Hem Vintips Domaine du Pesquier Gigondas 2021 – uttrycksfullt i handlingen

Domaine du Pesquier Gigondas 2021 – uttrycksfullt i handlingen

av Livets Goda

Domaine du Pesquier: Norr om Avignon och blott 20 minuter nordöst om Châteauneuf-du-Pape så hittar du det, Gigondas, byn som har samma namn som appellationen. Här, på terrasserade odlingar och med skydd från den omgärdande bergskedjan Dentelles de Montmirail, odlas grenache, syrah och mourvèdre i kalkstensrika jordar och det är viner med stor personlighet, integritet och som dessutom funnit sitt alldeles egna uttryck utan att behöva snegla mot den betydligt mer namnkunniga grannen söderut. En mycket bra introduktion till Gigondas är det vin vi nu tipsar om; Domaine du Pesquier i den aktuella årgången 2021

Domaine du Pesquier är en familjeägd vingård som nu drivs av den fjärde generationen. Produktionen handlar helt om rött vin och har så gjort sedan Gigondas fick sin egen appellation 1971. Rankorna växer i en komplex jordmån och skördeuttagen är låga. Att man kan utnyttja sluttningarna av bergskedjan gör också att rankorna växer på högre höjd än Châteauneuf-du-Pape, något som inte minst märks i fräschören och den ofta två veckor senare skördetiden.

Domaine du Pesquier

Chefredaktör Anders Enquist om Domaine du Pesquier 2021

Det finns alltid, eller oftast, ett mörkt, potentiellt suggestivt djup i vinerna i den här regionen. Finessen är att sätta den fräscha substansen, den friskt borstandes stenig mineraliska poleringen i en mogen solbetuktad frukt med sensuell syra och den lite vilda vegetala vinbuskigheten som i slutändan känns både bångstyrigt levande och samtidigt strikt dirigerad och elegant. Att genera moget mörker med yngre vital rödbottnad friskhet i en enhetlig dominans. Därmed har vi även beskrivit detta vin från den 24 hektar stora egendomen.

Det är faktiskt lika ödmjukt som uttrycksfullt i handlingen. En kalkrik grund strömmar igenom blenden av 75% grenache, 20% syrah och 5% mourvèdre som i sammansatt flytande substans fått sin lagring under 12 månader i stora ekfamnar och till 20% i betongtankar. Avslappnat tobaksnotad lakrits och violstämda blommor i mörkatonade bär som kikar lite frågande på den mer naggat rödnosiga körbärs och plommonsidan och finner i slutändan harmoni i sällskapet.

Det är just lika expressivt som stringent.

91+p

Domaine du Pesquier 2021
Nr 2836 (750 ml) 15%, 229 kr
Gigondas, Frankrike

Vinet finner du på Systembolaget HÄR

Inspiration: Grillade ibericokotletter, kryddig tomatsås, spetskål & aubergine i perfekt möte med en Gigondas HÄR

 

RELATERAD LÄSNING