Hem Vinvärlden Drappier är först i Champagne med att använda ett äggformat jäskärl.

Drappier är först i Champagne med att använda ett äggformat jäskärl.

av Livets Goda

”Den kallas Ovum och är inspirerad av Nomblot´s betong-ägg. Fatet som är gjort av Taransaud kostar ca 30 000 euro. Enligt Michel Drappier, vinmakare på det familjeägda huset, så kommer den nya jästanken användas för att producera en ””Premium Grand Sendrée””, med hänvisning till varumärkets prestige cuvée, och den mer exklusiva versionen kommer att lanseras under år 2018. Michel kommenterar hans nya köp: ””Ägg-proportionerna representerar The Golden Number, och anses vara det ultimata kärlet för att mogna viner”” Han förklarade att kärlet för nuvarande innehåller 2400 liter, fördelat på 55 procent pinot noir och 45 procent chardonnay. Under tiden berättar han även om den, för Drappier, mycket svåra årgången 2012. ””Tyvärr har Drappiers vingårdar erfarit den värsta hagelstormen i vår historia. Den 7 juni i år så drabbades alla våra gårdar och 75 procent av skörden förstördes.”” ””Som en ensam familjeägd egendom räknas Drappier som den värst drabbade egendomen i regionens historia”” fortsätter han. Inte ens hans far, André Drappier som är 86 år, har sett en sådan förlust. ””Lyckligtvis”” forstätter Michel, ””Har Saint Bernard (munken som byggde våra källare år 1152) skyddat våra Grande Sendrée gårdar, vilka bara har förlorat 40 procent av dess skörd”” Av den skörden som återstår talar han dock gott om ””De kvarvarande druvorna, vilka skördades 26 september, ser fantastiska ut, och den första musten är superb. Det blir förmodligen en riktigt bra årgång, som kan likna den vid 1996, fast i en mycket mindre kvantitet”” Källa: The Drinks Business

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING