Don Papa Rum: Sockerrörsodlingar, rom och Filippinerna är kanske inte den kombinationen som gemene romälskare har haft i sinnet tidigare, men det börjar ändras mer och mer då det dyker upp fler rom från just detta land. I provinsen Negros Occidental, vid foten av den aktiva vulkanen Mt Kanlaon, odlas sockerrör i den bördiga vulkanjorden och det härifrån Don Papa Rom, grundad 2012 av Stephen Carroll som tidigare varit i chefsbefattning på Rémy Cointreau, kommer. På Systembolaget finner man sedan 2014 ett urval rom från Don Papa tillgängligt, vilka vi här tittat närmare på.
Rommen är uppkallad efter Dionisio ”Papa” Magbuelas, som var en filippinsk revolutionär ledare som stred mot den spanska kolonisationen.
Don Papa Baroko, 40%
Filippinerna / Don Papa Rum / 700 / 53193 / 419 kr / 90
Lagring i runt 7 år i amerikanska ekfat och sprudlande av vaniljs och ljust chokladsmekt tropisk frukt med apelsin och mer distinktare citrus i höringen. Rent smakmässigt leds tankarna till Cointreau. Faten jobbar fint med att ge krydda och lite tanninintensitet och vissa tobaksyttringar luftas i avslutet. En ganska förförisk rom med tydligt budskap: aim to please, med heder och seriositet i behåll.
Don Papa Rum, 40%
Filippinerna / Don Papa Rum / 700 / 88567 / 495 kr / 91
Husets flaggskeppsrom lagras i ex-bourbon ekfat under ca 7 år och tonas ner till 40% med Mount Kanlaons källvatten. Det är en trivsam och välkomnande rom som bjuder på smakfulla noter av vanilj, choklad och karamelliserad frukt med orange citrus, vissa röda bär i undertonerna och en dragning av maritimt lakritsnotad sälta. I sin i grund ödmjuka hållning finns en fin kryddighet från faten som ger bra intensitet i rommens avslappnande grundfilosofi. Det är en bra romkompis.
Don Papa Sherry Cask, 45%
Filippinerna / Don Papa Rum / 700 / 56705 / 872 kr / 93
Här tar vi ett steg upp i det lite mer avancerade. Första lagringen i ex-bourbon ekfat och sedan en finish i fyra olika typer av sherryfat. Lagringstiden anges inte men den brukar för detta romhus ligga på omkring 7 plus/minus år när inget annat sägs, ungefär. Vanilj och chokladsmekt ananas, apelsin och karamelliserade körsbär med äppelkärna fäster smakfullt och med god komplexitet. Faten tanninstrukturerar smeksamt och ger kryddighet, och i det här är det en rom som ger vissa släktblinkningar åt agricole.
Don Papa Rye Cask, 45%
Filippinerna / Don Papa Rum / 700 / 58601 / 972 kr / 94
Lagring i ex amerikanska ryefat och en rom som drar med lite klassiska arraknoter i den vaniljrundade citrusfruktigheten. Här dyker det även upp en mer mineralisk satt sälta som ger både syra och strukturella vinningar tillsammans med fatens kryddiga anslag. En rom som bär med sig lakrits, mynta och cederlagrad tobak i avslutets vindar. Mer distinkt och eldigare och i det också mer elegant regisserad.
Don Papa Port Cask 7 Years, 40%
Filippinerna / Don Papa Rum / 700 / 58602 / 1 102 kr / 93+
Här har vi en lagring som inleds med två år ex-bourbon fat med fortsättning under fem år i ex portfat. En process som har satt apelsin, russin, cassis och körsbär med en rostad karamellisering i fokus, snyggt vanilj och chokladsmekt. Strukturellt stiligt distinkt silkigt och med en rättrådig fatkryddighet. I avslut mörka cigarrer i omlopp. En rom som defacto börjar vagt men syr ihop kursen efter resans gång.
Don Papa 10 Yo, 43%
Filippinerna / Don Papa Rum / 700 / 58786 / 772 kr / 92+
Här landar vi i en mörk, exotisk akt som fått sin lagring i återkolnade amerikanska ekfat. Det har gett underfundiga toner av nöthintad mörk choklad och vaniljsmekt apelsin, cassis och karamellsyrliga körsbär. Faten ger en sinnligt lagd kryddighet och det finns en läcker aromatisk havssjungande lakritssälta i ådrorna. I avslutet en bris av cigarr som lagrats i en cederspetsad humidor. En rom som säger ”servera mig svalt och rikligt i ett brett bourbonglas med ett strimmat apelsinskal som tvist, med eller utan en isbit.
Alla Don Papa på Systembolaget finner man HÄR