Hem Vinvärlden Dryckestipset: Churchill´s LBV (halvflaska) – sinnligt god!

Dryckestipset: Churchill´s LBV (halvflaska) – sinnligt god!

av Livets Goda

Livets Goda om 2012 Churchill´s Late Bottled Vintage Port
Skippa det klassiskt röda till matbordet och gå på med en port som fungerar? Tja, då har vi ett alldeles perfekt alternativ här med denna unga, täta, alkoholbalanserade och vinöst eleganta port. Här finnas en skönt saftigt, juicy frukt med inslag av mörka plommon, russin, fikon, bigarråer, mörk choklad och krydda i en snyggt, silkig tanninstruktur med harmonisk sötma med torr sträng och med en smidighet som gör att den inte blir ”tung” att inta men med bevarad pondus. Ja, denna LBV charmar på friskt i sin stil och årgång men som sagt, djupet finns liksom naturligtvis portrikedomen.    

Vi skrev ”på matbordet” och 2012 Churchill´s LBV hittar defacto in väldigt smidigt på många ställen och som rent socialt sällskap är den även en väldigt god vän, också. Ja, hon, vi kallar henne så då hon har den där feminina elegansen i kraften som vi män borde jobba lite mer på, klarar av att förlika sig med såväl den erfarne portkonnässören som den nyfikne novisen till den törstandes matglade vid bordet. Och med ett så blygsamt pris och ett format om en halvflaska, så finns det inte så mycket att orda om – Churchill´s står på dagordningen.  

91 poäng / Livets Goda

2012 Churchill´s Late Bottled Vintage Port  
Art.nr 801602, 19,5%
101 kr (375 ml)
Porto, Portugal 

Vinet finns på hyllan på 363 Systembolag, hitta din närmsta butik eller beställ här >>  

Matchning och lagring
Det här är en port som fungerar som en kameleont i mötet med alla smaker som den kan tänkas ställa inför. I ostväg så finns det inte mycket som Churchill´s inte klarar av, likväl som i mötet med efterrätter av alla dess slag. Se gärna nedanstående inspirationsrecept. Men som vi sagt, kött och pasta ligger också på dagordningen. När det gäller lagring kan och bör man inta denna idag för njutningens omedelbara stund, men har man inte bråttom, är ung och har tålamod, så kan denna ligga i källaren länge.

Livets Godas Niklas Jörgensen berättar om årgång 2012
”Problemet 2012 var egentligen torkan, det regnade otroligt lite under säsongen och när det väl var tal om nederbörd så kom det vid fel tillfälle. Normalt ser Douro-regionen årets första tre månader som de regntunga, men ack så nödvändiga, då jordens vattenreserver fylls på. Upp till 600 meter över havsytan är det nästan alltid skifferdominerad jordmån (högre upp gör graniten sin entré) och skiffer har en absorberande förmåga vilket innebär att den portionerar ut näring till rotsystemen, snarare än att dessa står vattendränkta.   

Under 2012 hade det under årets första kvartal knappt regnat alls, allting kom istället under ett par dagar i april, under knoppningen. Denna tog rejält med stryk och den potentiella storleken på skörden blev genast reducerad. Men inget ont som inte för något gott med sig. En mindre mängd druvor innebar att vattenreservoaren i jorden blev tillräcklig och värmen som sedan kom under sommaren blev egentligen inget problem alls. Producenter med is i magen, de som skördade något senare, gjorde fantastiska viner 2012. Detta eftersom det kom en hel del nederbörd i september. Om man skördar för kort inpå ett rejält regn så blir druvorna urvattnade, men om man väntar ett par veckor, ber till högre makter om sol på dagen och kyliga nätter, så får druvorna istället en sista boost och höjer sockernivåerna men bibehåller fräsch syra. 2012 lär bli en årgång som står i skuggan av den legendariska 2011:an men fynden lär vara desto fler 2012.”

Tidigare provade årgång: 
2011 Churchill’s Late Bottled Vintage Port 2011
Slånbär, tobak, stenkällare och örtbukett. Känns klassisk på doften. Robust smak med tydliga tanniner, syra och mörka plommon. En ofiltrerad LBV som ofta vinner en hel del på lagring. Ett av husets bästa år. 91 poäng

Inspiration till 2012 Churchill´s Late Bottled Vintage Port;
Manjari Chokladjelly med hallon och karamelliserade mandlar 

Ingredienser
40 g strösocker
4 g pektin X58 från Sosa
600 g mjölk
190 g Manjari 64% Valrhona   

Servering
Karamelliserade mandlar
Färska hallon
Chokladdekor 

Så gör du:
Blanda pektinet med sockret, rör sedan ut det i mjölken. Koka upp under omrörning. Smält chokladen försiktigt. Slå den varma mjölkredningen på chokladen i omgångar och skapa en slät emulsion. Avsluta med att mixa med stavmixer. Häll upp i portionsformar och låt stå svalt minst 2 timmar (går inte att frysa). Servera med karamelliserade mandlar, färska hallon och dekorera med tempererad chokladdekor.  

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING