Hem Vinvärlden Domaine Robert Groffier – Årgång 2018

Domaine Robert Groffier – Årgång 2018

av Anders Enquist

”Det är en särskilt bra årgång för village och vita viner.” – Nicolas Groffier

Nicolas Groffier är fjärde generationen i denna Morey-Saint-Denis belägna domäns historia som påbörjades av hans farfarsfar Jules på 30-talet och sedermera farfar Robert som 1972 började buteljera och sälja vinerna under eget firmanamn. Nicolas pappa Serge tog därefter över ansvaret och nu sedan några år tillbaka är det Nicolas som bär huvudansvaret även om Serge finns där som bollplank. Domänen har 7 hektar vingårdar med nio olika lägen och då bland annat i eminenta Chambolle-Musigny, Bonnes Mares och Chambertin Clos de Béze och Les Amoureuses.

Domänen påbörjade skörden 2018 den 28:e augusti med Chambolle Musigny, vilket kan jämföras med 7:e september 2017. ”Jorden var mycket torr och druvorna mogna”, berättar Nicolas när vi gör vårt årliga besök på domänen i november 2019. Det är en särskilt bra årgång för village och vita viner anser han och säger vidare att det inte var mycket regn under vintern som var varm med vissa perioder med minusgrader. Domänen klarade sig även från frost och det var varmt och mycket regn under våren och blomningen i maj. Ett regn som kom att vara räddningen under heta juli och augusti.

”Det var mycket varmt under tidig vår och regnet kom oftast på kvällstid, märkligt nog och annorlunda. I slutet av maj upphörde regnet och sedan kom inget mer regn förrän i november”, säger Nicolas.

Sommaren var het med 28-30 grader i skuggan och även på nätterna uppgick temperaturen till 22-23 grader vilket innebar lite mindre skillnader mellan natt och dag temperatur än normalt. Nicolas berättar att man skördade alla 7 hektar på fem dagar, och ingen green harvest gjordes.

Det stora problemet var om man kunde skörda så tidigt som var absolut nödvändigt då alla fortfarande var på semester. Den snabba mognadsutvecklingen i augusti tog således även Nicolas på sängen. Den tidiga blomningen innebar 90 dagar mellan blomning och skörd, normalt brukar detta vara över 100 dagar. Nicolas jämför gärna 2018 med 2015. 2018 har inte samma kraft som 2015 men bra längd. Bra kvantitet noteras också med ett uttag på 40hl/hektar, vilket är desamma som 2017.

Vinerna

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING