Dynamisk fransk sommelier segerrik i Gaggenau Sommelier Awards 2018

Livets Goda 22 Oct, 2018
Vin Gaggenau, lyxmärket för hushållsapparater av professionell kaliber, kan stolt tillkännage att Mikaël Grou från Frankrike vunnit tredje internationella Gaggenau Sommelier Awards. Mikaël kämpade om segerplaceringen mot fem andra unga och lovande sommelierer som alla hade kvalificerat sig till finalen efter en sex månader lång, världsomspännande tävling. Finalister från Frankrike, regionen Kina, Schweiz, Storbritannien, Sverige och Sydafrika begav sig till Beijing för att slåss om den prestigefyllda internationella titeln. Emma Ziemann från Sverige tog andraplatsen.


Segrare Gaggenau Sommelier Awards 2018. Segraren, Mikaël Grou från Frankrike, här tillsammans med tvåan Emma Ziemann från Sverige samt tredjeplatsvinnaren Davide Dellago från Schweiz.

I finalen tävlade sommeliererna mot varandra i olika moment som satte deras kunskaper, skicklighet, färdigheter och finess på prov. På kvällen hölls en galamiddag på Red Brick Art Museum, där den taiwanesiske Michelin-belönade kocken Chiang stod för menyn och där fler än 150 bransch-influencers från hela världen deltog.

Jurypanelen övervakade och bedömde sommelierernas prestationer i en rad krävande moment, däribland en vinsmakning, en serviceuppgift med att para vin till passande rätt, identifiera fel i en vinmeny och att placera vinerna i rätt temperatur i den nyligen lanserade Gaggenau Vario vinklimatskåp serie 400.

I jurypanelen satt Annemarie Foidl (ordförande för österrikiska sommelierföreningen), Sarah Abbott (Master of Wine), Yang Lu (Kinas första och enda Master Sommelier och Corporate Director of Wine på Shangri-La Hotels and Resorts) och Sven Schnee (Head of Global Brand Gaggenau). Alla var ense om att årets tävlingsdeltagare var av den högsta kalibern någonsin i tävlingens historia.


Sverige representeras av Emma Ziemann, sommelier och hovmästare på Head Thörnströms Kök.

Sven Schnee (global chef för Gaggenau): ”När vi började med Gaggenau Sommelier Awards var vi inriktade på att hylla vinkulturens konst och erbjuda en plattform för lovande stjärnskott som gav dem möjlighet att visa upp sina talanger. Varje år som vi har anordnat tävlingen har Gaggenau både fått och delat med sig mängder av kunskap och förståelse kring kulinarisk kultur. Inte bara när det gäller vin, utan även den sensoriska resa man ger sig ut på med hjälp av erfarenheterna hos dem som känner dess värde. Denna kunskap har utvecklats med tiden, så det har vi också, i vår roll som bidragsgivare till vinkulturens framtida landskap. Vi är stolta över våra tävlingsdeltagare och deras prestationer och vi är extra glada över att ha fått tillfälle att visa upp dessa stora talanger här i Kina – ett land med ett starkt intresse för vinkultur.”

Svenska Emma Ziemann från Göteborg vann silver i den eftertraktade utmärkelsen och Davide Dellago från Schweiz tog tredjeplats. Segraren och slutfinalisterna i Gaggenau Sommelier Awards 2018 får priser skapade av den ledande kinesiska formgivaren Jamy Yang. Segraren kommer dessutom att få gå en särskild sommelierkurs och masterutbildning på ett av Europas ledande vinetablissemang och får titeln Global Brand Ambassador for Gaggenau.

Gaggenau förlade finalen av Sommelier Awards final till Beijing som en hyllning till stadens över 3 000 år långa kulturarv och Kinas snabba utveckling till etablerad vinproducent. Företagets verksamhet i regionen har under senare år vuxit exponentiellt. Sedan 2008 har Gaggenau öppnat fyra Flagship showroom i Beijing, Chengdu, Guangzhou och Shanghai. Kommande banbrytande projekt inkluderar flera förstklassiga lägenhetskomplex och bostadsområden: One Park, Yunjin Oriental, Star River, Huangpu Bay i samarbete med Fulai, East Oriental Star River och Green Town. Dessa projekt kan skryta med över 2 000 lyxlägenheter utrustade med apparater från Gaggenau.


De sex finalisterna – Mikaël Grou, Emma Ziemann, Kevin Lu, Zareh Mesrobyan, Davide Dellago och Joakim Blackadder (från vänster till höger).


Åhus Akvavit smaksätter nya jultraditioner

Whisky och Bourbon Den anrika drycken akvavit är åter på tapeten och i…
20 Nov, 2018

Julkaffe - en ny tradition från Kafferosteriet Koppar

Övrigt - N˚8 Julkaffe höjer julstämningen. Det piggar upp likt julstjärnorna…
20 Nov, 2018

Nu kommer McDelivery till Malmö

Mat och Restaurang Nu lanseras McDelivery i Malmö– vilket gör det möjligt att…
20 Nov, 2018

James Suckling ger 90 poäng till Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon

Vin Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2017 har belönats med hela…
20 Nov, 2018

Nu skapas de Svenska tävlingsrätterna till Bocuse d´Or

Mat och Restaurang En fransk klassiker i modern tappning samt hyllning till tävlingens…
20 Nov, 2018

Ny 92-poängare av Mothers Milk

Vin Ny härlig årgång av storfavoriten Mothers Milk - 100 procent…
20 Nov, 2018

BCA Pop Up Bar Broken Shaker + The Spare Room Los Angeles

Whisky och Bourbon Nordens mest prestigefyllda barutmärkelse, Bartenders' Choice Awards, bjuder i samarbete…
20 Nov, 2018

Lakritsroten öppnar en flaggskeppsbutik mitt i Göteborgs City

Övrigt Den 23 november, Black Friday, öppnar upplevelsebutiken Lakritsroten sin första…
20 Nov, 2018

Sverige ska hämta hem guldet i mat-VM

Whisky och Bourbon De regerande världsmästarna Fazer Culinary Team kommer att representera Sverige…
20 Nov, 2018

Löfbergs planerar rekordinvestering i Karlstad

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs planerar att bygga en helt ny produktionsenhet för…
19 Nov, 2018

Dags för Lussebulleläsk!

Övrigt Efter succén med semmelsodan kommer nu en otippad uppföljare i…
19 Nov, 2018

Roku Gin - från Japan till Sverige

Whisky och Bourbon Roku Gin föddes ur visionen om en äkta, japansk premiumgin,…
19 Nov, 2018

Lidl och Fazer i branschunikt samarbete för minskat brödsvinn

Mat och Restaurang Färskt bröd står för en stor del av svinnet i…
19 Nov, 2018

Winefinders vinterlansering

Vin "Missa inte vinterns hetaste viner. Idag släpper vi en massa…
19 Nov, 2018

Lär känna Bonarda – druvan som egentligen är något annat

Vin Regionen Mendoza i Argentina har gjort sig ett namn världen…
19 Nov, 2018

Conaxess Trade är stolta att presentera nytt samarbete med Kavli

Övrigt Svenska Kavli och Conaxess Trade Sweden har tecknat nytt samarbetsavtal.…
19 Nov, 2018

Buustamons Fjällgård återigen på prispallen på Världens största Skidgala

Mat och Restaurang För andra året i rad vann Buustamons Fjällgård pris som…
19 Nov, 2018

Ett julbord i tiden från Middagsfrid

Mat och Restaurang Lite grönare, enklare, trendigare, billigare – och gjorda för att…
19 Nov, 2018

Lansering av Dry Island i dag klockan 10:00

Whisky och Bourbon I dag klockan tio lanseras Dry Island Gin på den…
19 Nov, 2018

Dagens släpp av Ornellaia + kommande från Opus One

Vin Den 6 december tillgängliggörs en mycket begränsad kvantitet från Opus…
16 Nov, 2018
Artikelarkivet