AmByth Estate hittar vi i Paso Robles, någonstans mitt i mellan San Francisco i norr och Los Angeles i syd. Kalifornien alltså. Regionen har måhända associerats med High Chaparal-vinmakning och det har varit tufft att hitta en särpräglad identitet. Fast det kanske är just detta som varit Paso Robles signum, mångfalden och hög tröskel för här finner man det mesta. Det du förknippar med Kalifornien såsom zinfandel och cabernet sauvignon men även den italienska andan är representerad genom sangiovese, barbera och nebbiolo för att nämna några. Rhône-blenden har du såklart, med grenache, syrah och mourvèdre i spetsen men de gröna som viognier, marsanne och roussanne får också utrymme.
Nyfikenheten och upptäckarlusten stannar såklart inte där utan idag experimenteras det med portvinsdruvor, alvarinho och gud vet vad som växer i markerna. Detta är det riktiga Paso Robles – och även om mångfalden kan bli förvirrande så är det samtidigt det som gör vinvärlden vackrare – och större. För några år sedan skapades ett gäng AVA-underregioner i Paso Robles – American Viticultural Areas, 11 närmre bestämt, och förhoppningen har såklart varit att se om det kan skänka mer särprägel till området och de olika förutsättningarna varje del har.
AmByth Estate är den första Demeter-certifierade egendomen i Paso Robles. Den 2 februari släpps deras första vin i Sverige, 120 flaskor sangiovese och den 16 februari landar även små mängder av två Rhône-inspirerade viner, ett vitt, ett rött. Bägge lagrade i amfora. Livets Goda fick möjligheten att prova AmByth’s två röda – viner som onekligen inbjuder till tankeverksamhet och diskussion.
2012 AmByth Estate Sangiovese Husets Toscana-inspirerade vin har spenderat två år i neutrala ekfat och är varken klarat, filtrerat eller svavlat. Vi häller upp och möts av en helskön bouquet med flera druvmarkörer; järn, körsbär, örtbukett men även viol och ett stänk lavendel. Allt solvarmt men med en skön svalhet, något som förklaras av regionens heta dagar men svala nätter. Temperaturväxlingen är markant under dygnets 24 timmar här vilket innebär att Paso Robles inte drabbas av sylt och flabbighet lika lätt. I gommen en fin mörk och kryddig bärfruktighet och en snygg syra som ger djup till vinet. Sedan kommer strävheten och den är…sträv. Lite som en kombination av såväl strävhet från skalen och den lite ruffigare varianten från stjälkar alternativt tidigt skördade druvor. Eftersmaken är ren, lång och utan tvekan druvtypisk. Däremot kräver tanninstrukturen och den grönhet den uppvisar utan tvekan mat. Kött och fett. 504 kronor för denna som släpps imorgon, den 2 februari. Länk här.
2012 Adamo Amphora Rhône står som mall men druvorna hamnar i lerkärl för lagring. Mestadels grenache, följt av mourvèdre och mindre mängder syrah och counoise. Två år lagras vinet i terracotta och det varken klaras, filtreras eller svavlas. Här är det onekligen Rhônevibbar och den ljusa bärfrukten känns chateauneufskt solvarm med vildhallon, kirsch, lakritsrot, tobak och lavendel. Härligt charmerande bouquet. I gommen så är det förvånansvärt svalt i sin framtoning och den rika bärfrukten backas upp av lakrits, fuktig tobak, torkade blommor, lagerblad och humus. Och så är det strävt men inte lika grönt strävt som sangiovesen. Återigen, kött och fett till denna är arbetsmallen. Släpps den 16 februari och får då artikelnummer 91126. 549 kronor.
Diskussionen då? Att den cirkulerade kring hur strävheten uppfattades lär ingen ha missat. Vissa lär vara mindre känsliga kring detta, särskilt de som är vana vid exempelvis nebbiolo-druvans tanninstruktur men det finns ett element av grönhet också här, det som kanske mer länkas med så kallade pyraziner och tidigare skördade druvor. Känsligheten för sådana är olika och fans lär gå igång rejält på AmByth. För husets två röda är utan tvivel väldigt fascinerande doningar och vill du ha diskussionen kring matbordet, prova Paso Robles mångfald, så är det ett måste att försöka få tag på en flaska.
Importör i Sverige: TM Kvalitetsviner