Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Livets Goda 10 Jul, 2019
Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska!

I tio generationer sedan 1748, det vill säga i mer än 260 år och före den franska revolutionen har Familjen Quiot odlat vin i Châteauneuf du Pape.

Det fortfarande familjeägda vineriet Vignobles Jérôme Quiot, som idag leds av Florence Quiot, ligger i hjärtat av Châteauneuf du Pape. Där äger man de två vingårdarna Domaine du Vieux Lazaret och Domaine Duclaux.

Sedan 1999 finns Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape i Systembolagets ordinarie sortiment både som hel- och halvflaska och nu blir vinet alltså även tillgängligt på magnumbutelj till det synnerligen facila priset 499kr.

Totalt ingår 13 druvor i vinet, som dock domineras av Cinsault, Mourvèdre, Syrah samt Grenache Noir. Druvorna, som växer i tre olika jordmåner - lera, sand och sten - avstjälkas, pressas och jäser sedan på cementtankar i 2–3 veckor med ”pumping over” 2 gånger per dag. Därefter lagras vinet på cementtankar och stora ekfat, s.k. ”foudres”, i 18 månader.

Namnet ”Vieux Lazaret” har sitt ursprung från 1600-talet. Det fanns då, i byn Châteauneuf-du-Pape, ett ”Lazaret”, det vill säga ett klosterhärbärge skött av munkar (Lazarister) som tog emot gamla, fattiga och sjuka människor i samband med pestens härjningar på 1620-talet.

Lazaristordern grundades 1625 av Saint Vincent de Paul för att predika evangeliet för de fattiga samt att missionera och hjälpa sjuka.

2016 Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape 150 cl, 499 kr i Systembolagets beställningssortiment. Artikelnummer: 71448-06

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape 75 cl, 2211-01, 224 kr

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape 37,5 cl, 2211-02, 117 kr


Dafgårds lanserar tre nya rätter tillsammans med TV-kocken Wichudaporn Chaiyasaeng

Mat och Restaurang Nu lanserar Dafgårds ett samarbete med TV-kocken Wichudaporn som var…
19 Sep, 2019

Les Chétillons 2012 lanseras 20 sept

Vin Pierre Péters prestigechampagne Les Chétillons är något alldeles extra. De…
19 Sep, 2019

Korvfestivalen och Poppels inleder samarbete

Whisky och Bourbon Den 11 – 12 oktober arrangeras Korvfestivalen för första gången…
19 Sep, 2019

Öppet Hus på Kiviks Musteri under Äppelmarknaden

Whisky och Bourbon Det är mitt i skördetid och traditionsenligt är det Äppelmarknad…
19 Sep, 2019

Årets konditor koras på Bak- & Chokladfestivalen

Mat och Restaurang En av höjdpunkterna under Bak- & Chokladfestivalen, 10-13 oktober på…
19 Sep, 2019

McDonald's i Sverige får ny VD

Mat och Restaurang Den 1 oktober tillträder Joachim Knudsen som VD för McDonald’s…
19 Sep, 2019

Kiviks Musteri lanserar Björn Ranelid Paradismust

Whisky och Bourbon Ett unikt samarbete mellan Björn Ranelid och Kiviks Musteri, där…
19 Sep, 2019

Arla lanserar världens första klimatneutrala mejerisortiment

Mat och Restaurang Nu går de ekologiska Arlabönderna före och inför ytterligare höjda…
19 Sep, 2019

Fanta lanserar sin "läskigaste" nyhet någonsin

Övrigt För att göra Halloween ännu "läskigare" lanserar Fanta Dark Mystery…
18 Sep, 2019

Lättillgängliga viner ställer höga krav på tekniken

Övrigt Aldrig någonsin har väl den tekniska utvecklingen gått i en…
18 Sep, 2019

Gillar du romproducenten Diplomático? Ta chansen att medverka på en provning i romens tecken

Whisky och Bourbon Den 24:e september kan du lära dig mer om Diplomático…
18 Sep, 2019

Malaco Vattenmeloner

Övrigt Malaco Vattenmeloner är ett syrligt gelégodis med vattenmelonsmak som tilltalar…
18 Sep, 2019

Satsa matsvinnet på börsen och tjäna 200 000 kronor på 20 år

Mat och Restaurang Mat står för 25 procent av svenskars klimatpåverkan och varje…
18 Sep, 2019

Kinas ambassadör studerade svensk livsmedelsproduktion i Skåne

Mat och Restaurang Kinas ambassadör Gui Congyou besökte igår flera lantbruk och produktionsanläggningar…
18 Sep, 2019

Hennessy VS i nytt samarbete med Felipe Pantone

Whisky och Bourbon I augusti lanseras Hennessy VS med en design som tagits…
17 Sep, 2019

Findus lanserar Pease Bowls: veganska färdigrätter gjorda på ärtprotein

Mat och Restaurang Under 2018 lanserade Findus sitt nya produktsortiment Pease – Bra…
17 Sep, 2019

Portvinsfat i Mackmyras nya säsongsutgåva

Whisky och Bourbon Mackmyra har tillsammans med den portugisiska portvinsproducenten Quinta Do Vallado…
17 Sep, 2019

Nordens bästa vinlistor utses på söndag

Vin Den 22 september utses Nordens bästa vinlistor av vinguiden Star…
17 Sep, 2019

Rekordsvag krona och elbrist hotar framtiden för svensk livsmedelsindustri

Mat och Restaurang För den svenska livsmedelsindustrin bjöd årets andra kvartal på ökade…
17 Sep, 2019

Höstens nyhet från Oumph! rullar in

Mat och Restaurang Från och med vecka 38 släpps nu Oumph!’s nyhet för…
17 Sep, 2019
Artikelarkivet