Drinkinspiration med Sorgin - François Lurtons delikata gin

Livets Goda 20 Feb, 2019
Whisky och Bourbon Med sin gedigna erfarenhet av druvan sauvignon blanc har François Lurton och Sabine Jaren-Geneste skapat den första franska ginen med sauvignon blanc-bas. Sorgin betyder häxa på baskiska och syftar på den som outtröttligt och ”förhäxat” dansar natten lång. Här bjuds ni på lite inspiration i form av drinken Voyager Fix.



Druvorna till Sorgin har plockats när de uppnått mognad och sorteras och vinifieras till ett fulländat sauvignon blanc-vin, som sedan destilleras och kombineras med utvalda, naturliga växt-extrakt. Neutral sprit och enbär destilleras en gång innan det blandas med destillatet från sauvignon blanc-vinet. För att skapa harmoni med sauvignon blanc-druvans aromatiska palett tillsätts sedan extrakt från grapefrukt, lime- och citronskal, viol, ginst och svartvinbärsbladsknoppar - och resultatet är inget annat än delikat.

Livets Goda om Sorgin Gin (nr 40260, 429 kr) 93 poäng
Sorgin följer den klassiska gintraditionen och är enbärstydlig med sval citruston, lagerblad och kryddpeppar i basen. Men sedan händer det lite sköna dribblingar och finesser som tar ut svängarna men som alltid håller sig på spelplanen och hittar hem precist i slutpassningarna. Med det syftar vi på de finlemmade anis- och lakritstonerna och den utsökta mandelsötman som speglar sig försiktigt. Vi syftar på de smakfulla skogshintarna av aromatiska granskott och tallbarr. Vi syftar på jasmin som ger en exotiskt vibrerande, sinnlig närvaro. I hela spelet finns en småmineralisk underton som ger en elegant tanninstruktur och klar men silkig finess.

Sorgin är naturligtvis en formidabel grundmotor i den perfekt gjorda GT:n i det stora bourgognekupade glaset, men den är också så pass elegant i bettet att den de facto framkallar en viss aveckänsla.

Sorgin är med ord andra skarpt laddad men med ”mjuka” kulor helt enkelt - det finns bra djup och en fylligt delikat känsla rakt igenom där ett kryddigt och nyanserat stramt avslut sitter som den sista bollen rakt upp mot krysset i en vacker båge. Skrev vi snyggt?

VOYAGER FIX
Ingredienser:
5 cl Sorgin
2 cl färskpressad citron
2 cl färskpressad rosa grapefrukt
3 cl svartpepparsocker
Toppa med ett mousserande vin. 

GÖR SÅ HÄR
Häll alla ingredienser, utom bubblet, i en shaker. Fyll med is och skaka ordentligt. Sila ner drinken i ett högt glas och toppa med bubblet. Avsluta med att granera med grapezest.

SVARTPEPPARSOCKER
Koka upp 2 dl vatten med 2 dl socker och 20-30 svartpepparkorn. Rör ordentligt så att sockret löser sig. Låt svalna och sila av pepparkornen. 

Du har väl inte missat Whisky & Bourbons Specialutgåva: Jura & Bushmills

Du som är Premiummedlem laddar ner utgåvan >>> HÄR

Är du ännu inte Premiummedlem? 
Läs mer om Premium, vad som ingår och hur du går tillväga för att skaffa dig Premium >>> HÄR


Primörtur under Matrundan på Österlen

Whisky och Bourbon Under årets Matrunda på Österlen kan man följa med på…
24 May, 2019

Rysk ”lågalkohol-vodka” släpps på Systembolaget

Whisky och Bourbon Ryska White Lake Vodka 40% lanserades i mars 2017 och…
24 May, 2019

Organic Value – ett lyckat första besök i Sverige med fokus på Italien och ekologiskt

Vin Den 20:e maj besökte den Italienska vinmässan ”Organic Value” Sverige…
24 May, 2019

Stockholms Bränneri släpper Akvavit

Whisky och Bourbon Den 5 juni, 10:00 släpps Stockholms Akvavit som får sin…
24 May, 2019

Nytt utbildningssamarbete ska få fler kockar i arbete

Mat och Restaurang I ett gemensamt initiativ för att minska bristen på kockar…
24 May, 2019

Karibiska smaker i Årets Sill 2019

Mat och Restaurang Aldrig tidigare har Årets Sill haft en så stor och…
24 May, 2019

City Gross nya koncept: Mindre butiker i centrala lägen

Mat och Restaurang Bergendahls Food vill komma närmare kunderna i stadskärnorna och lanserar…
24 May, 2019

Kockarna som är vidare i Årets Kock 2019

Mat och Restaurang Nu är det klart vilka 24 kockar som går vidare…
23 May, 2019

Jameson tar fram drink till Sweden Rock – The Sweden Rocktail

Whisky och Bourbon För dig som i år besöker Sweden Rock Festival ges…
23 May, 2019

Kronan, höga kostnader för arbetskraft och myndighetskrångel hämmar svenska livsmedelsföretag

Övrigt Enligt den svenska livsmedelsindustrin är Sveriges styrkor jämfört med våra…
23 May, 2019

GLÖET vann guld i Women’s Wine & Spirits Awards i London

Vin Women’s Wine & Spirits Awards som anordnas i London har…
23 May, 2019

Larsa Foods inleder grillsäsongen med en ny grillost

Mat och Restaurang Efterfrågan på Halloumi och övriga grillostar har ökat markant i…
22 May, 2019

Årets Kock rekryterar Vanja Vilbern till Marknads- och Partnerchef

Mat och Restaurang – Jag ser verkligen fram emot att få vara med…
22 May, 2019

Den 1 juni lanseras Orval trappistöl på nytt

Whisky och Bourbon Orval är tillbaka! Den 1 juni lanseras Orval på Systembolaget.
22 May, 2019

Leif GW Persson lanserar GW:s Rosa

Vin Efter fjolårets succé med GW:s RÖDA och GW:s VITA har…
22 May, 2019

Talisker bjuder in till fiskeäventyr i Fiskebäckskil

Whisky och Bourbon Whiskyvarumärket Talisker lanserar ett fiskeäventyr i Fiskebäckskil tillsammans med Restaurang…
22 May, 2019

City Gross e-handel slår försäljningsrekord – lanserar fler matkassar

Mat och Restaurang City Gross e-handel fortsätter att gå starkt framåt i och…
22 May, 2019

Arla Köket® lanserar nya desserter

Mat och Restaurang Lagom till att sommaren gör entré lanserar Arla Köket fräscha…
22 May, 2019

Downtown Camper öppnar hållbart café

Mat och Restaurang Den 1 september slår Downtown Campers nya café upp portarna…
22 May, 2019

Dags för Ostens Dag 27:e maj

Mat och Restaurang Nu firas snart ostens dag! Svenskar är storkonsumenter av ost…
22 May, 2019
Artikelarkivet