1

Domäne Wachaus Ried Loibenberg Riesling excellerar i 2019

Ried Loibenberg hör till de där vinerna som ytterst sällan gör en besviken. Vad som däremot borde förvåna en är hur kvalitet på denna nivå år ut och in inte kostar mer än runt tvåhundringen. Domäne Wachau i österrikiska vinregionen med samma namn hör till de absoluta topparna i världen när det kommer till kooperativ och under ledning av Master of Wine Roman Horvath har man tagit sig till en nivå där flera av vinerna hör till landets absolut främsta. Inte minst märks det i den Smaragd vi nu sätter fokus på: Ried Loibenberg Riesling från den suveräna 2019-årgången.

Att 2019 är ett stort år bevisar inte minst de österrikiska viner som Livets Goda så här långt provat från årgången. Det finns en fräschör som är svårslagen och med ett lägre skördeuttag än året innan så har vinerna särskilt i Niederösterreich där vi finner Wachau en naturlig täthet och koncentration som får dem att sticka ut. Ried Loibenberg hör till Domäne Wachaus topplägen och den gnejsdominerade vingården som befinner sig på drygt fyrahundra meters höjd drar fördel av den pannoniska slättens varma vindar. Just denna buteljering är klassad som en Smaragd vilket är den högsta benämningen och indikerar senare skördade druvor med större rikedom.

Livets Goda provar 2019 Domäne Wachau Riesling Smaragd Ried Loibenberg

Det finns en oslagbar rikedom i österrikisk riesling, inte minst när den kommer från Wachau där rätt händer lyckas tämja det extraktfyllda till eleganta skapelser med sådan renhet i frukt och uttryck. Loibenberg-läget från kooperativet Domäne Wachau och årgång 2019 är precis detta och vi finner det närmast smått ofattbart att vin av denna kvalitetsklass inte kostar mer!

Doften inleder aromatiskt med blommiga undertoner innan det fruktiga tar vid och nyanser av tropiskt i form av mango och ananas samt stenfruktiga drag såsom aprikos och persika tar vid. Citrus också där grapefrukten är extra framträdande. Och så finns det ett stenigt intryck också, tänk fuktig stenkross som liksom knyter ihop säcken och man kan lätt skickas ut på villospår och närmast förvänta sig ett vin med sötma i gommen. Nu är det raka motsatsen i smakprofilen och det gör ju vinet så spännande och kontrasterande med klingande ren och torr stenfrukt och där tätheten tar sig uttryck i form av en imponerande intensitet. Vinets syra är precis och skänker sådan närvaro till vinet och fäster extra fint tillsammans med den lemoncurd-ton som följer med i den långa och kryddiga finalen. Det här är en fenomenal årgång av Loibenberg.

92 p

2019 kostar 200 kronor för en flaska (850 ml, 13%) och har artikelnummer 6021. Det är en alldeles lysande årgång signerad ett av världens främsta kooperativ, kanske, kanske det främsta? Gott idag, gott imorgon och gott om 10 år. Och inte minst, fantastiskt bra tillsammans med lite kryddhet mat, varför inte ur det indiska köket.

Till Systembolaget HÄR >>>