Hem Vinvärlden Domaine Pavelot

Domaine Pavelot

av Livets Goda

Det var sonen Régis som drev domänen och gjorde vinerna och Régis blev kvar i det dagliga arbetet fram till 2002, då han drog sig tillbaka. Hans son Luc, som hade börjat arbeta på domänen redan 1993, och dottern Lise som började tre år senare, tog då över ansvaret för vinframställningen. De båda hade skolat sig inom vitikultur och oenologi i Beaune och medan Luc gjorde sin praktik hos Navarro Vineyards i Mendocino County i Kalifornien, gjorde Lise sin hos Domaine Dagueneau i Loire. Först därefter stod de rustade att återvända till familjeegendomen i Pernand-Vergelesses för att successivt ta över driften. Även om Régis alltid hade arbetat mycket med jorden och regelbunden plöjde den, var odlingen förr i tiden konventionell. ”Vår far var dock hela tiden öppna för nya idéer och när min bror förklarade för honom att vi ville gå över till ekologisk odling när vi tog över 2000, såg han inga problem med det”, förklarar Lise när vi talar om vingårdsskötseln. ”Först slutade vi använda syntetiska medel för ogräs, gick direkt över till att arbeta enligt filosofin lutte raisonnée, en mer återhållsam och försiktig hållning, men sedan 2006 har vi varit helt ekologiska”, förklarar hon. Tre år senare, 2009, fick man dessutom sin certifiering av ECO-cert som ekologisk vinproducent. ”Det vi har noterat är att våra vingårdar idag är mycket starkare och står emot sjukdomar och insekter på ett mycket bättre sätt”, säger hon. Den egna vingårdsarealen och de vingårdslotter man sköter om enligt principen en fermage, ett slags arrende (allt ägs av Régis Pavelot och hans bröder), täcker 8.60 hektar och fördelas över flera vingårdar i framför allt Pernand-Vergelesses, till ytterst liten del också i Aloxe-Corton. De finaste ägorna är två lotter med chardonnay om totalt 0.58 hektar i grand cru En Charlemagne i Pernand-Vergelesses och Le Charlemagne i Aloxe-Corton, båda högst upp på sluttningen samt en 0.38 hektar liten lott med 60 år gamla stockar av pinot noir på den lägre sluttningen i En Charlemagne. ”Jag vet inte hur många det är som har pinot noir i En Charlemagne, det är inte många i alla fall, vi har det och inte långt från oss har även Bonneau de Martray det”, säger Lise när vi talar om hur ovanligt det är. Deras Corton-Charlemagne Grand Cru (pris saknas) påminner mycket om deras tappning från vingården Sous Frétille, men har en djupare och tyngre frukt, dessutom en lite fetare kropp. Intressant nog har det inte en mer påtaglig mineralitet även om aromen av krita är lite mer framträdande. Det är ett klassiskt stramt och strukturerat vin som vinner på några års lagring och då upplevs få en lite större kropp. ”Vinet från Pernand-Vergelesses ger mineralitet och elegans, medan det från Aloxe-Corton bidrar med större fyllighet och frukt”, förklarar Lise när vi talar om likheter och skillnader i vinet från de olika vingårdslotterna för vinet Corton-Charlemagne. Sedan 2000, då vingården uppgraderades till premier cru, har man buteljerat Pernand-Vergelesses Premier Cru Sous Frétille (pris saknas). Totalt sett har man 0.95 hektar här, fördelat över fyra små lotter som är planterade från 1930-talet fram till 2002 och vinet är jäst i 228 liter små ekfat som till cirka en fjärdedel är nya. Vinet har en medelstor, fet och läckert mineralisk doft med tyngd och elegans i ett, en stram syra och tydlig struktur av mineral, och det visar sig också att vinet har en god lagringspotential. En nollfyra som provades 2013 visade sig fortfarande vara ung och nästan knuten, men hade samtidigt en fin första mognadskomplexitet utan att bära ett enda spår av oxidation. Sådant lovar gott i en värld där alltför många vita bourgogner inte klarar av att nå ens tio års ålder utan att upplevas mer eller mindre oxiderade. Man gör också en trevlig villages härifrån och denna Pernand-Vergelesses (pris saknas) kommer från flera vingårdar i byn Pernand-Vergelesses, totalt 0.95 hektar, bland annat i Les Belles Filles, La Morand (alldeles intill vineriet) och från ett litet block med 50 år gamla stockar i En Caradeux, trots att det är en premier cru. ”Vi har ännu för lite chardonnay där för att buteljera det separat”, säger Lise och lägger till att man hellre vill komplettera sin portfölj med en vit premier cru härifrån och därför 2010 lät plantera om två lotter, den ena 0.11 hektar och den andra 0.45 hektar stor, med gamla stockar av pinot noir till chardonnay. Det är inget storslaget och imponerande vin, däremot ett relativt lätt och elegant citrusfruktigt vin med fin energi och viss fetma, en medelfyllig och mineralisk smak med viss längd. Omkring tio procent av domänens årliga produktion om cirka 35 000 flaskor utgörs av en förhållandevis enkel, samtidigt trevligt citrusfruktig och frisk Bourgogne Aligoté (pris saknas). Man har totalt sett 0.60 hektar med aligoté, huvudsakligen i högt belägna vingårdar intill Sous Frétille på den västra sidan om Cortonkullen. Uppe i byn, alldeles intill kyrkan, har man en liten fastighet med provningsrum där man kan köpa domänens viner. Själva vineriet ligger i utkanten av byn, vid en liten ravin alldeles vid foten av En Charlemagne. Här har man en vinifieringshall med nio cementtankar i storlekar från 30 till 54 hektoliter för jäsning av de röda vinerna, dessutom ett tiotal små och medelstora ståltankar om 1 000 till 3 000 och ett par större för slutlagring och blandning. Vineriet är gammalt och förhållandevis rustikt och så är också de två fatkällarna, en hall för vita viner i markplan och en fuktig källare för röda viner under cuveriet. Det hela känns gammaldags, ändå upplevs inte vinerna särskilt rustika. För de röda vinerna sker avstjälkning till omkring 70-80 procent för vinerna på nivån premier cru och grand cru, medan villages avstjälkas till 90-100 procent. Vinifieringen inleds med några dagars kallurlakning, varefter musten jäses i små öppna cementtankar med regelbunden pigeage och en skalkontakt som sträcker sig över 14-18 dagar. Vinerna dras över till 228 liter små ekfat, bara en liten del nya, för att genomgå malolatisk jäsning och lagring. Av de röda vinerna är Aloxe-Corton (pris saknas) det enklaste och även den vanliga Pernand-Vergelesses (pris saknas) upplevs aningen enkel, även om det finns en fin rödfrukt med en diskret jordig och örtig nyans och smaken är frisk med förhållandevis silkiga tanniner. Klart mer intressanta är vingårdstappningarna från fyra av byns finaste premier crus, de ger överlag en bra bild av vingårdarnas personlighet. Tre lotter om totalt 0.50 hektar är ursprunget för Pernand-Vergelesses Premier Cru Les Fichots (pris saknas), som liksom de andra vinerna har uppfostrats i 228 liter ekfat som till cirka 30 procent nya och resten ett till fem år gamla. Det här vinet har en lite lättare struktur än vad man normalt sett finner i vinet från den här vingården, det har en elegant och syrligt röd frukt med drag åt körsbär och slånbär, därtill en liten blommighet, och är framför allt stilfullt även om det också har en viss knutenhet. I Pernand-Vergelesses Premier Cru En Caradeux (pris saknas) är frukten lite yppigare och visar upp sig med fina toner av mörka körsbär och lite ljusrödare och mer aromatiskt frukt, därtill en fin ton av skogsgolv. Tack vare den tydliga strukturen bör man låta vinet vila i två år efter lansering. Till det här vinet skördas druvorna från en 0.90 hektar stor del av vingården med 50 år gamla stockar. Med Pernand-Vergelesses Premier Cru Les Vergelesses (pris saknas) lyfts kvaliteten och intensiteten i domänens röda viner från Pernand-Vergelesses, koncentrationen är lite större, strukturen tydligare och även mineralitet och syra är lite mer uttalade. ”Vi brukar rekommendera att man låter vinet ligga i minst fem år från årgången”, förklarar Lise. Hon berättar vidare att man har två lotter om totalt 0.50 hektar i den här vingården. Allra finast är dock vinet Pernand-Vergelesses Premier Cru Ile de Vergelesses (pris saknas) som kommer från två lotter om totalt 0.78 hektar, den ena planterad 2000 och den andra i mitten av 1960-talet. ”Vi hade också en liten lott med 90 år gamla stockar som vi planterade om efter skörden 2012”, berättar Lise. Det här är firmans mest strukturerade premier cru från Pernand-Vergelesses, det har en djup både mörk och rödaktig frukt med en liten kryddighet som drar åt fänkål och även en lätt kalkig mineralitet. Det mår bra av ett par års flaskmognad, något som fem till sju år äldre tappningar vittnar om. Firmans Corton Grand Cru (pris saknas) kommer från en 038 hektar stort lott med 60 år gamla stockar i den nedre delen av sluttningar i Pernand-Vergelesses. Även till detta vin har man maximerat bruket av nya ekfat till cirka 30 procent. Det här är en riktigt fin röd corton, elegant och stilfullt rödfruktig med en lite mer uttalad ton av kalkmineral än vanligt (vilket beror på läget i Pernand-Vergelesses) och även om det som ungt är lite stängt, det mår bra av tre till fem års flaskmognad från lansering, är det ett riktigt bra exempel på att man kan göra fina och inte särskilt högt prissatta viner uppe på Cortonkullen. Man har ingen importör i Sverige.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING