Hem Vinvärlden Doña Dominga Carmenère – en liten charmig chilenare med vindar av Bordeaux

Doña Dominga Carmenère – en liten charmig chilenare med vindar av Bordeaux

av Livets Goda

DE EKOLOGISKA VINERNA från Bodegas Santo Domingo är skapade av familjen Silva som varit verksamma i Colchagua i sex generationer. Som pionjärer i området har de ett tydligt hållbarhetstänkande i sin vinframställning och sitt vingårdsarbete, allt i respekt för kommande generationer. Samtliga druvor till Bodegas Santo Domingos viner är hämtade från familjen Silvas egna vingårdar på Andernas sluttningar samt från de kustnära och svalare delarna av Colchagua Valley. Till veckans LG-Tipsar så har vi provat vinet Doña Dominga Carmenère, som är gjort på 85 procent carmenère och resterande det cabernet sauvignon. Fatlagringen lyder sju månader på två år gamla franska fat.

Livets Goda om 2016 Doña Dominga Carmenère
Med carmenère druvan kan det vara ”ömsom vin, ömsom vatten”, det vill säga ros eller ris, antingen eller. Här landar vi på säker mark vilket innebär att det är ett stabilt vin på druvtemat. 15 procent cabernet sauvignon har förvisso fått plats och detta skapar en nyanserad puff i vinet. Fruktmässigt plockar vi upp soltorkade björnbär och rönnbär och vissa paprikainstick. Läder och choklad fyller på sansat och det vegetala har örtdrag och små, försiktiga eukalyptushintar. En lätt rökig ridå finns i det mineraliska och kryddas med rostade fat med bra balans.

Det råder inga tvivel om att denna charmör är ett seriöst vin och att det finns kvalité i bottenplattan. Är man dessutom lite svag för såväl Chile som Bordeaux så hittar man ett bra husrum här. Doña Dominga Carmenère dricker vi utan problem som det är allena, men i kombination med en härlig köttbit och pommes så pratar vi naturligtvis om ett annat ”landskap”, det är då pusselbitarna faller på plats på riktigt och vinet får visa alla sina bästa sidor…

87 poäng / Livets Goda

2016 Doña Dominga Carmenère
Nr 6352, (75 cl), 119 kr,
Colchagua, Chile

Vinet hittar ni på Systembolaget här >>

RELATERAD LÄSNING