Dynamisk fransk sommelier segerrik i Gaggenau Sommelier Awards 2018

Livets Goda 22 Oct, 2018
Vin Gaggenau, lyxmärket för hushållsapparater av professionell kaliber, kan stolt tillkännage att Mikaël Grou från Frankrike vunnit tredje internationella Gaggenau Sommelier Awards. Mikaël kämpade om segerplaceringen mot fem andra unga och lovande sommelierer som alla hade kvalificerat sig till finalen efter en sex månader lång, världsomspännande tävling. Finalister från Frankrike, regionen Kina, Schweiz, Storbritannien, Sverige och Sydafrika begav sig till Beijing för att slåss om den prestigefyllda internationella titeln. Emma Ziemann från Sverige tog andraplatsen.


Segrare Gaggenau Sommelier Awards 2018. Segraren, Mikaël Grou från Frankrike, här tillsammans med tvåan Emma Ziemann från Sverige samt tredjeplatsvinnaren Davide Dellago från Schweiz.

I finalen tävlade sommeliererna mot varandra i olika moment som satte deras kunskaper, skicklighet, färdigheter och finess på prov. På kvällen hölls en galamiddag på Red Brick Art Museum, där den taiwanesiske Michelin-belönade kocken Chiang stod för menyn och där fler än 150 bransch-influencers från hela världen deltog.

Jurypanelen övervakade och bedömde sommelierernas prestationer i en rad krävande moment, däribland en vinsmakning, en serviceuppgift med att para vin till passande rätt, identifiera fel i en vinmeny och att placera vinerna i rätt temperatur i den nyligen lanserade Gaggenau Vario vinklimatskåp serie 400.

I jurypanelen satt Annemarie Foidl (ordförande för österrikiska sommelierföreningen), Sarah Abbott (Master of Wine), Yang Lu (Kinas första och enda Master Sommelier och Corporate Director of Wine på Shangri-La Hotels and Resorts) och Sven Schnee (Head of Global Brand Gaggenau). Alla var ense om att årets tävlingsdeltagare var av den högsta kalibern någonsin i tävlingens historia.


Sverige representeras av Emma Ziemann, sommelier och hovmästare på Head Thörnströms Kök.

Sven Schnee (global chef för Gaggenau): ”När vi började med Gaggenau Sommelier Awards var vi inriktade på att hylla vinkulturens konst och erbjuda en plattform för lovande stjärnskott som gav dem möjlighet att visa upp sina talanger. Varje år som vi har anordnat tävlingen har Gaggenau både fått och delat med sig mängder av kunskap och förståelse kring kulinarisk kultur. Inte bara när det gäller vin, utan även den sensoriska resa man ger sig ut på med hjälp av erfarenheterna hos dem som känner dess värde. Denna kunskap har utvecklats med tiden, så det har vi också, i vår roll som bidragsgivare till vinkulturens framtida landskap. Vi är stolta över våra tävlingsdeltagare och deras prestationer och vi är extra glada över att ha fått tillfälle att visa upp dessa stora talanger här i Kina – ett land med ett starkt intresse för vinkultur.”

Svenska Emma Ziemann från Göteborg vann silver i den eftertraktade utmärkelsen och Davide Dellago från Schweiz tog tredjeplats. Segraren och slutfinalisterna i Gaggenau Sommelier Awards 2018 får priser skapade av den ledande kinesiska formgivaren Jamy Yang. Segraren kommer dessutom att få gå en särskild sommelierkurs och masterutbildning på ett av Europas ledande vinetablissemang och får titeln Global Brand Ambassador for Gaggenau.

Gaggenau förlade finalen av Sommelier Awards final till Beijing som en hyllning till stadens över 3 000 år långa kulturarv och Kinas snabba utveckling till etablerad vinproducent. Företagets verksamhet i regionen har under senare år vuxit exponentiellt. Sedan 2008 har Gaggenau öppnat fyra Flagship showroom i Beijing, Chengdu, Guangzhou och Shanghai. Kommande banbrytande projekt inkluderar flera förstklassiga lägenhetskomplex och bostadsområden: One Park, Yunjin Oriental, Star River, Huangpu Bay i samarbete med Fulai, East Oriental Star River och Green Town. Dessa projekt kan skryta med över 2 000 lyxlägenheter utrustade med apparater från Gaggenau.


De sex finalisterna – Mikaël Grou, Emma Ziemann, Kevin Lu, Zareh Mesrobyan, Davide Dellago och Joakim Blackadder (från vänster till höger).


Världen hyllar High Coast

Whisky och Bourbon På High Coast Whisky är man stolta som tjädertuppar där…
18 Jan, 2019

Ben & Jerry’s nya glass kommer i rosa fudge, hjärtan, chunks och swirls

Övrigt Lagom till Alla Hjärtans Dag lanseras Ben & Jerry’s Topped…
18 Jan, 2019

Nordic Choice Hotels prisar Löfbergs

Vin Kafferosteriet Löfbergs prisas återigen för sitt hållbarhetsarbete. Den här gången…
18 Jan, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Fredagstips från Winefinder: 96-poängs Brunello di Montalcino

Vin Nummer 11 på Wine Spectators Top 100 - 2017 -…
18 Jan, 2019

Hotel At Six skapar ny arena för samtidskonst

Mat och Restaurang At Six strävar efter att omdefiniera begreppet hotellkonst. Petter Stordalens…
17 Jan, 2019

Grattis Tintin - 90 år!

Whisky och Bourbon Utlandskorren Tintin fyller 90 år och den älskade, men även…
17 Jan, 2019

Inspiration: Nacka/Koreansk kycklingsallad med nudlar

Mat och Restaurang Premium I det kalla januarivädret så inspirerar Livet Goda redaktionen här…
17 Jan, 2019

Tobaksfria Onico i ny smak

Övrigt Onico, en tobaks- och nikotinfri prilla, är Swedish Match tobaks-…
17 Jan, 2019

Två av tre svenskar kommer att förändra sina matvanor i år

Mat och Restaurang Nytt år, nya möjligheter. Många svenskar ser ett nytt år…
17 Jan, 2019

Glenburgie 18 YO lanseras den första mars på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den 1 mars lanseras ytterligare en familjemedlem i Ballantine’s Single…
17 Jan, 2019

Divines nyheter under februari

Vin Importören Divine lanserar under februari en hel del nyheter och…
17 Jan, 2019

We & Wine lanserar ny årgång av Zuccardi’s välrenommerade vin Tito

Vin Vinet Tito Zuccardi är en hyllning av vinmakaren Sebastián Zuccardi…
17 Jan, 2019

SIA Glass väljer bort palmolja

Övrigt - Det senaste året har vi minskat användningen av palmolja…
17 Jan, 2019

Mathias Dahlgren och Staffan Naess öppnar bistro och vinbar på The Sparrow Hotel

Mat och Restaurang Den 1:a februari, endast ett stenkast från Stureplan i Stockholm,…
16 Jan, 2019

Nu är skrei-säsongen igång

Mat och Restaurang Säsongen för den norska torsk-delikatessen skrei har börjat och den…
16 Jan, 2019

Vinkällan förstärker med en driftansvarig

Vin Under hösten 2018 har Vinkällan haft intervjuer med personer som…
16 Jan, 2019

Par tar över vingård i storsäljande författarens nya bok

Övrigt Tove Alsterdal är bästsäljande och prisbelönt deckarförfattare, känd för att…
16 Jan, 2019

Årets Viltkock koras

Vin Lördagen den 2 februari avgörs vem som blir Årets Viltkock.
16 Jan, 2019

Mest prisvärda röda vin 2018 enligt Munskänkarna

Vin Paul Jaboulet Côte du Rhône Parallèle 45 2015, har tilldelats…
16 Jan, 2019
Artikelarkivet