Hem Vinvärlden Domaine de la Métaire d’Alon – en pinot noir med stark ursprungskänsla!

Domaine de la Métaire d’Alon – en pinot noir med stark ursprungskänsla!

av Niklas Jörgensen

Han hör till den femte generationen i en familj starkt förankrad i Bourgogne, närmare bestämt i anrika Nuits-St-Georges, men ändå så hamnade Laurent Delaunay i södra delarna av Frankrike, i Languedoc-Roussillon där han etablerade Badet Clément. Sitt ursprung glömde han dock inte bort men istället för att göra Bourgogne tog han pinot noir-druvan till södern och på den lilla, ekologiskt drivna domänen Metairie d’Alon i Limoux skapade han höghöjdspinot med sitt alldeles egna unika uttryck – ett vin jag nu har i mitt glas.

Trots en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet så hamnade den burgundiska firman Edouard Delaunay i ett läge där man var tvingade att sälja 1993. För Laurents del blev det till vinmakningsstudier och ett år i Napa, innan han etablerade sig södra Frankrike där han slog sig samman med Nerida Abbott under varumärket Abbotts & Delaunay. Men det kanske viktigaste för honom var när den lilla egendomen Domaine de la Métairie d’Alon i Limoux kom in i bilden och han började producera något så ovanligt som höghöjdspinot och chardonnay. När sedan plötsligt den gamla familjefirman i Bourgogne gick upp till försäljning så slöt Laurent cirkeln genom att köpa Edouard Delaunay 2017 och står nu bakom två totalt olika stilar av vinvärldens kanske främsta blå druva, pinot noir.

Niklas om 2017 Pinot Noir Le Village från Domaine de la Métaire d’Alon

Vi tar det direkt från början; detta är ingen publikfriare som flirtar med alla sinnen och sveper in dig i smeksam frukt. Istället är det ett vin som kräver din uppmärksamhet vilket du gladeligen ger det för det händer sannerligen något i såväl doft som smak. Att vi är söderut märks men aldrig för att vinet blir syltigt, det är så långt ifrån du kan komma, utan mer för det örtigt vildvuxna som tar täten i doften tillsammans med fuktiga stenar, ett stänk rökighet, läder, hölada och körsbärsfrukt. Smaken är gomfyllande för en pinot, uppvisar viss strävhet och en känsla av stjälk, fin intensitet och ett torrt rökigt inslag med transparenta röda bär samt ett stänk röda äpplen, innan det fina kryddfästet i avslutet tar vid. Det är ett vin som växer för varje sipp, ett vin du gärna dekanterar i förväg om du inte vill vara med på utvecklingsresan utan föredrar att vara i ”mål” redan från start. Kort och gott, en pinot noir med stark växtlägeskänsla.

89 LGP

Métairie d’Alon har artikelnummer 73278 och en flaska (75 cl, 13,5%) kostar 189 kronor. Beställ det till din föredragna Systembolagsbutik. Klockrent till fågeln och inte minst du som firar Mårten Gås kommer hitta en perfekt matchning.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING