Alsace-dagen har gått av stapeln i Stockholm och med den så har många producenter från området också besökt Sverige. En av dem var Fernand Engel som bland annat under en lunchprovning på utsökta brasseriet Bobonne på Östermalm dukade upp årgång 2012 av Pinot Blanc Reserve, Riesling Reserve och Pinot Gris Reserva. Även en vertikal med 5 årgångar av Gewurztraminer Bergheim stod på menyn. För första gången visade han även upp sin Pinot Noir Meyerhof i samma årgång. Premiärvisning var det även av första årgången mousserande 2007 Trilogy.
2007 Trilogy är en ”champagne” som Fernand är mycket stolt över, och det ska han vara. Byggd på en druvbas av 80 procent chardonnay, 10 procent pinot noir och 10 procent pinot gris på mellan 7 till 19 år – tre jäsningar och fem års lagring, inga fat involverade – har han skapat en Crémant d´Alsace som har ett finfint djup med en hint av ung Selosse-känsla både i karaktär och färg. Syran finns och är naturligt rund och elegant och druvorna uppvisar fin mognad. En liten beska ligger i sötman och överlag är det ett storartat gott bubbel med hög trivselfaktor. Det här är ett vin som förmodligen kommer att produceras i lite svalare årgångar med mer naturligt högre syra i druvorna. 2007 är första kommersiella årgången och nästa blir förmodligen 2010, säger Fernand. Importören Vinunic säger att man tar in Trilogy på BS-sortimentet i mars och priset landar då på finfina 249 kronor.
Den andra nyheten Pinot Noir Meyerhof var en trevlig bekantskap den med. Ung vingård som Fernand hyr på 2.5 hektar som planterades 2009 med 1.5 hektar pinot noir med en densitet på 7 500 rankor per hektar och resten med bland annat riesling och pinot gris. Det här är andra årgången Fernand Engel producerar vinet och att det är ungt i alla lägen känns naturligtvis. Men det finns en mörkfruktig körsbärsmognad i den rena strukturen och att inga fat är involverade och att få ett så pass bra djup i denna unga ålder visar på stor potential framöver i kommande årgångar. Det är en väldigt snygg pinot som det vore kul att se på SBs hyllor. Framöver är också tanken att vinet ska lagras på hälften fat och hälften ståltankar men som Fernand säger, ”jag lär mig vinet och vingårdarna hela tiden så jag får se hur vinet talar till mig framöver, det får bestämma utvecklingen”. 225 kronor är riktpriset och här gäller privatimport/restaurang. Pinot blanc-viner brukar ju inte vara det mest strukturerade och fylliga vinet vi känner till, men när en producent får till det så kan det vara riktigt bra.
Fernand lyckas med årgången 2012 ge oss Pinot Blanc Reserve med en hel del förtjänster, som fin, lätt krispig rondör, balanserad och elegant frukt och sötma samt mjuk mineralisk grund och sparsmakad kryddighet. Inte stort men gott som en sval okomplicerad törstsläckare. Artikelnummer är 86228 och priset 111 kr.
2012 Engel Riesling Reserve (Nr 86226 / 121 kr) är en liten annan historia. Här får vi en lite mer torr, syrligt färgad sötma i frukt i en mineralisk bas. Samtidigt är texturen rund och har en bra fyllighet. Fräsch grapefrukt och persiko-toner ger fina känslor i gom. Snyggt!
2012 Engel Pinot Gris (Nr 86224 / 131 kr) var nog det vin som överraskade mig mest (eftersom jag sällan blir upphetsad av ett pinot gris-vin). Med sin runda, fylliga kropp, sötma som styrs upp fint av de mjuka men distinkta mineraliska och kryddiga benen, skapas en elegant, rik och lång pinot gris. Riktigt bra!
Sedan har vi den då, gewurztraminer, druvan som sällan skapar den där stora vinupplevelsen. Få är undantagen. Engel Gewurztraminer Bergheim har på senare år utvecklats till att bli ett av de här gewurzvinerna som är värda att lägga lite tid och pengar på. I den vertikal som genomfördes så är det framför allt två årgångar som sticker ut: 2010 och 2001. Årgångarna känns lite som kusiner och bjuder på en väldigt fin ren, fräsch elegans med läcker rund, mjuk fyllighet som aldrig blir slapp eller blommigt tvålig. 2010 (Nr 6715 /151 kr) har lite mer kraft i kroppen och är stor, rik och lång i frukten men 2001 är oerhört elegant och inbjudande och med en ren frukt som bär hela vägen den med. Hatten av! Övriga årgångar som dukades upp var 1996 som börjat utveckla oxidativa toner och känns som en gammalmodig gewurz, 2002 som i sin maskerat fylliga kropp nästan känns lite vattnig och obalanserad och dessutom bjuder lite för mycket på den där blomrabatten som inte är särskilt lockande, och till sist 2000 som börjar bra med en liten läcker Sauternes-näsa, fin fräschör men där frukten ebbar ut väldigt snabbt i avslutet och blir enbart mineraliskt torr med svag finess.
Till sist två söta viner från Fernand Engel som fick avsluta provningen: 2009 Pinot Gris Vendanges Tardives (299 kr / RS-PI) och 2007 Pinot Gris Selection de Grains Nobles. Ser vi till det första vinet (torkade druvor och noble botrytis) så är det befriande okladdigt, mer fräsch och stringent med mjuk sötma. Vinet upplevs som elegant, rent och balanserat med luft i koncentration och intensitet. Frukten är mogen och lite liköriskt småtropisk och avslutet har fin, ren och rik längd. Stiligt! 2007 Selection de Grains Nobles (strikt selektering av noble botrytis) har i sin tur lite mer moget sötsyrlig apelsin och aprikos i frukten. Fin rikedom, syra och elegans, nära på sensitiv kraft. Avslutet är långt, rikt och kryddigt. Fagert!
Importör: www.vinunic.se