Hem NyheterNyhet WB Dubbelt samlarsläpp från Tomintoul på Systembolaget

Dubbelt samlarsläpp från Tomintoul på Systembolaget

av Livets Goda

1 september släpper Systembolaget två rariteter från det skotska Speyside destilleriet Tomintoul. Den första exklusiva singelmalten, med nr 40795, är en Cask Strength Single Cask på 55,7% tappad från fat nummer 16, ett utvalt Oloroso Sherry Butt. Den andra whiskyn, med bolagsnummer 11394, är en vällagrad och elegant 21-åring. Denna skapelse är rakt igenom lagrad på Bourbonfat. Bägge alster är samlarobjekt för den som önskar bygga upp en whiskykollektion av rang. Och för den som älskar att njuta förstklassig whisky är det bara att öppna upp buteljerna per omgående.

Tomintoul 15 Years Oloroso Sherry Single Cask lagrades initialt på bourbonfat under 9 år varpå man tappade över destillatet på ett speciellt utvalt ekfat som tidigare lagrat Oloroso Sherry. Hela processen har övervakats noga av destillerichefen Robert Flemming som säkerställt att de kräsna svenska whiskyälskarna fått ett toppenfat levererat till det exklusiva släppet på Systembolaget. Whiskyn destillerades den 9 augusti 2004. Whiskyn är en Single Cask som levererat totalt 642 flaskor. Naturligtvis är detta en icke kylfiltrerad whisky där alla naturliga smaker bevarats optimalt. Whiskyn tappades på flaska direkt från fatet i juni 2020. Detta är en Cask Strength på tuffa 55,7% alkoholhalt. Flaskorna är vackert förpackade i en tub, individuellt numrerade och fatnumret anges på etiketten. Nr 40795. Pris på hyllan på Systembolaget ligger på 1 599 kr.

Tomintoul 21 Years är en äldrande skönhet som vilat på bourbonfat i minst 21 år på destilleriet. Robert Flemming har i detta fall satsat på en klassiker där bourbonfatet får agera som garant för en smak som är rakt igenom typisk för skotsk maltwhisky av bästa sort. Nr 11394. På Systembolaget kostar 21-åringen 1 379 kr.

Fakta om destilleriet
Tomintoul byggdes 1964 i dalgången intill floden Avon, som är en av River Speys bifloder. Destilleriet hämtar sitt vatten från den gamla källan Ballantruan Spring – en av de vattenrikaste bergskällorna i Speyside, alldeles där Glenlivet Forest tar vid och där lönnbrännare i flydda tider hade en isolerad och säker hemvist.

Tomintoul
Byn Tomintoul har omkring 300 invånare och är en av Skottlands högst belägna byar och till och med den högst belägna byn i regionen Highlands. Den höga höjden och det kalla klimatet ger speciella förutsättningar för att destillera och lagra whisky vilket ger Tomintoul dess unika karaktär. I princip varje vinter isoleras Tomintoul och omgivningarna av djup snö. Det är inte ovanligt att de anställda inte kan ta sig ut till destilleriet eftersom snön på vägarna ligger meterdjup.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING