Drinkinspiration med Sorgin - François Lurtons delikata gin

Livets Goda 20 Feb, 2019
Whisky och Bourbon Med sin gedigna erfarenhet av druvan sauvignon blanc har François Lurton och Sabine Jaren-Geneste skapat den första franska ginen med sauvignon blanc-bas. Sorgin betyder häxa på baskiska och syftar på den som outtröttligt och ”förhäxat” dansar natten lång. Här bjuds ni på lite inspiration i form av drinken Voyager Fix.



Druvorna till Sorgin har plockats när de uppnått mognad och sorteras och vinifieras till ett fulländat sauvignon blanc-vin, som sedan destilleras och kombineras med utvalda, naturliga växt-extrakt. Neutral sprit och enbär destilleras en gång innan det blandas med destillatet från sauvignon blanc-vinet. För att skapa harmoni med sauvignon blanc-druvans aromatiska palett tillsätts sedan extrakt från grapefrukt, lime- och citronskal, viol, ginst och svartvinbärsbladsknoppar - och resultatet är inget annat än delikat.

Livets Goda om Sorgin Gin (nr 40260, 429 kr) 93 poäng
Sorgin följer den klassiska gintraditionen och är enbärstydlig med sval citruston, lagerblad och kryddpeppar i basen. Men sedan händer det lite sköna dribblingar och finesser som tar ut svängarna men som alltid håller sig på spelplanen och hittar hem precist i slutpassningarna. Med det syftar vi på de finlemmade anis- och lakritstonerna och den utsökta mandelsötman som speglar sig försiktigt. Vi syftar på de smakfulla skogshintarna av aromatiska granskott och tallbarr. Vi syftar på jasmin som ger en exotiskt vibrerande, sinnlig närvaro. I hela spelet finns en småmineralisk underton som ger en elegant tanninstruktur och klar men silkig finess.

Sorgin är naturligtvis en formidabel grundmotor i den perfekt gjorda GT:n i det stora bourgognekupade glaset, men den är också så pass elegant i bettet att den de facto framkallar en viss aveckänsla.

Sorgin är med ord andra skarpt laddad men med ”mjuka” kulor helt enkelt - det finns bra djup och en fylligt delikat känsla rakt igenom där ett kryddigt och nyanserat stramt avslut sitter som den sista bollen rakt upp mot krysset i en vacker båge. Skrev vi snyggt?

VOYAGER FIX
Ingredienser:
5 cl Sorgin
2 cl färskpressad citron
2 cl färskpressad rosa grapefrukt
3 cl svartpepparsocker
Toppa med ett mousserande vin. 

GÖR SÅ HÄR
Häll alla ingredienser, utom bubblet, i en shaker. Fyll med is och skaka ordentligt. Sila ner drinken i ett högt glas och toppa med bubblet. Avsluta med att granera med grapezest.

SVARTPEPPARSOCKER
Koka upp 2 dl vatten med 2 dl socker och 20-30 svartpepparkorn. Rör ordentligt så att sockret löser sig. Låt svalna och sila av pepparkornen. 

Du har väl inte missat Whisky & Bourbons Specialutgåva: Jura & Bushmills

Du som är Premiummedlem laddar ner utgåvan >>> HÄR

Är du ännu inte Premiummedlem? 
Läs mer om Premium, vad som ingår och hur du går tillväga för att skaffa dig Premium >>> HÄR


Nyheter från High Coast Whisky - Origins är påväg

Whisky och Bourbon Just nu är High Coasts nya whiskyserie Origins på väg…
22 Mar, 2019

Fyra godheter från Charles Smith lanseras på Systembolaget idag

Vin Premium Den 22:a mars lanseras inte mindre än fyra viner, dedikerade…
22 Mar, 2019

Nu lanseras ekologisk mat för hundar och katter

Övrigt Den ekologiska mat-trenden når nu också djurmat när det italienska…
22 Mar, 2019

Piccini Memoro med ny kostym

Vin Det italienska rödvinet Piccini Memoro som svenskarna lärt känna under…
22 Mar, 2019

Domaines Paul Mas är bästa franska producenten i Mundus Vini 2019

Vin I vintävlingen Mundus Vini 2019 står vinproducenten Domaines Paul Mas…
21 Mar, 2019

OO Brewing till En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Svenska Dryckesmässor är glada över att ha med sig ett…
21 Mar, 2019

Nyheter från Springbank i april på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den fjärde och femte april lanseras en exklusiv samling buteljer…
21 Mar, 2019

Plantation återlanserar Experience Pack

Whisky och Bourbon Efter hög efterfrågan återlanserar nu topproducenten Plantation Rum sin förpackning…
21 Mar, 2019

Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Mat och Restaurang Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i…
21 Mar, 2019

Njutningstips till fredagskvällen

Övrigt När arbetsveckan nått sitt slut finns det få saker lika…
20 Mar, 2019

Nytt besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival – 13 567 besökare drack 20 000 liter öl i helgen

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för sjunde gången.…
20 Mar, 2019

Vårens första mat- och dryckesmässa Malt, Mat & Destillat

Mat och Restaurang Malt, Mat & Destillat är den urbana mötesplatsen för alla…
20 Mar, 2019

Premiär för Kiviks Musteris skånska ciderprovningar på Solnäs Gård

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri vill lyfta skånsk cider genom att arrangera ciderprovningar…
20 Mar, 2019

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 i lager hos Winefinder

Vin Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 har hedrats med hela…
19 Mar, 2019

Kiviks Musteri skippar sugrören i sin senaste satsning

Övrigt Kiviks Musteri lanserar nu en ny apelsinjuice och sin klassiska…
19 Mar, 2019

Kilchoman STR Csk Matured kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det…
16 Mar, 2019

The Kraken Black Spiced Rum

Whisky och Bourbon Myten om havsmonstret The Kraken ligger till grund för romvarumärket…
18 Mar, 2019

Svenska Kocklandslagets VM-vinnarmeny lanseras på Viking Cinderella

Mat och Restaurang I november 2018 vann Svenska Kocklandslaget VM i Luxemburg med…
18 Mar, 2019

No thyme to waste

Mat och Restaurang Spruckna tomater, lökskal, utgången mjölk och äpplen med fläckar på.…
18 Mar, 2019

Akebono expanderar och nyrekryterar Dan Jay-Olsson

Whisky och Bourbon Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet