Hem Vinvärlden Domaine de la Côte: ”Vin ska inte vara något artistiskt, vin ska göras av respekt för ursprung och tradition”

Domaine de la Côte: ”Vin ska inte vara något artistiskt, vin ska göras av respekt för ursprung och tradition”

av Livets Goda

”NÄR JAG TRÄFFADE SASHI MOORMAN FÖR FÖRSTA gången för snart 12 år sedan var han en ung, blyg och tystlåten assistent hos Adam Tolmach på Ojai Vineyards. Med tiden har han utvecklats till en riktigt skicklig vinodlare och vinmakare och när samarbetet med toppsommelieren Rajat Parr från Michael Mina Group inleddes 2004, då i syfte att göra mer eleganta viner till den klassiska skolade Rajat, hittade han till slut den filosofi och stil han idag lever fullt ut med. Det har med tydlighet framgått vid våra senare möten, då han har visat upp sina eleganta viner från den egna Piedrasassi samt Stolpman Vineyards, Sandhi och Evening Land Vineyards, den senare firman numera omvandlad till makalösa Domaine de la Côte. ”Santa Rita Hills är en ung appellation, än så länge har man inte hittat det rätta uttrycket för terroir i vinerna och det beror på att alla vinmakare gör så olika viner, de lägger så mycket av sin egen vinmakning till dem”, säger Sashi och menar att han och Rajat anser att man hellre borde göra mer minimalistiska viner, lite tidigare skördade vid lägre potentiell alkoholhalt så att mineralitet och en mer tydig känsla av plats lyfter fram vingårdarnas unika karaktärer. ”Det borde vara precis som i Bourgogne”, menar han. ”Fick jag bestämma över reglerna i vår appellation, skulle jag införa ett sista skördedatum för att vinerna ska få bära ursprungsnamnet Santa Rita Hills på etiketterna”, säger han och gör en liknelse till fransmännens satta datum för att inleda skörden. ”Ta exempelvis Sea Smoke, de skördar sina druvor vid 27-29 Brix och gör kraftfulla viner helt utan känsla för sitt ursprung, medan vi skördar vid 20 Brix och gör mycket mer eleganta, mineraliska viner”, säger han. ”Har man bra vingårdar, sköter om dem rätt och skördar innan druvorna har nått för hög mognad, får man ett vin med tydligare ursprungskänsla”, säger han och fortsätter sitt resonemang. ”Har vinet en tydlig karaktär kan man göra ett vin med vingårdsnamnet på, då blir det som en slags premier cru, i annat fall borde man göra ett generiskt appellationsvin, en slags villages”, menar han. Det råder ingen tvekan om att både Sashi och Rajat har en tydlig och strikt syn på vad som är kvalitet i ett vin. ””Vår filosofi är enkel, vi odlar ekologiskt, vi tillsätter inget och vi tar heller inte bort något””, säger Rajat och förklarar att Domaine de la Côte enbart handlar om läget, om vingårdarna. DOMAINE DE LA CÔTE FÖDDES UR VINGÅRDARNA för projektet Evening Land Vineyards, som är ett internationellt samarbete som spänner över Bourgogne, Oregon och Sonoma och tidigare också Santa Rita Hills. När Evening Land Vineyards skulle etableras 2005 kontaktades Sashi Moorman för att se över utvecklingen och omplanteringarna av den Occidental Vineyard i Sonoma Coast som hade köpts. Det var på så sätt den första kontakten mellan Evening Land Vineyards och Sashi togs och eftersom Sashi och Rajat Parr hade inledd ett samarbete var cirkeln sluten. ””Det som utvecklades till Domaine de la Côte tog sin början med att jag och Sashi köpte druvor från Evening Land i Oregon 2007 och 2008 och även av dem här i Santa Rita Hills 2009”, berättar Rajat och förtydligar att de för sin firma Sandhi gjorde viner från Evening Land Tempest Vineyard både 2009 och 2010. ””Vi själva var nöjda med de viner vi gjorde från deras vingård, men Mark Stevenson, som var chef över Evening Land, var inte alls lika nöjd med vare sig vingårdarna eller de egna vinerna, så han frågade mig och Sashi om vi var intresserade av att samarbeta med honom för att höja kvaliteten”, fortsätter Rajat och berättar att tanken var att bryta sig ur Evening Land och skapa en helt ny domän. Det skedde med skörden 2011, man lät kalla firman för Domaine de la Côte efter den finaste vingården, La Côte. För Rajat blev det också vändpunkten i livet. Efter att under många års tid ha arbetat dubbelt med både restaurangerna och vinfirmorna slutade han i början av 2014 på Michael Mina Group för att på heltid satsa på Domaine de la Côte och Sandhi, samt en egen liten négociantrörelse han har etablerat i Bourgogne, Maison Orée. ””Det är såklart ett risktagande, men jag tror till hundra procent på Domaine de la Côte och jag är övertygad om att vi har något stort på gång, något som kommer att vara bestående och kanske också förändra synen på Santa Rita Hills””, säger han och får medhåll av Sashi Moorman och deras assisterande vinmakare John Faulkner. VINERIET ÄR INHYST I EN LOKAL I THE GHETTO i Lompoc, där Evening Land Vineyards gjordes och i samma lokaler man också gör vinerna för Sandhi. Här har man ett 15-tal små rostfria ståltankar samt tre fyrkantiga cementtankar. I en angränsande hall, som tidigare hyrdes av Sea Smoke, har man sitt fatlager, alla fat 228 liter stora och uteslutande gjorda av fransk ek. De egna vinmarkerna täcker 16.20 hektar, fördelat över flera vingårdslägen i Santa Rita Hills. Vingårdarna planterade från 2007 med pinot noir som enda druvsort. Den största vingården är La Côte, den täcker 3.85 hektar, den ligger på en bitvis brant sluttning som reser sig upp från cirka 120 till 185 meters höjd med exponering åt sydöst, alltså vänt bort från de svalaste havsvindarna. Det gör att den här vingården är lite varmare än de andra. Rankorna här är sällsynt tät planterade, omkring 17 200 stockar per hektar! I den övre delen av vingården, varifrån det exklusiva vingårdstappade vinet La Côte (ca $99) kommer, dominerar en mager, ljus och ganska tunn skifferjord med litet inslag av lera innan rankornas rötter träffar på berggrunden. ””Det är alltid den vingård vi skördar först och druvorna har lite högre fenolisk mognad här än i de andra vingårdarna””, berättar Sashi och säger samtidigt att den magra steniga jorden i den övre delen av vingården tydlig ger en mineralisk struktur i vinet. Här har man planterat pinot noir av klonerna Swan, Calera och ett par selekteringar från Bourgogne. Sånär som på små subtila detaljer vinifieras firmans olika pinotviner på samma sätt, för alla viner utom det generiska i hela klasar eftersom man finner det vara mest naturligt och även bidrar till vinets komplexitet. Efter jäsningen dras vinet tillsammans med lite av den fina jästfällningen över till 228 liter små franska ekfat, bara 15 procent nya, för att långsamt genomgå malolaktisk jäsning och därefter lagring under 15-17 månader. Vinet buteljeras utan att klaras eller filtreras och det har en alkoholhalt kring 12.5 procent. Det här är firmans djupaste och mörkast fruktiga vin, det har en god struktur och en fint jordig komplexitet kombinerat med en lätt kryddighet från stjälkarna som gör att vinet rent doftmässigt faktiskt påminner om vinerna från Domaine Leroy. Den första årgången 2011 gjorde man 100 lådor av det här vinet, året därpå, som gav ett något mer parfymerat och faktiskt ännu mer elegant vin, blev det hela 250 lådor. DRUVORNA FRÅN DEN NEDRE DELEN av vingården, där jorden har mer lera, används till firmans generiska appellationsvin, Sta Rita Hills (ca $49), ett vin som man jämför med vinerna på nivån villages i Bourgogne. ””Inte så att vinet är sämre, men det speglar Santa Rita Hills mer än de specifika vingårdar som det kommer från””, säger Sashi. Då det är lättare i kroppen och inte behöver lika mycket stöd från stjälkarna, avstjälkar man omkring hälften av druvklasarna. För övrigt är framställningen identisk med den för de andra vinerna och alkoholhalten ligger också på måttliga 12.5 procent, men vinet har en lite lättare om än nästan lika mörk och stram körsbärsfrukt, syran är så frisk man förväntar sig av ett vin härifrån och överlag är det en stor finess som präglar vinet. Instegsvin eller inte, det här är faktiskt ett av de allra mest eleganta pinotvinerna från Santa Rita Hills och av de viner man gör. Eftersom man dels använder den nedre och mindre branta sluttningen av La Côte och dessutom har ytterligare 6.20 hektar med tätt planterad vingård som böljar över ett par kullar nedanför och i vindskydd av La Côte, är det här firmans till volym räknat största vin. De tre årgångar man hittills har gjort har produktionen legat på cirka 620-650 lådor årligen. Den 3.05 hektar stora vingården Bloom&#39s Field, planterad med pinot noir av klonerna Mount Eden, Swan och Calera, ligger på en mer utsatt på platå nedanför La Côte med delvis västlig exponering, helt oskyddad från de vindar som sveper in från havet, som ligger bara 13 kilometer bort. Det gör Bloom&#39 s Field till den kallaste vingården man arbetar med. Beroende på årgång vinifieras Bloom&#39s Field (ca $62) med 90-100 procent hela druvklasar, men jäsning och lagring är densamma som för de andra vinerna. Stilistiskt skiljer sig det här vinet dock från de andra genom att uppföra sig just svalare fruktigt och stramare, frukten är något ljusare och syrligare och tanniner såväl som energin av mineral en aning mer uttalade. Numera ligger produktionen på cirka 500 lådor årligen av den här förtjusande tappningen. AV DE VINGÅRDAR MAN HAR ÄR MEMORIOUS egentligen den mest intressanta. Den ligger nedanför La Côte, täcker 1.42 hektar och planterades 2007 delvis i en lott om 0.40 hektar med direkt med kärnorna istället för med rotstockar och ympkvistar. ””Vi räknar med att det kommer ta lång tid innan den här vingården bli mogen att skörda från, men det ska bli spännande att se hur det blir””, säger Sashi och verkar uppenbart entusiastisk. Det vin som i sin första årgång 2012 kommer att buteljeras under våren 2014 som Siren&#39s Call (ca $200 för magnum), är numera firmans allra mest förtjusande vin. ””Det här är ett väldigt unikt vin, vi hade ingen aning om att vi kunde göra ett sådant här vin här i Santa Rita Hills””, säger Rajat när vi i december 2013 provar premiärårgången ur ett av faten. Han är lite besvärad av att han, åtminstone i premiärårgången, tycker att det är deras mest spektakulära vin när firman har fått sitt namn efter den vingård de var helt övertygade om var den bästa, La Côte. Vinet från denna 1.20 hektar stora och på 200-220 meters höjd belägna vingården (den högsta av deras vingårdar) har en ljusare röd och lite svalare frukt än de andra, en något mer uttalad men fortfarande fint integrerad ton av stjälkarna, en stor fräschör och elegans och faktiskt en elegans och parfym som faktiskt påminner om en ung Grands Echézeaux från Domaine de la Romanée-Conti. Smaken är lätt och friskt fruktig med en fin ton av mineral, lena tanniner och aromatiskt frukt. Tre fat blev det denna första årgång och mer än så kommer man troligen heller inte att föra i framtiden. Framöver kommer man också att addera ett chardonnayvin till sin vinlista. Alldeles intill Siren&#39s Call Vineyard lät man plantera en 0.40 hektar liten lott med chardonnay i en mager, nästan kritvit jord av typen diatomaceous earth, en porös kiselalg som är mycket typisk för det högre belägna vingårdarna i södra och västra Santa Rita Hills och som odlingsmässigt har ungefär samma fina egenskaper som kalksten. ””Det kommer att bli ett riktigt intressant vin””, säger Sashi och spricker upp i ett härligt leende. Han och Rajat har all anledning att vara glada, de hör definitivt till det nya Kaliforniens allra skickligaste vinmakarpar. Svensk importör är Vinopia, www.vinopia.se”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING