Hem Vinvärlden Domäne Wachaus Ried Loibenberg Riesling – ett måste i årgång 2019!

Domäne Wachaus Ried Loibenberg Riesling – ett måste i årgång 2019!

av Niklas Jörgensen

Diskussionen dyker titt som tätt upp; vilket är det främsta kooperativet? För några decennier sedan ett skällsord, idag visar flertalet av kooperativen en helt annan kvalitetsnivå. Domäne Wachau i just österrikiska vinregionen Wachau hör till de absoluta topparna och under ledning av Master of Wine Roman Horvath har man tagit sig till en nivå där fler av vinerna hör till landets absolut främsta. Inte minst märks det i den Smaragd jag nu har i mitt glas – Ried Loibenberg Riesling från den suveräna 2019-årgången!

Att 2019 är ett stort år vittnar inte minst de österrikiska viner jag provat om. Det finns en fräschör som är svårslagen och med ett lägre skördeuttag än året innan så har vinerna särskilt i Niederösterreich där vi finner Wachau en naturlig täthet och koncentration som bara gör dem oemotståndliga. Ried Loibenberg hör till Domäne Wachaus topplägen och den gnejsdominerade vingården som befinner sig på drygt fyrahundra meters höjd drar fördel av den pannoniska slättens varma vindar. Just denna buteljering är klassad som en Smaragd vilket är den högsta benämningen och indikerar senare skördade druvor med större rikedom.

Niklas intryck av 2019 Domäne Wachau Riesling Smaragd Ried Loibenberg

Det finns en oslagbar rikedom i österrikisk riesling, inte minst när den kommer från Wachau där rätt händer lyckas tämja det extraktfyllda till eleganta skapelser med sådan renhet i frukt och uttryck. Loibenberg-läget från kooperativet Domäne Wachau och årgång 2019 är precis detta och det är för mig smått ofattbart att vin av denna kvalitetsklass inte kostar mer.

Doften inleder aromatiskt med blommiga undertoner innan det fruktiga tar vid och nyanser av tropiskt i form av mango och ananas samt stenfruktiga drag såsom aprikos och persika tar över. Citrus också där grapefrukten sticker ut. Det vilar något stenfuktigt över det hela som liksom knyter ihop säcken och man kan lätt skickas ut på villospår och närmast förvänta sig ett vin med sötma i gommen. Nu är det raka motsatsen och det gör ju vinet så spännande och kontrasterande med klingande ren och torr stenfrukt i smakprofilen och där tätheten tar sig uttryck i form av en imponerande intensitet. Vinets syra är precis och skänker sådan närvaro till vinet och fäster extra fint tillsammans med den lemoncurd-ton som följer med i den långa och kryddiga finalen. Det här är en fenomenal årgång av Loibenberg!

92 p

2019 kostar 200 kronor för en flaska (850 ml, 13%) och har artikelnummer 6021. Det är en alldeles lysande årgång signerad ett av världens främsta kooperativ, kanske det främsta. Gott idag, gott imorgon och gott om 10 år. Personligen dricker jag dock helst vinerna relativt unga då den närmast vibrerande frukten är svårslagen. Varför inte till höstens fina fullmatade krabbor?

Till Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING