Drinkinspiration – The Sexton Dead of Night

av Livets Goda

Irländsk whiskey är en sann fröjd att arbeta med i cocktails, inte minst för deras fina fruktdriv. The Sexton är ett måste i barskåpet och trots dess utomordentliga drinkegenskaper så är den även rätt läcker på egen hand. I cocktailen Dead of Night så får vi en, trots namnet, upplyftande drink med balanserad styrka, mycket smaker men i fin harmoni. 

Drinkbas

The Sexton, 40%

Nr 53536, 700 ml, 398 kr, 90 p
Fyra års Oloroso sherryfats lagrad whiskey baserad på 100% mältat korn trippeldestillerat i kopparpannor bygger upp the Sexton Single Malt. Whiskeyn är en finstämd akt med vanilj, choklad och fudgekolad sötma och väl agerande körsbär, apelsin- och clementinfruktiga drag med citurszest och viss rågkänsla i djupet. En ömsint markerande fatkryddighet ger både stadga och kontur i den strukturellt förföriska hållningen. Det är en mycket god whiskey som gör sig väldigt bra svalt serverad i ett bredare bourbonglas, utan is för att inte tappa bort den tilltalande chillinotade kryddigheten som växer fram där i bakgrunden…

Så här gör du
3,5 cl The Sexton
2,5 cl färskpressad citronjuice
2 cl sockerlag
1 äggvita
0,5 ml rött vin (vi valde en nebbiolo från Piemonte)
Iskub

Addera whiskey, citronjuice, sockerlag och äggvita i en shaker och skaka väl. Addera sedan isibtar och skaka pånytt. Sila över i ett brett bourbonglas med en stor iskub. Toppa med rödvinet och servera.

Whiskeyn finner du på Systembolaget HÄR