Hem Whisky & Bourbon Drinkinspiration med klassikern Gran Añejo från Dominikanska Republiken!

Drinkinspiration med klassikern Gran Añejo från Dominikanska Republiken!

av Livets Goda

Resorna just nu genomför vi i sinnena och inte minst via mat- och dryckesintryck som kan ta oss med tillbaka till tidigare reseupplevelser. När nu årets mörkaste tid är här behövs lite karibiska vindar och de lockar vi fram med två romdrinkar inspirerade av Dominikanska Republiken, ett land som har perfekta förutsättningar för tillverkningen av rom tack vare värmen och fuktigheten. Det är också landet och världskända firman Ron Barceló som står för sporrar oss när vi blandat romdrinkar med klassikern Gran Añejo!

Gran Añejo lagras runt fyra år i fat som producenten hämtar hem från Kentucky, bourbonwhiskeyns mecka, och det skänker rommen sin kryddiga fatkaraktär och rostade toner. Sockerrören som utgör basen odlas lokalt. Gran Añejo (art.nr. 578, 700 ml, 37,5%, 260 kr) uppvisar en kryddigt fatig nyans med inslag av arrak, kanderade citrusfrukter och det är en rom i den torra stilen vilket gör den extra lämpad som drinkbas.

Drinkförslag med Gran Añejo

1930 Spritz Rum Cocktail

Romdrink i flûte ser inte bara festligt ut, det överraskar också då det inte är normalglaset för spritsorten. Och när du mixar Gran Añejo med prosecco och granatäpplejuice, dekorerar med granatäpplekärnor och en rosmarinkvist, ja då känns det som en rätt julig drink!

Recept
3 cl Ron Barcelo Gran Añejo
10 cl prosecco
Granatäpplejuice att toppa upp med

Dekoration
Granatäpplekärnor
Rosmarinkvistar

Häll rom och prosecco i ett champagneglas och avsluta med en skvätt av juicen. Addera några kärnor av granatäpplet och sätt i rosmarinkvisten. Säkerställ att det mousserande vinet och juicen är riktigt kalla för du vill inte ha istärningar i drinken.

Chin Chin

En drink som hämtar inspirationen från Sydamerika och mojiton men där myntan är något mindre uttalad och du arbetar med sockerlag istället för rörsocker. En av dessa och du är halvvägs till Västindien!

Recept
6 cl Barcelo Gran Añejo
Saft från en lime
3 cl sockerlag
Finhackad mynta, 5-6 blad
Krossad is

Dekoration
Myntakvist

Blanda samman rom, limesaft, sockerlag och mynta och skaka väl. Krossa rikligt med is och fyll ett Highball eller Collinsglas. Häll den skakade drinken över och toppa med en myntakvist.

Romen finner man på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING