Dykes Brewery - Alnöns stolthet

Niklas Jörgensen 27 Aug, 2018
Whisky och Bourbon Tanken hade funnits där en längre tid; att slå ett slag för lagern - denna bortglömda och ack så underskattade brygd. För det är inte alltid lätt att hålla jämna steg med ölsorter som överöser provaren med mängder av doftintryck och smakbombardemang, men lagern har sina förtjänster och det visade sig även i den bilaga som blev resultatet av vår genomgång tidigare i somras. Där och då så upptäckte vi Dykes Brewery på Alnö öster om Sundsvall. Ett bryggeri som levererade en strålande Lager samt en imponerande Steamer. Vi tyckte med andra ord att det var läge att kika lite närmre på bryggeriets portfölj....

Lagerbilagan förresten, den kan du som är Premium ladda ner här. Annars är det enkelt att signa upp och bli en del av vår värld. Mer om det här.

Dykes Brewery kan vi konstatera efter att ha provat ytterligare en kvartett öl från bryggeriet, är ingen nybörjaröl utan det märks omgående att det finns rutin med i bryggarbilden. Samtliga håller imponerande hög klass, uppvisar en svårslagen renhet och har sitt alldeles egna uttryck. Det går en röd tråd genom brygderna, kalla det en husstil, och vi faller pladask för den suröl på hallon som släpps nästa vecka, likaså den New England India Pale Ale som också lanseras den tredje september.

Än så länge är det regional försäljning men det här är för bra för att enbart vara lokal- och Sundsvallsborna förunnat att inhandla. Ändring där va?

Nedan följer de sex öl vi på redaktionen provat från Dykes Brewery

New England India Pale Ale (29,90 kr, 330 ml, 6%)

Färsk grapefrukt möter papaya möter kolarem. Härlig renhet som passar den pigga kolsyran och så eleganta moussen strålande och allt knyts samman i en juicy men torr gomkänsla där beskan aldrig tillåts ta över. Balans. 93 LGP

Raspberry Sour (74,90 kr, 700 ml, 4,2%)

Tar direkt upp kampen med några av landets främsta på surölsfronten med sin friska hallonsyrlighet och pigga nos. I gommen en öl som snörper ihop fint och som närmast skänker en förnimmelse av sälta. Hallon, citrus och diskret brödighet i komplex stil. Den här under sommarens varmaste dagar hade varit en hit...94 LGP

Brown Ale (29,90 kr, 330 ml, 5,3%)

En Brown Ale som hade gjort många Londonbor lyckliga. Fina mörkrostade nyanser får oss att tänka på såväl kakao som kolaremmar samtidigt som det finns ett charmigt drag av stenkällare. Frisk, pigg smak, lite tobak och karamell på det och så den där renheten som tycks vara ett signum för Dykes. En av de bättre i kategorin vi provat. 92 LGP

India Pale Ale (29,90 kr, 330 ml, 5,8%)

En IPA som aldrig går till överdrift med obskyra mängder humle utan här råder balans i det tropiska som får lite knäckigt sällskap och en och annan aprikos kikar också fram. Skön kryddighet i gommen, alert kolsyra, rent och med balanserad beska. Jodå, en IPA man gärna dricker mer än en av. 93 LGP

Steamer (artikel 36078, 330 ml, 29,90 kr, 5,4%)

Elegant öl som gör chefredaktören glad in i själen. Aprikoser, kola, tobak och citrusfrukter i en skönt murrig krämig stil. Som att dricka en panettone, typ. 94 LGP

Lager (artikel 31862, 330 ml, 29,90 kr, 5,3%)
Örtigt frisk lager som även bjuder på nybakad limpa, citrusfrukter och ett stänk honung i frisk torr och krämig stil. 91 LGP

Dykes Brewery finner ni här.


Braksuccé för Poppels crowdfunding med teckningsgrad på 250%

Whisky och Bourbon Från 5 maj till 7 juni genomförde Poppels Bryggeri en…
14 Jun, 2019

Fira World Cucumber Day

Whisky och Bourbon Idag, den 14 juni firas World Cucumber Day. För att…
14 Jun, 2019

Insnöad på gin

Whisky och Bourbon Det råder en tydlig gintrend i Sverige. Antalet lokala destillerier…
13 Jun, 2019

Bolagets billigaste Barolo överraskar positivt!

Vin Barolo och billigt korrelerar av naturliga skäl sällan och när…
11 Jun, 2019

Grönstedts skapar nya mat- och dryckesupplevelser inför sommaren tillsammans med svenskarna

Whisky och Bourbon Halloumi var trendigast att lägga på grillen förra sommaren, och…
5 Jun, 2019

Henric Herbertsson från SK Mat & Människor vann Nordiska Mästerskapen i matlagning

Mat och Restaurang I lördags den 1 juni avgjordes Nordiska Mästerskapen i matlagning…
3 Jun, 2019

Symington Family Estates tillkännager 2017 som årgång för Vintage Port

Vin Skörden 2017 var rekordtidig med endast en tredjedel av volymen…
3 Jun, 2019

Högsta kvalitet från Europa: Label Rouge är den mest välkontrollerade kvalitetsmärkningen för kött

Mat och Restaurang Varifrån kommer köttet och hur är uppfödningsförhållandena för fåglarna –…
3 Jun, 2019
Artikelarkivet