Edrington avtäcker The Macallans nya destilleri i skotska Speyside

Livets Goda 24 May, 2018
Whisky och Bourbon Det nya destilleriet är beläget på det natursköna Easter Elchies Estate, som med sin anrika historia varit hem för The Macallan sedan 1824. Med tiden har The Macallan kommit att bli den ledande single malt-tillverkaren sett till värde på betydande marknader som USA, Taiwan och Japan.

Det nya destilleriet är det första i Speyside som designats av en internationell och välrenommerad arkitekt. Det prestigefulla uppdraget gick till Rogers Stirk Harbour + Partners som valdes genom en internationell tävling.

Edrington investerar 140 miljoner pund (över 1,6 miljarder svenska kronor) i det nya destilleriet. Satsningen innebär dessutom en ökad investering i whisky, lagring och framför allt i The Macallans exklusiva och karakteristiska sherryfat.

Projektet annonserades 2012 och konstruktionen påbörjades december 2014. Den första whiskyn rann genom det nya destilleriet i december förra året och besökscentret öppnar för allmänheten den 2 juni. Besökarantalet förväntas dubblas under det första året och stadigt fortsätta att öka därefter.

Det nya destilleriet kommer att möjliggöra en ökad produktion på upp till en tredjedel om så önskas. De nya kopparfaten är tillverkade av skotska kopparslagaren Forsyths, som har tillverkat varumärkets karakteristiskt små kärl sedan 50-talet.

I arbetet med destilleriets konstruktion arbetade över 400 personer, specialiserade inom 20 olika områden. Den imponerande moderna arkitekturen är nedsänkt i det kuperade landskapet och tar inspiration från den böljande skotska naturen. Den estetiska skönheten i byggnaden maximeras genom sin kamouflerade konstruktion som lämnar minimalt avtryck i Speysides landskapsbild. Det vågformade timmertaket är ett av de mest komplicerade i världen med över 380,000 komponenter.

Ian Curle, CEO på Edrington: “Det här är ett stolt ögonblick för Edrington och The Macallan. Den oöverträffade kvalitén på The Macallan är högt efterfrågad och vi möter genom denna satsning framtiden med stort självförtroende. Det är en autentisk, hållbar och ambitiös investering som gör att vi kommer kunna fortsätta leverera i enlighet med kundernas förväntningar. När dörrarna slås upp i juni förväntar vi oss att denna satsning i The Macallan kommer bidra positivt till turistnäringen, skotsk whiskyexport och ekonomin i stort.”

Ken Grier, Creative Director på The Macallan, fortsätter: “I takt med att The Macallan har vuxit globalt har det varit väldigt viktigt att se till att vi även fortsatt kan möta efterfrågan på denna fantastiska whisky. Vi har ansträngt oss till det yttersta för att se till att whiskyn som produceras i detta nya destilleri är identisk med den som tillverkades i det gamla. Detta är början på ett spännande nytt kapitel för det fantastiska varumärket The Macallan.”

Graham Stirk, Senior Partner och Lead Architect på Rogers Stirk Harbour + Partners, kommenterar: “The Macallan är beläget på en väldigt speciell plats, en plats vi har kommit att älska och respektera något oerhört. Visionen var redan från början väldigt ambitiös vilket gjorde att vi tvingades utmana våra egna tankar för att skapa något dramatiskt och imponerande. Det har varit en stor ära att få vara del av att skriva nästa kapitel för The Macallan.”

Det nya destilleriet i siffror:

  • £140m har investerats i det nya destilleriet som förväntas skapa 60 nya jobb.
  • Uppförandet krävde närvaro av över 400 personer, specialiserade inom 20 olika områden.
  • Projektet har tagit tre år och sex månader att färdigställa (december 2014 – maj 2018).
  • Taket består av en av de mest komplicerade timmerkonstruktionerna i världen, med över 380,000 komponenter.
  • Med det nya destilleriet kommer The Macallan kunna öka produktion med över en tredjedel. 

För ytterligare information vänligen besök www.themacallan.com


VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018

Daniel Roos midsommartårta - inspirerad av Nordiska bär sommarlakrits från Lakrids by Johan Bülow

Övrigt Nobelkonditorn Daniel Roos har i samarbete med danska premiumlakritsen Lakrids…
14 Jun, 2018

Så ser svenskarna på VM och snacks – stor undersökning från Estrella

Övrigt Estrella har genom Norstat tagit fram statistik på hur konsumenterna…
14 Jun, 2018

Fotbollssommar i Hornstull och en helt ny öl inspirerad av sommaren 94

Whisky och Bourbon Fotbolls-VM drar igång den 14 juni i Ryssland men också…
14 Jun, 2018

Välkommen till Kyrkeby – Sveriges äldsta bränneri

Whisky och Bourbon Ingen annanstans i Sverige har det bränts brännvin så länge…
13 Jun, 2018

Silver till Sverige i Kock-EM Norge, Sverige och Danmark i topp när Bocuse d’Or avgörs i Turin

Mat och Restaurang Sebastian Gibrand kammade hem en silvermedalj till Sverige i Bocuse…
13 Jun, 2018

Säljstart för VM-fatet

Whisky och Bourbon På torsdag är det avspark i Fotbolls-VM. Klockan 14.00 rullar…
13 Jun, 2018

En mycket lyckad tappning från Ballentine´s - Miltonduff 15 Years Old

Whisky och Bourbon Ballantine’s har tillverkat klassiska och prisvinnande blends i över 190…
11 Jun, 2018

Elever från Grythyttan skapar vin för sydafrikanska Roodeberg

Vin I slutet av maj tävlade 33 sommelierstudenter om 11 lag…
11 Jun, 2018
Artikelarkivet