Hem Vinvärlden Dr L – tidlös riesling från Moseldalens kung

Dr L – tidlös riesling från Moseldalens kung

av Livets Goda

Tyskarna kallar det Feinherb, stilen som landar mellan ett torrt vitt vin och ett som klassas som Kabinett, det vill säga mer åt det halvtorra hållet till. Feinherb är ingen officiell klassificering men vinerna uppskattas stort i Tyskland och har även nått sin publik här på hemmaplan. Och det är lätt att förstå för Mosel-riesling mår ju som bäst när den får leka med lite naturlig sötma som på ett oefterhärmligt vis balanseras upp av vinets närmast elektriska syra. Veckans dryckestips från Livets Goda; 2021-årgången av Dr L Riesling från Moseldalens kung, Dr. Loosen.

Weingut Dr. Loosen hittar vi strax utanför klassiska vinbyn Bernkastel och egendomen drivs idag av Ernst Loosen, en av de främsta ambassadörerna vi har när det kommer till riesling. I den skifferrika jordmånen och från de brant sluttande vingårdarna som drar nytta av Moselfloden på flera vis, inte minst den extra solexponering som den tillför, så kommer några av världens mest uttrycksfulla rieslingviner.

Dr. Loosen har i princip något för alla i sin portfölj. Från instegsviner som denna Dr L Riesling till lägesspecifika viner av yppersta världsklass. Det som ändå visar Loosens klass rakt igenom är dock hur bra varje vin är i respektive segment, något som denna överlevererande 99-kronorsputell visar med stor tydlighet.

Livets Goda om 2021 Dr L Riesling från Mosel, Tyskland

Som nypressad druvjuice i omisskännligt aromatiskt utförande möter oss detta fyndmässiga rieslingvin från en av druvans främsta tolkare, Dr. Loosen. Doften är renheten definierat, med stenfruktiga toner, hintar av tropiskt och lätt omogen citrus samt ett stänk örtighet. Smaken är fjäderlätt men ändå sprängfylld med smakintryck, syran kittlar och är tydligt markerad och får den naturliga restsötman som är kvar i vinet att fullkomligen försvinna. Balans helt enkelt i sval, persika och pärondriven stil. Ett mycket gott vin och dessutom mångsidigt i dess användbarhet. Buteljerad sommar!

88 p

Ny årgång av ett vin som levererar långt över sin prislapp och dessutom bjuder på en tidlös vinstil unik för Mosel. Lika ljuvligt i ensamt majestät som till din kryddigt asiatiskt, Pankopanerade pilgrimsmusslor eller varför inte till höstens fina färska och salta räkor.

Dr L hittar du i mer eller mindre samtliga Systembolagsbutiker. En flaska (750 ml, 10,5%) kostar 99 kronor och har artikelnummer 7218.

Till Dr L HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING