Hem Vinvärlden Edge-viner från Winefinders lagertömning

Edge-viner från Winefinders lagertömning

av Christoffer Enquist

Just nu gör Winefinder plats för nya viner genom att tömma lagret på äldre årgångar och utgående vinsorter. Här kommer några tips på några av de mest spännande vinerna i lagertömningen – det vill säga viner som enligt Winefinder ligger i framkant och utmanar det som idag är norm och mainstream. Viner för den som helt enkelt är lite äventyrlig i sitt vinval.

Argentina har kommit att förknippas med smakrika muskelviner gjorda på framförallt malbec men det finns de som går en annan väg. Bodega Tupun ingår i Barbarians – en grupp av Argentinas mest revolutionära vinmakare. Gruppen består av oberoende små familjeägda ”boutique”-vingårdar specialiserade på kvalitetsviner från Uco Valley i Mendoza. Var och en av familjerna har sin egen personlighet och stil, men gemensamt för dem alla är deras passion för hållbar och naturlig vinproduktion med respekt för miljön och samhället. Tupuns pinot är själva antitesen till alkoholrika malbecviner – lätt, fräsch och juicig med en pinot noir-parfym.

Få saker har varit hetare i Champagne de senaste åren än små oberoende odlare som gör biodynamisk champagne helst utan någon som helst dosage i vinerna (så kallad Brut Nature). Franck Pascal tickar alla boxarna och han gör en kompromisslös champagne från fyra hektar som är utspridda på 20 vingårdslägen i fem byar (Belval-sous-Chatillon, Meulière, Baslieux sous Chatillon, Cuchery, och Olizy).

Slutligen vad som fortfarande är lite av en hemlighet. Cinsault från Sydafrika var länge ett vin som mest dracks i hemlandet eftersom den rena fräscha och bäriga vinstilen inte var ”in vouge” i övriga världen. Men i och med att allt fler vill ha ”rena” (viner som inte osar av ny ek) fräscha och bäriga viner som ger mycket smak utan att vara tunga eller alkoholstinna så har intresset för Sydafrikansk cinsault ökat. Alheit tillhör Sydafrikas allra bästa (första cru enligt Master of Wine Tim Atkin).

Bodega Tupun, Pinot Noir Reserva 2015
Ord.pris 209 kr – nu 179 kr

Alheit Vineyards, Flotsam & Jetsam Staltwart Cinsault 2017
Ord.pris 239 kr – nu 209 kr

Franck Pascal, Fluence Brut Nature
Ord.pris 499 kr – nu 449 kr

Franck Pascal, Cuvée Reliance Brut Nature
Ord.pris 599 kr – nu 549 kr

Man hittar dessa och alla andra nedsatta viner i Winefinders Outlet här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING