Hem Vinvärlden Domaine Jules Desjourneys – extraordinär Beaujolais

Domaine Jules Desjourneys – extraordinär Beaujolais

av Livets Goda

Fabien Duperray har en mångårig bakgrund som distributör av flera av Bourgognes absolut största namn. Eget vin gjorde han dock inte men det var högt upp på agendan, att starta sitt eget. Och möjligheten att ta steget dök upp för drygt decenniet sedan när han blev erbjuden en mindre parcell i Fleurie, i Les Moriers-vingården. Gamla stockar med tät plantering i ett rejält brant läge i Beaujolais. Första årgången ut blev 2007 och successivt så köpte Fabien på sig fler lägen i regionen; i Moulin à Vent, i Chénas och i Morgon. Med andra ord, enbart marker i Cru-byarna.

Idag äger Fabien Duperray som döpte sin egendom till Domaine Jules Desjourneys närmre 11 hektar. Samtliga rankor kan med lätthet definieras som ‘Vieilles Vignes’ – gamla stockar då de yngsta är drygt 50 år och de äldsta klockar in på 135 år. Densiteten i vingårdarna är tät, i vissa fall 13,000 rankor per hektar, och skördeuttaget är naturligt lågt då de äldre rankorna inte producerar särskilt många klasar per ranka. Firman är numera ekologiskt certifierad men Fabien sköter de facto sina vingårdar biodynamiskt, dock utan att ha sökt om biodynamisk certifiering. Källararbetet är blott en förlängning av det arbete som läggs ner i markerna och interventionen är försiktig med såväl sparsamt bruk av ny ek som användandet av svavel.

Det är lätt att förstå Fabiens val av metodik. Sitter man på så pass gamla stockar i topplägen så vill du att växtläget ska tillåtas uttrycka sig i slutprodukten, utan att det behöver adderas en massa mascara. Orsaken till firma Jules Desjourneys omedelbara framgång och galet höga kvalitet stavas såklart naturbegåvning men säkerligen också ett pragmatiskt tillvägagångssätt. Fabien lär ha funderat i många år hur han ville gå tillväga, innan det väl blev allvar och vingårdsägande på riktigt. Och så har han de bästa av vänner som kan bidra med know-how.

2014 är den första årgången som det buteljeras vitt vid Jules Desjourneys. Pouilly-Vinzelles är en appellation i Mâconnais och dess storlek är blott runt 50 hektar. Att jämföra med grannen och den mer välkända Pouilly-Fuissé appellationen som är 15 gånger så stor. Men Pouilly-Vinzelles har några riktigt vassa vingårdslägen, som Les Longeays – en förlängning av sluttningen Les Quartz som blickar ut över floden Saône. Men till skillnad mot den kanske mer kända Les Quartz så har Les Longeays en avvikande jordmån och dessutom är läget mer i sydöst. Lerhalten vid ytskiktet är flera meter innan kalkstenen nås, något som de äldre stockarnas utvecklade rotsystem drar nytta av. Läget åtnjuter mer värme och det innebär allt som oftast att Les Longeays skördas tidigare än många andra i Pouilly-Vinzelles, även om Fabien gärna söker perfekt mognad och väntar in i det sista. Trots detta är hans viner sällan höga i alkohol eller låga i syra. Au contraire.

2014 Pouilly Vinzelles Les Longeays (93 LGP) Här möts vi av ett ljusgult vin med ett lätt grönaktigt stänk i färgen. Bouqueten för oss osökt mer norrut i Bourgogne och det bjuds på knallpulverpistol, skolkrita, härligt mogen lime och diskreta stenfruktstoner. Det finns en oerhört fin närvaro och täthet i doften som trots sin ungdom redan börjat visa upp begynnande komplexitet. Smaken är precis med följsam och markerad limeliknande syra, våta stenar, stenfrukter och en snygg örtighet. Ett vin som andas klass och där frukten är återhållsam men ändå småfet och generös på ett sätt som bara Bourgogne kan fixa. Fabien själv säger att han vill producera en stil som för tankarna till Mersault och särskilt då Coche-Dury. Vi tycker han lyckas ganska bra…

Les Longeays har ett skördeuttag på ungefär 35 hektoliter per hektar och stockarna är drygt 60 år gamla. Vinifierat i ståltank, lagrat i ståltank under 18 månader. Minimalt med svavel.

Trots att Livets Goda-panelen blir eld och lågor över firmans första vita så är det Beaujolais-vinerna som är Fabiens signum. Vi provar en Chénas och en Moulin à Vent, bägge från det senaste släppet, 2014. För de röda är det tal om delvis kolsyrejäsning med hela klasar och ingen avstjälkning som sedan följs upp av mer konventionell jäsning. Varje parcell vinifieras separat och vissa av dem har så låga skördeuttag att vi är nere på 10 hektoliter per hektar. Faten som används är av 400-liters storlek och endast en liten del är nya varje. Oftast mixar Fabien lagringen där en del vilar i ståltank, andra i fat innan slutblandningen. Snittet på fat ligger runt 18 månader men vissa lägen får så mycket som 36 månader. Dessutom håller han på flaskorna några månader innan de släpps på marknaden.

2014 Chénas Le Jugement Dernier (ca 339 kr, 92 LGP) Ett läge som Fabien köpte 2012 och som gränsar upp mot Moulin à Vent. Jordmånen här är kalkstens- och lerrik och lämpar sig såldedes extra väl för druvan gamay som i Fabiens 2014-version uttrycker läcker mognad i stram stil. Mörka körsbär, ett stänk blyertspenna, osande våta stenar, örtbukett och med luft så dyker det även upp en violton. Smaken är saftig men ändå tät, syran är uppfriskande och precis, samtidigt som den mörka bärfrukten indikerar flera års utveckling. Snygga diskreta tanniner. Ett vin som andas elegans, klass, och samtidigt uttrycker massor av drickglädje.

2014 Moulin à Vent (ca 435 kr, 94 LGP) Ett hack upp, denna lysande Moulin à Vent, och vi kniper oss nog lite extra i armen när den provas. Det här är ett underbart litet mästerverk och bouqueten andas klass rakt igenom. Här finns ett djup i den strama mörkfruktiga bärigheten, blyertspenna, viol, våta stenar och en friskhet som sannolikt kan relateras till stjälkarnas delaktighet och den delvisa kolsyrejäsningen. Smaken är levande, följsam och personlig på en och samma gång. Här finns en fin tanninstruktur, precis syra och mogen men sval och generös frukt som minner om svarta körsbär och hallon. Violerna kikar fram även i gommen och det finns en diskret antydan till mörk choklad. Lång, tät och klingande ren i avslutet. Ungt men det gör på inga sätt ont att njuta redan idag. Däremot lär det växa med lagring.

Domaine Julien Desjourneys är ytterligare ett stort namn att följa i Beaujolais och om du vill ha Fabiens toppviner så är det extra värt att jaga de enskilda vingårdslägena i Fleurie och Moulin à Vent. Produktionen är minimal trots de 11 hektaren; detta då skördeuttaget är extremt lågt. Vinerna har snabbt fått ett renommé som bidrar till att välförtjänt lyfta Beaujolais samtidigt som det naturligtvis skickat priserna norrut. En hel vinvärld vill idag ha Fabien Duperray’s viner så ta chansen när du ser den.
Domaine Jules Desjourneys importeras till Sverige av The Wine Agency. Fler av lägena finns i portföljen men den minimala mängden gör att de främst går ut till restauranger.

För att se vilka restauranger som erbjuder Desjourneys, använd tjänsten Star Wine List. Den vita Pouilly-Vinzelles finns i det tillfälliga sortimentet och kostar 349 kr. Länk här.

RELATERAD LÄSNING