- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Domaine Amiot Guy nu i Sverige

Domaine Amiot Guy et fils grundades 1920, äger totalt 12 hektar vingård (vilket täcker 90 procent av behovet) och ligger i Chassagne-Montrachet, där man gör både vita och röda viner. Utöver ägorna i denna by har också vinmark i grannbyarna Santenay (lite rött), Saint-Aubin och Puligny-Montrachet. Firmans mest exklusiva vin är det från Montrachet Grand Cru, men man är allra mest känd för sina fina premier crus från Chassagne-Montrachet, som man göra åtta vita och tre röda av. Till den svenska marknaden har tre viner köps in och de säljs nu i lådor om sex flaskor vardera genom Systembolagets beställningssortiment. Från en vingård på slättlandet alldeles nedanför byn kommer 2008 Chassagne-Montrachet Premier Cru La Maltroie (Nr 73494 / 2 394 kr för 6 flaskor / 91 LGP) som har en något fetare och mer gulfruktigt tung kropp med en liten mandelnyans. Det är verkligen utsökt, men i sitt unga nu, och märkt av den mer klassiska stramhet som årgången bjuder på, är vinet en aning knutet och kommet att bredda sig lite med ökad komplexitet under de närmaste två till åren. Just nu är 2008 Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Vergers (Nr 73996 / 2 598 kr för 6 flaskor / 91-92 LGP) ett mer öppet vin tack vare en större intensitet, djupare fruktkoncentration och mer mineraliskt jordig komplexitet. Tack vare att den här vingården ligger på den kalkrika sluttningen strax norr om byn, har vinet fått uttalat mer kalkkritig mineralitet som också ger sig tillkänna i den upplevt torrare och stramare smaken. Även det här vinet behöver ett par års vila till för att visa upp sitt större uttryck av terroir och djup. Precis som vanligt är det 2008 Chassagne-Montrachet Premier Cru Caillerets (Nr 72350 / 2 598 kr för 6 flaskor / 92-93 LGP) som briljerar allra mest med sin karaktäristiska stringens och kritiga mineralitet, som förvisso håller den trots allt rätt feta frukten i schack och därför inte låter den komma till tals särskilt mycket, just nu i alla fall. Däremot känner man frukten, något gulaktig med nyanser av äpplen och gula plommon, nästan med en oljig och vaxig känsla av den feta texturen, som ligger i bakgrunden och mullrar. Det är dock redan nu ett tilltalande vin som över de närmaste fem åren kommer att visa sina läckraste sidor mer än det gör idag. Den här vingården ligger högt upp på den magert kalkstensrika sluttningen ovanför byn, vilket förklarar dess strama mineralitet. För alla tre viner, och särskilt de två senare, är en god stunds dekantering att rekommendera om man inte ger sig till tåls åtminstone ett men ännu hellre två till fyra år från dags datum. Det senare är att föredra. Den här typen av viner mår alltid gott av att serveras något mer tempererade än andra lite lättare vita bourgogner, gärna 12-14 grader. Alla tre viner är mycket väl prissatta, man hittar dem till ungefär samma pris i Bourgogne, och de levererar riktigt god och autentisk känsla från Chassagne-Montrachet.