Hem NyheterVinnyhet Domaine de la Pirolette Saint-Amour 2021

Domaine de la Pirolette Saint-Amour 2021

av Livets Goda

Domaine de la Pirolette är beläget på en kulle i Saint-Amour-Bellevue, i hjärtat av AOP Saint-Amour, Beaujolais. Egendomen grundades på 1600-talet, sedan 2013 drivs egendomen av Gregory Barbet med familj. Vinmakare är Yoan Pitoiset.

Druvorna kommer från ett flertal mindre plotter runt om vineriet, med syd- och sydost exposition och varierande jordmån; steniga jordar med sandsten, vulkanisk jord med blå stenar “pierres bleues”, lera och rosa granit. Druvorna skördades för hand. En blandning av hela druvklasar ”whole bunch” och avstjälkade druvor jästes sedan i cement tank. Man avänder sig av den traditionella tekniken ”chapeau grillé” där ett galler håller hatten av druvskal nedsänkt så att en jämn och varsam extraktion uppnås, vilket ger vinet en mjuk och elegant struktur. Vinet är sedan lagrat 12 månader i cementtank. Vineriet och vingårdarna är hållbarhetscertifierade.

Saint-Amour är en av tio byar i Beaujolais som utmärkt sig för viner av extra hög kvalitet och fått rätt till egna appellationer, så kallade Beaujolais Crus. Saint Amour är den nordligaste av dessa och fick sin appellation år 1946.

Domaine de la Pirolette Saint-Amour 2021
Systembolaget TSE, 1 200 flaskor.
Lansering 5 april 2024
Artnr. 92414
Pris 199 kr

RELATERAD LÄSNING