Domaines Chermette, tidigare känt som Domaine du Vissoux, har sina rötter djupt förankrade i Beaujolais historia. Familjen har odlat marken i byn Vissoux sedan 1600-talet och trots att man har haft sina utmaningar, som första världskrigets förödelse och frånvaron av kunnig arbetskraft, höll familjen fast vid sin passion för vinodling år efter år.
Den moderna historien vi ska stifta bekantskap med börjar när Pierre-Marie Chermette tog över gården 1982 vid 22-års ålder, och inledde en ny era med ett tydligt fokus på kvalitet och autenticitet. Han utvecklade redan då en stil som präglas av naturliga metoder utan tillsatser, vilket satte gården på kartan inte bara i Frankrike utan även internationellt. Med sin hustru Martine, som anslöt sig fullt ut till verksamheten 1990, utvidgades gården till att omfatta prestigefulla lägen som Fleurie Poncié och Moulin-à-Vent. År 2018 fick gården sitt nya namn, Domaines Chermette, vilket symboliserar mångfalden av terroirer och appellationer som representerar domänens vinstil. En stil vars filosofi är rotad i respekt för naturen, naturnära jordbruk, manuella skördar och traditionella vinifikationsmetoder. Man strävar efter att skapa viner som speglar druvornas renhet och vinmarkens själ.
Vi har provat två av domänens viner från 2023. En årgång som i Beaujolais var lika oförutsägbar som den var utmanande. Början på säsongen visade på potential att bli en av de mest generösa skördarna på flera år, men naturen hade andra planer och mjöldagg dök upp tidigt och följdes av kraftiga regn i juli. En månad som också innehöll sorgens dagar, 9:e och 11:e juli, då hagelstormarna kom och slog hårt mot Fleurie och Morgon, där vinodlingar förstördes i förödande omfattning. Naturen kom åter igen på andra tankar efter en relativt sval sommar och slog till med en värmebölja i mitten av augusti. Den plötsliga värmen fick druvorna att mogna relativt snabbt och samtidigt vilket gjorde att skörden började tidigt, med de första druvorna plockade i slutet av augusti.
Att kategorisera denna smått gåtfulla årgång är svårt. Den balanserar inte tydligt mellan kalla, våta 2021 och heta, torra 2022 – nej, 2023 är snarare en studie i kontraster och överraskningar. Eller som vinmakaren i området, Jean-Louis Dutraive uttryckte det: ”2023 dansade till sin egen melodi, oförutsägbar och krävande.”
Det var alltså en årgång som påverkade vinerna på många olika sätt, särskilt från områden som just Fleurie. Druvorna som överlevde hagelstormarna? De bär ofta på en speciell röd fruktintensitet som drar åt en mörk kärna med massor av energi – har du väl provat en sån 23:a är den svår att glömma.
V I N E R N A
Fleurie “Poncié” 2023
Ett vin som växer fram på branta, sydostliga sluttningar i Fleurie, där 35-åriga gamaystockar rotat sig i rosa granitjord rik på mica och kvarts. Denna jordmån, tillsammans med Chermettes filosofi om ett miljövänligt jordbruk och traditionell halvkabonisk vinifikation utan tillsatt jäst eller socker, ger vinet en tydlig koppling till sin terroir i glaset när vi häller upp det.
Doften är charmigt uttrycksfull med inslag av mogna skogshallon och körsbär, ackompanjerade av subtila toner av hö och en svag antydan av mjuk mejerikaraktär. Det känns som att kliva in i en höstdag i Beaujolais, där luften är klar och landskapet bokstavligen doftar av mognad från fallfrukt, löv och jord.
Smaken är både djup och livlig, med mörkröd frukt som kärna. Mineraliteten, tydligt präglad av den granitrika jorden, tillför en läcker silkig textur av det slaget jag sällan kan få för mycket av, medan nyanser av nyskördade rotfrukter och kryddor som curry och shiso ger hela smakbilden ett lager av komplexitet och skapar nyfikenhet. Det är en frukt som känns solmogen men aldrig tung, med en friskhet som håller vinet spänstigt och vitalt.
Eftersmaken dröjer lyckligtvis kvar länge, fylld av ljuvlig mörk frukt, lakrits och krita, med en lätt ton av vitpeppar och färska örter som försiktigt tonar ut.
Det är en mycket harmoniskt Beaujolais, elegant och balanserad, samtidigt med den för årgången intensiva frukten som vill mycket, men utan att överrösta terroirens uttryck. 93p
>> Årgång 2022 på systembolaget här
Beaujolais “Les Griottes” 2023
Gjort på yngre gamaystockar, under 30 år gamla, är det här ett ungdomligt och vitalt vin. Frukten skördas från domänens 20 hektar vinodlingar i Saint Vérand, med sydvästlig exponering på en jordmån av mörk granit. Det är en mager jord som tvingar vinrankorna att dra sina rötter djupt genom granitblocken, vilket resulterar i ett vin med både fräschör och en fin mineralisk ryggrad.
Doften är sprudlande och ungdomlig med inslag av jordgubbar, tranbär och en tydlig stenig mineralitet. Här finns också vilda blåbär, färska örter och en subtil ton av gul pollen som adderar en tilltalande aromatisk friskhet.
I smaken möts man av en urkraft av intensiv röd frukt – jordgubb och hallon – som bärs fram av silkesmjuka mineraltoner. Trots sin röda fruktkraft är smaken transparent och lättillgänglig. Citrusinslag som blodapelsin och grapefrukt ger en kittlande syra, medan avslutet bjuder på en elegant kryddighet, ett uns lakrits, mineraler och en förlängd ton av röd frukt. Inramningen är alldeles perfekt för avslappnade stunder eller en måltid där vinet ska sätta en lättsam men stilfull ton. 92p