Hem Vinvärlden Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner veltliner – oerhört mycket vin för en ringa peng

Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner veltliner – oerhört mycket vin för en ringa peng

av Livets Goda

Ung grüner veltliner hör till våra favoriter och det hänger såklart ihop med den genomgående höga kvaliteten, alla dessa underbara besök hos österrikiska producenter genom åren, deras heurigen och så har givetvis schnitzeln ett finger med i spelet för grüner veltliner är helt enkelt den ultimata matchningen till denna ljuvliga skapelse. Bland Systembolagets mest pålitliga på den österrikiska nationaldruvan finner vi Schloss Gobelsburg och den senaste årgången är inget undantag. I våra glas; 2020 Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner.

Det är något alldeles visst med grüner veltliner. Den kan upplevas enkel vid en första anblick men det intrycket reviderar man ganska snabbt och inte minst när det dyker upp exemplar med ålder så visar druvan sin fulla potential. Ofta rik i stilen, på ett stramt vis men aldrig klumpig är typiskt grüner veltliner. Schloss Gobelsburg hör till Österrikes klassiska producenter med en flera sekel lång historia även om det mest är de senaste 20–25 åren som man levererat på högsta nivå.

Detta vin hämtas från lägen i Langenlois och lagras i såväl ståltank som stora äldre fat. Fräschören är ett signum och den bevaras än mer då man väljer att blockera vinets malolaktiska omvandling vilket ger en mer accentuerad syra.

Livets Godas intryck av 2020 Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner

Vi har en härligt ung och stenfruktsfräsig grüner veltliner i våra glas, Österrikes signaturdruva och i just detta fall så kommer den från en ytterst högkvalitativ producent. Det stenfruktiga tar sig uttryck i form av persikor och päron men även svagt tropiska toner letar sig fram tillsammans med en ton av kryddig färskost, citrus och färska örter. Smaken har den för druvan i ung ålder så läckert fräsiga fruktigheten som närmast tar sig ett kolsyreaktigt uttryck och tillsammans med en alert citrusaktig syra så har vi en charmant och klassisk grüner veltliner i ett utförande rent som en alpbäck. Oerhört mycket vin för en ringa peng!

86 p

Wienerschnitzeln då? Den tillagar du på kalv om du vill göra det enligt konstens alla regler och snåla på inga sätt med mängden smör när du steker den, ja närmast friterar i fettet. Klassiskt till är österrikisk potatissallad eller persiljepotatis.

Gobelsburg Langenlois finner du i närmare 100 systembolagsbutiker och till övriga beställer du hem det utan extra kostnad. Vinet har artikelnummer 6287 och en flaska (750 ml, 12,5%) kostar 119 kronor. Sockerhalten är mindre än tre gram per liter.

Till vinet HÄR >

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING