Dynamisk fransk sommelier segerrik i Gaggenau Sommelier Awards 2018

Livets Goda 22 Oct, 2018
Vin Gaggenau, lyxmärket för hushållsapparater av professionell kaliber, kan stolt tillkännage att Mikaël Grou från Frankrike vunnit tredje internationella Gaggenau Sommelier Awards. Mikaël kämpade om segerplaceringen mot fem andra unga och lovande sommelierer som alla hade kvalificerat sig till finalen efter en sex månader lång, världsomspännande tävling. Finalister från Frankrike, regionen Kina, Schweiz, Storbritannien, Sverige och Sydafrika begav sig till Beijing för att slåss om den prestigefyllda internationella titeln. Emma Ziemann från Sverige tog andraplatsen.


Segrare Gaggenau Sommelier Awards 2018. Segraren, Mikaël Grou från Frankrike, här tillsammans med tvåan Emma Ziemann från Sverige samt tredjeplatsvinnaren Davide Dellago från Schweiz.

I finalen tävlade sommeliererna mot varandra i olika moment som satte deras kunskaper, skicklighet, färdigheter och finess på prov. På kvällen hölls en galamiddag på Red Brick Art Museum, där den taiwanesiske Michelin-belönade kocken Chiang stod för menyn och där fler än 150 bransch-influencers från hela världen deltog.

Jurypanelen övervakade och bedömde sommelierernas prestationer i en rad krävande moment, däribland en vinsmakning, en serviceuppgift med att para vin till passande rätt, identifiera fel i en vinmeny och att placera vinerna i rätt temperatur i den nyligen lanserade Gaggenau Vario vinklimatskåp serie 400.

I jurypanelen satt Annemarie Foidl (ordförande för österrikiska sommelierföreningen), Sarah Abbott (Master of Wine), Yang Lu (Kinas första och enda Master Sommelier och Corporate Director of Wine på Shangri-La Hotels and Resorts) och Sven Schnee (Head of Global Brand Gaggenau). Alla var ense om att årets tävlingsdeltagare var av den högsta kalibern någonsin i tävlingens historia.


Sverige representeras av Emma Ziemann, sommelier och hovmästare på Head Thörnströms Kök.

Sven Schnee (global chef för Gaggenau): ”När vi började med Gaggenau Sommelier Awards var vi inriktade på att hylla vinkulturens konst och erbjuda en plattform för lovande stjärnskott som gav dem möjlighet att visa upp sina talanger. Varje år som vi har anordnat tävlingen har Gaggenau både fått och delat med sig mängder av kunskap och förståelse kring kulinarisk kultur. Inte bara när det gäller vin, utan även den sensoriska resa man ger sig ut på med hjälp av erfarenheterna hos dem som känner dess värde. Denna kunskap har utvecklats med tiden, så det har vi också, i vår roll som bidragsgivare till vinkulturens framtida landskap. Vi är stolta över våra tävlingsdeltagare och deras prestationer och vi är extra glada över att ha fått tillfälle att visa upp dessa stora talanger här i Kina – ett land med ett starkt intresse för vinkultur.”

Svenska Emma Ziemann från Göteborg vann silver i den eftertraktade utmärkelsen och Davide Dellago från Schweiz tog tredjeplats. Segraren och slutfinalisterna i Gaggenau Sommelier Awards 2018 får priser skapade av den ledande kinesiska formgivaren Jamy Yang. Segraren kommer dessutom att få gå en särskild sommelierkurs och masterutbildning på ett av Europas ledande vinetablissemang och får titeln Global Brand Ambassador for Gaggenau.

Gaggenau förlade finalen av Sommelier Awards final till Beijing som en hyllning till stadens över 3 000 år långa kulturarv och Kinas snabba utveckling till etablerad vinproducent. Företagets verksamhet i regionen har under senare år vuxit exponentiellt. Sedan 2008 har Gaggenau öppnat fyra Flagship showroom i Beijing, Chengdu, Guangzhou och Shanghai. Kommande banbrytande projekt inkluderar flera förstklassiga lägenhetskomplex och bostadsområden: One Park, Yunjin Oriental, Star River, Huangpu Bay i samarbete med Fulai, East Oriental Star River och Green Town. Dessa projekt kan skryta med över 2 000 lyxlägenheter utrustade med apparater från Gaggenau.


De sex finalisterna – Mikaël Grou, Emma Ziemann, Kevin Lu, Zareh Mesrobyan, Davide Dellago och Joakim Blackadder (från vänster till höger).


Nya Sportlunch Caramel

Övrigt Vårens nyhet från chokladfabriken är ännu en Sportlunch chokladbar med…
24 Apr, 2019

Världens enklaste mat

Mat och Restaurang För alla som vill äta enkelt men ändå gott är…
24 Apr, 2019

Hernö Gin och Birka Cruises bjuder in till årets ginkryssning med nya upplevelser

Whisky och Bourbon Den sjuttonde maj är det dags för årets ginkryssning i…
24 Apr, 2019

Västerbottensost – I topp bland de varumärken som kvinnor uppskattar mest

Mat och Restaurang Västerbottensost® placerar sig på en stolt åttondeplats när YouGov BrandIndex…
24 Apr, 2019

En natt att minnas på Casino Cosmopol

Övrigt Här kan man njuta av en kväll full av nöjen…
24 Apr, 2019

8 vårdrinkar att välkomna solen med

Whisky och Bourbon Sedan september har vi längtat och snart är den äntligen…
23 Apr, 2019

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Whisky och Bourbon Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick…
23 Apr, 2019

Ursprungsmärkningen Från Sverige fyller 3 år

Mat och Restaurang Nu firar ursprungsmärkningen Från Sverige 3 år. Med rekordhögt förtroende…
23 Apr, 2019

Nya Noblesse – en blandning av sött och salt

Övrigt Svenskarnas favorit sedan 1964 kommer nu i en modern tappning…
23 Apr, 2019

En bok om svenskt vin

Vin Sommelier Mattias Säfwenberg, med erfarenhet och kunskap om svenskt vin,…
23 Apr, 2019

Nyhet i glasshyllan: italienska Babasucco och snackingglassen Re:FUEL

Mat och Restaurang GB har under april lanserat en ny lila frysbox, Freezing…
23 Apr, 2019

Nu kan man smaksätta som proffskockarna - Daily Greens släpper fältodlade kryddörter

Mat och Restaurang Greenfood lanserar nu Daily Greens fältodlade kryddörter. Till skillnad från…
23 Apr, 2019

Roliga nyheter och fler programpunkter på Göteborg Vin & Deli

Mat och Restaurang Göteborg Vin & Deli arrangeras för femte året i rad…
23 Apr, 2019

Nu kommer Eriks nya Tryffelaioli & Caesarsås

Mat och Restaurang Inför vårens alla helger lanserar Eriks® såser två nyheter –…
23 Apr, 2019

Throwback Tuesday – Rallarsnus återlanseras

Övrigt Från och med i dag kommer Rallarsnus att börja säljas…
23 Apr, 2019

Ny godhet från Kilchoman i begränsad upplaga - Kilchoman STR Cask Matured

Whisky och Bourbon Den nionde maj lanseras en ny limiterade butelj från det…
23 Apr, 2019

Viltmix ny smak på Raw for Paw Hundgodis

Övrigt Nu kommer det svenska varumärket Raw for Paw med en…
23 Apr, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Umeå får världens nordligaste cykelrestaurang

Mat och Restaurang Sigr, Umeåföretaget som designar funktionella cykelkläder, samarbetar med Tapas Bar…
21 Apr, 2019

Göteborg lär hela Sverige att minska matsvinnet

Mat och Restaurang Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd…
21 Apr, 2019
Artikelarkivet