zweigelt som visar upp körsbärsaktiga toner, vitpeppar och ett stänk av ört, lingon och ekkrydda. Smaken är lätt kärv, saftigt körsbärsdriven och tanninerna fräschar upp och bidrar med struktur. Det är matorienterat och druvtypiskt i en slankare stil som drar mot det medelfylliga. Välgjort.