Hem Vinvärlden Domaine du Monteillet

Domaine du Monteillet

av Livets Goda

Efter studier i oenologi arbetade Stéphane i bl. a. Australien, Nya Zeeland, Kalifornien och Sydafrika innan han tog vid tillsammans med sin far. Domänen omfattar ca 23ha och produktionen utgörs av Saint Josephviner, röda och vita, Condrieu och Côte-Rôtie. Hela produktionen uppmärksammas internationellt och får fina noteringar år efter år i bl. a. Guide Hachette. Hachette har under åren gett utmärkelsen ”coup de coeur” till så gott som samtliga viner i domänens produktion. Condrieu Condrieu gränsar till Saint Joseph i söder och till Côte Rôtie i norr. Den odlade ytan är 93ha, vilket är fantastiskt då appellationen för 40 år sedan nästan helt var utraderad pga sjukdomar, krig och andra problem. Vingårdarna är små och terrasserade. Den enda officiellt tillåtna druvan är Viognier som växer på mager och stenig jord. Jorden har stort inslag av granit. Klimatet är kontinentalt. Vinden ”le Mistral” från norr, och odlingarnas branta sluttningar inverkar positivt på markens absorption av regnvatten, vilket är gynnsamt för druvans mognad. Saint Joseph – norra Rhônedalen I Rhônedalen finns Frankrikes äldsta vinodlingar. På 1600-talet gjordes det röda vin som kallades ”Vin des Mauves” (Malvavin) succé vid kungens hov. Jesuitmunkarna döpte sedan om det efter ett helgon ”Saint Joseph” och det namnet bär vinet än idag. På den högra stranden av floden Rhône breder appellationen Saint Joseph ut sig. De skiffertäckta granitterrasserna klättrar på branta sluttningar. Marsanne och Roussanne druvorna är i klar minoritet jämfört med Syrah. Viner på Systembolaget Condrieu ”Les Grandes Chaillées” 2009 Druva: Viognier 100% Färg: Skimrande halmgul med gyllene reflexer Doft: Ren och fruktig av exotiska och mogna citrufrukter (persika/aprikos/grape) och blommor (viol/akacia) Inslag av honung och rostat bröd. Smak: Fruktig, välbalanserad med ton av mineral, exotiska frukter och med en lång final. Skörd Manuell i små korgar Vinifiering: Total avstjälkning, malolaktisk jäsning ”sur lie” på fruktmassan Lagring: 10 mån på franska ekfat, varav 75% på nya fat och 25% på stora trätunnor (600lit) Jordmån: Små terrasser högt upp i sluttningen, med starkt inslag av granit. Terrasserna är omgärdade av stenmur Artikelnummer 92102. Pris: 385kr Saint Joseph rouge, Cuvée ”du Papy” 2007 Druva: 100% Syrah ”vieilles vignes” gamla stockar, planterade år 1971 Färg: Djup mörkröd färg med violett inslag Doft: Aromatisk druvtypisk doft med inslag av hallon, svarta vinbär, oliv och kryddor Smak: Välbalanserad, fyllig och komplex med runda tanniner. Fruktig av röda och svarta bär. Lång, elegant final med inslag av peppar, vanilj och lakrits. Växtplats: Granitterrasser i östläge längs sluttningarna mot floden Rhône Skörd: Manuell Vinifikation: Skonsam pressning utan stjälkar Lagring: 24 månader på franska ekfat, varav 50% på nya ektunnor och 50% på fat 1-2 år gamla Övrigt: ”Papy” betyder ”farfar”. Antoine Montez skapade 1989 en ny cuvée av sina bästa druvor för att hedra sitt första barnbarn, dotter till Stéphane Montez. Artikelnummer : 94528. Pris: 295kr Svensk importör är ClosProbus (www.closprobus.com)

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING