Hem NyheterNyhet WB Efter bara 5 månader: Stororder på gin från Fjärås

Efter bara 5 månader: Stororder på gin från Fjärås

av Livets Goda

Småskaligt hantverksdestilleri hjälper nu till att sätta Sverige på den internationella gin-kartan. Ett tvåmannadestilleri i halländska Fjärås vinner stororder med sin gin hos Systembolaget – efter endast fem månaders verksamhet.

Far & son, Michael & Jacob Zachrisson

Lugnet vilar över halländska Fjärås i Kungsbacka kommun. Men inne i Michael och Jacob Zachrissons lilla destilleri råder allt annat än vårvila. Far och son drog igång sitt Fieruaas Distillery för endast fem månader sedan. Och nyligen stod klart att man redan tagit hem en stororder hos Systembolaget – med inget mindre än en London Dry Gin.

London Dry Gin är en egen beteckning och en särskild ginstil, som trots namnet kan tillverkas vart som helst i världen. För att få kallas London Dry Gin krävs bland annat att tillverkning sker på naturliga ingredienser och destilleras med botaniska produkter, enbär, för att ges sin smak. Inga tillsatser och smakämnen får adderas efter destillation och endast 0,1 gram socker per liter alkohol är tillåtet.

– Att efter så kort tid vinna en sådan stor upphandling hos Systembolaget och dessutom med en London Dry, som är den mest högkvalitativa gin som produceras i världen, är en total ”nyp mig i armen”-känsla! Vår gin provades mot över 50 andra internationella gin-varumärken. Och vår vann! Berättar en glad Michael Zachrisson, som tillsammans med sonen Jacob driver Fieruaas Distillery.

Fieruaas är den gamla stavningen av Fjärås, och destilleriets Fjäre London Dry Gin kommer att finnas i hyllan hos 172 systembolag från och med juni 2021.

Men för att provsmaka på hantverk från Zachrissons destilleri krävs inte en ettårig väntan. Redan efter sommaren smyger duon ut en ”distilled gin” – Fjäre Rare Distilled Gin. Men om doft- och smakkaraktären på detta premiärlejon är man fortfarande hemlighetsfull.

– I en så kallad distilled gin får man, till skillnad från en London Dry, addera aromer efter destillation. Vi kommer nog dock att göra vår distilled gin enligt samma princip som vår London Dry. Men eventuellt med lite högre sötma. Mer än så avslöjar jag inte, säger Michael Zachrisson och ler hemlighetsfullt.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING