- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Dobogó’s 6 puttonyos Aszú från 2003 – en fenomenal Tokaj

De närliggande floderna Bodrog och Tisza har en stor inverkan och är en väsentlig orsak till att botrytis utvecklas runt mitten av oktober. Men lika viktigt är att druvorna som angrips är hälsosamma och att de vid angreppet är övermogna. Skalet tunnas då ut vilket underlättar för rötan att tränga in genom porerna. Druvorna skrumpnar och såväl socker, syror som aromer koncentreras. Om druvorna är rejält övermogna när angreppet slår till så är chansen för en rikare botrytisering större, men ett regn precis vid attacken kan ödelägga allt. Även värme bidrar till högre koncentration. Botrytis är ofta associerat med en vit hinna som täcker de angripna druvorna, men den mest kvalitativa processen får druvan att enkom skrumpna, och därmed undviks en beska i druvan. Aszúdruvor plockas i flera omgångar då angreppen är koncentrerade till endast en del av druvorna på klasen. En skicklig plockare kan få ihop drygt 8 kilo under en hel dags plockande.

Aszúdruvor kan nå en mustvikt på mer än 800 gram per liter vilket är ungefär fyra gånger ett normalt kvalitetsvins ojästa saft. Detta är naturligtvis ett hinder för jäsningen så aszúvinet blir oftast till genom att de ädelröteangripna druvorna knådas samman till en massa som sedan tillsätts i ett ibland jäsande vin men oftast färdigjäst basvin från samma årgång, vanligtvis en late harvest. Vid ungefär 8-10% åker massan i och under blötläggningen extraheras aromer ut och triggar en andra jäsning som får fermentera vidare och upp till 11-12%. Aszú är utan tvekan ett av världens mest kostsamma viner att producera och man ska som producent inte räkna med mer än tre eller fyra aszú-årgångar under ett decennium.

Så, ha detta i bakhuvudet när du provar Dobogó’s 6 puttonyos aszú från 2003. Ett fantastiskt botrytisår och tillika ett enastående vin.

Här möts du av en gyllene gul färg med ett stänk bärnsten. Bouqueten är omfamnande, oemotståndlig och fylld av välbehag. Här finns de torkade frukterna, aprikos och ett stänk tropik, rött äpple, honung, örter, orientaliska kryddor, främst saffran och en integrerad fatkaraktär som bjuder på en nyans av fuktig tobak. Smaken är närmast simmig i sin struktur men trots drygt 160 gram socker per liter (jo, det är mindre än i en glögg…) så blir vinet aldrig jolmigt, mycket tack vare den höga syran i vinet som skänker ryggrad och fräschör. Här finns honungskryddighet, tobak, våta stenar och aprikos och allt är så snyggt sammansmält, så komplext. Ändå är det fortfarande ett vin med massor av liv i sig och med en lång framtid.

Livets Goda-panelens betyg: 95 LGP

Ett fenomenalt vin, denna 2003:a som du hittar här, till ett pris (349 kr) som är svårt att greppa med tanke på arbetet bakom en kvalitets-aszú. Visste du förresten att begreppet puttonyos, det mått som angav sötman förr i vinerna från Tokaj, numer är ett minne blott? Från och med årgång 2013 så har regionen beslutat att benämningen aszú räcker men att ett vin måste ha minst 120 gram socker per liter. Det betyder att gamla klassificeringar som 3 eller 4 puttonyos är ett minne blott då dessa krävde betydligt lägre sockerhalt. Tanken är att aszú ska vara Tokajs creme de la creme, något som produceras stora år och som aldrig tullar på kvaliteten. Bravo Tokaj!

[ai:Content_link url=https://www.livetsgoda.se/teckna-prenumeration-pa-livets-goda-eller-varfor-inte-ge-bort-lite-god-lasning-i-julklapp]