Hem NyheterVinnyhet Dubbla lanseringar från Château d’Anglès

Dubbla lanseringar från Château d’Anglès

av Christoffer Enquist

Grand Vin Rouge är alltid dominerad av La Clapes blå karaktärsdruva Mourvèdre som kompletteras av Syrah och Grenache, druvorna vinifieras separat i betongtankar med lång maceration, ofta runt 50 dagar och med minimal bearbetning, och lagras sedan ett knappt på 3-4 år gamla barriquer, givetvis kommer de från Bordeaux och oftast från Lafite. 

Grand Vin Blanc har den lokala Bourboulenc som huvudruva, uppbackad av Grenache Blanc, Marsanne och Roussane. Vinet jäses och lagras på barrique. 

Château d’Anglès drivs sedan millennieskiftet av familjen Fabre, pappa Eric är en legendarisk vinmakare som under 1980-talet var ansvarig för Château Lafite i Paulliac. Även sonen Vianney, som idag deltar i vinmakningen, är utbildad oenolog på universitetet i Bordeaux. 

Odlingen sker hållbart och ekologiskt man är certifierad på högsta nivå i franska statens HVE och har nu beslutat sig för att även certifiera sig ekologiskt – man har redan länge odlat på det viset. Sedan 2011 sker vinifiering helt utan svavel, man tillsätter dock en mindre mängd vid buteljeringen för att säkra stabiliteten.

Vingårdarna, belägna i La Clape, sluttar ned mot medelhavet som bara ligger några hundra meter bort. Klimatet är soligt och varmt och trots att det kan gå mer än ett halvår mellan regnen trivs vinrankorna ypperligt. Den hårda kalksten som dominerar området har höga och pålitliga grundvattennivåer och bidrar även till att ge vinerna friskhet och mineralitet. La Clape har sedan 2015 status som Cru Languedoc, för vita viner är man faktiskt ensamma om det i ett i övrigt oerhört rödvinsdominerat område.

Château d’Anglès Grand Vin Rouge 2016
Pris 199 kr
Art nr 92931
3600 flaskor lanseras 24 januari

Château d’Anglès Grand Vin Blanc 2017
Pris 189 kr
Art nr 92923
720 flaskor lanseras 24 januari

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING