Hem Vinvärlden Domaine Skouras – grekisk pionjär & mästare på såväl agiorgitiko som moscofilero

Domaine Skouras – grekisk pionjär & mästare på såväl agiorgitiko som moscofilero

av Livets Goda

Moscofilero var det. Hur ska man bästa beskriva den? Om du tänker dig muscat blanc a petits grains eleganta och delikata blommighet, adderar lite tyngre aromatik från viognier ovan på det och så en vindpust av rieslingdruvans elektriska syra och du har….just det, moscofilero. Funkade det? Druvan som har sitt högsäte i grekiska Peloponnesos når sina främsta höjder i regionen Mantinia och det är onekligen en högklassig sort när den tuktas rätt. Nu finns 2018 av Skouras version på druvan och är du ett fan av diskret aromatik med zzzing i syran så kommer du älska denna.

Skouras har seglat fram som en av de främsta på moscofilero och det kanske inte är så märkvärdigt egentligen. Firman är nämligen något av pionjärer när det kommer till grekiskt vin där kvalitet varit målet. Skouras skapades 1986, efter att George Skouras hade återvänt hem från Frankrike med en önologexamen från Universitetet i Dijon. Såld på Bourgogne blev han dessutom, precis som alla oss andra, och inspirationen fick honom att sätta Nemea på kartan. Den blå agiorgitiko var subregionens signum, är det än idag, men George startade sin Megas Oenos där han mixade druvan med cabernet sauvignon. Det har man nu gjort i mer än 30 år för succén var omedelbar och vinet har sedan dess förfinats och mixar snyggt det maritima uttrycket med Bordeaux-instick på ett personligt vis.

Domaine Skouras, på den nordöstra delen av Peloponnesos, har i sina röda funnit konceptet med att mixa inhemskt med BDX-druvor men det är också gröna som då moscofilero, mavrofilero, roditis och den läckra malagousia som odlas. Det är moderna viner men på ett väldigt sansat sätt och det sätts stor vikt vid att få med känslan för platsen i vinerna. Livets Goda har provat en kvartett från Domaine Skouras, alla tillgängliga via beställningssortimentet.

4 viner från Domaine Skouras på Peloponnesos

Vitt

2018 Moscofilero (artikel 74443, BS, 169 kr, 89 LGP) Som ofta är fallet med druvan så är vinet närmast vattenklart och ser inte mycket ut för världen. Men skenet bedrar för första sniffen berättar omedelbums en historia om en aromatisk druva i diskret utförande och där det fångas upp allt från blommiga örter, fläder, ananas och litchie. Syran är somrigt fräsig, fruktuttrycket svalt tack vare den högre höjden och så noteras ett skönt kryddigt drag med örtiga inslag där salvia går i bräschen. Fräscht är bara förnamnet och det här dricker vi gärna stora klunkar av. Vill du tona ner det aromatiska än mer så lagra två-tre år.

Rosé

2017 Peplo High Elevation Rosé (artikel 70720, BS, 225 kr, 91 LGP) Om du är van vid den mer lätta Provencestilen så gäller det att kalibrera om inför Peplo. Här är det fullt blås från start men det görs så stilfullt att man bara rycks med och älskar uttrycket. Initialt så är det närmast parfymerat i sin doft med vita blommor i spetsen men sedan tar de fruktiga och bäriga nyanserna tag i det hela och visar upp persika, cantaloupe och asiatiska frukter som rambutan och litchie. Som en godisbutik men med frukter då men på ett ytterst sansat sätt. Det är bra tryck i smaken också och fruktdrivet leder vägen men ändå så finns det stramhet och det är onekligen tack vare tanninstrukturen som dock är fint inlindad. Det är rent, långt, snyggt och bara så lätt att uppskatta för sin personlighet. Stor lagringspotential och en av redaktionens favoriter vid årets roségenomgång.

Rött

2016 Sainte George, Nemea (artikel 72130, BS, 165 kr, 89 LGP) Bordeauxkänslan är stark i denna initialt men snabbt fattar vi att det är något annat för det smyger sig på en maritim känsla vi inte kan associera med den franska regionen och dessutom finns det en halv örtagård och pinjeskog med i bilden. Läder, körsbär och tobak i medelhavsutförande är ändå rätt läckert och de aningen torra tanninerna, visserligen fruktuppbackade, formligen skriker efter träkolsgrillat lamm. Sa vi 100 procent agiorgitiko? Nemea for the win!

2015 Megas Oenos (artikel 72182, BS, 249 kr, 92 LGP) Vinet som startade det hela för Skouras är en blend mellan agiorgitiko och cabernet sauvignon där den senare står för en femtedel och ger vinet struktur och djup. Gamla rankor, de äldsta närmar sig 70 år, lågt skördeuttag och lagring 18 månader på ek ger ett vin med täthet och återigen den där maritima känslan och BDX-känslan. Tobak, fuktiga nyanser, blommiga örter och körsbär med en hint av cassis lindas in i solvärme med rik frukt och silkiga, något torra men ändå tanniner med tryck. Fräscht var återigen ledordet och denna lär må bra av ytterligare några år.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING