Hem Vinvärlden Dryckestipset: Kloster Eberbach Riesling Trocken, 91p – “Toppklassad” av Livets Goda

Dryckestipset: Kloster Eberbach Riesling Trocken, 91p – “Toppklassad” av Livets Goda

av Livets Goda

Livets Goda om Kloster Eberbach Riesling Trocken 2016
Det är skillnad på vin och vin som bekant. Och oftast går det ganska snabbt att direkt känna i noskanten på vinet var vi ska landa på bra eller inte-skalan. Som med detta vin som direkt markerar kvalitet. Det råder liksom inga tveksamheter från början, vinet markerar tydligt: jag är bra! Här möts vi av en honungshintad citrusfrukt med älskvärd, syrlig och balanserad stram sötma. I gom transformeras syrligheten till en integrerad syra som nästan ger en champagnefeeling, och citrusfrukten brusar av krusbär, fläder och päron där en mineralisk spänst ger den där rätta skärpan och kryddan. Det är rent, rikt och koncentrerat och allt sitter där det ska. Naturligtvis har vinet också längden i avslutet.

Det här är en snygg uppvisning av Kloster Eberbach (som de skämt bort oss med så ofta) i konsten att göra ett riktigt bra vin som vi alla jämlikt kan ta del av på grund av den humana prisnivån.

91 poäng / Livets Goda

Kloster Eberbach Riesling Trocken 2016
Art.nr 78331, 12%, 119 kr (750 ml)

Tips från redaktionen
Det här vinet är ytterst passande i sociala sammanhang, men det är minst lika gott och tacksamt i sällskap av mat där vinet agerar social kameleont och kan tackla en uppsjö av smaker. För den som vill så klarar vinet även lagring.

Kort om Kloster Eberbachs historia
Kloster Eberbach från Rheingau har en otrolig historia som tog sin början redan 1136. Sägnen gör gällande att Karl den Store (742-814) anlade områdets första vingårdar och år 1136 anlände cisterciensermunkar utskickade från moderklostret i Bourgogne för att bygga upp Kloster Eberbach. Sedan dess har många goda viner skapats på klostret och dess toppviner kan mätas med de mest namnkunniga producenterna i Rheingau.

Man förfogar över några av Tysklands bästa vingårdslägen som är belägna i de branta sydsluttningarna ner mot floden Rhen, ett område som är känt för att producera några av världens bästa rieslingviner.

Kloster Eberbach Riesling Trocken 2016 är ett vin gjort på druvor som har valts ut från de olika vingårdarna i Rauenthaler i Rheingau. Den mest kända vingården här är Grand Cru läget Baiken.

RELATERAD LÄSNING